En una resposta a Carles Mulet qualifica el tractat de garantista, ambiciós i beneficiós encara que ‘romandran vigilants’
Madrid 24 de setembre de 2018
El Govern ha respost al portaveu de Compromís, Carles Mulet, amb una laudatòria contestació de diversos fulls lloant l’acord econòmic i comercial global entre la Unió Europea i Canadà que recentment va ser ratificat pel Senat amb els vots en contra de Compromís.
El representant territorial va preguntar les mesures que s’adoptarien per retirar el suport al CETA ja que el PSOE va ser de les formacions que no va recolzar el text (a diferència de PP, Cs, PNB, PDeCAT, Coalició Canària, Foro i UPN) i va arribar a plantejar dubtes sobre la humanitat del comerç internacional i la justícia de la globalitat.
Mulet ha recordat que “el CETA ha estat molt qüestionat per diferents formacions polítiques, sindicats europeus i canadencs i organitzacions de tot tipus que rebutgen vendre com europeistes i moderns uns tractats que són injustos, atempten contra drets protegits constitucionalment, una tradició productora, comercial i exportadora de la nostra economia i que posarà en serioses dificultats la seguretat i viabilitat de molts dels nostres productes, com estem veient ja passa amb altres tractats amb països africans“.
El representant territorial ha lamentat que el PSOE finalment “estiga combregant amb allò que qüestionava i passe a lloar aquestes polítiques que tenen uns beneficiaris molt concrets, com són les multinacionals i els lobbies (energètics i altres), quan a Compromís apostem per les persones, per la nostra agricultura, llocs de treball i sostenibilitat“.
El tractat CETA va ser ratificat en el Ple de Congrés per PP, Ciutadans, PDeCAT i PNB, l’abstenció del PSOE i el rebuig de la resta de formacions. Al Senat PP, Ciutadans, PNB, Fòrum, UPN i un representant del PDeCAT van votar favorablement al tractat; el PSOE es va abstenir i van haver-hi 27 vots en contra (Units-Podem, En comú Podem-En Marea, Nova Canària, Compromís, Bildu i la senadora d’Àlaba no adscrita).
El text, no ofereix garanties reals sobre els drets humans, és de dubtosa constitucionalitat, elimina aranzels que poden ser letals per al sector primari de l’Estat i permet models mediambientals inferiors als europeus i tota classe de beneficis per als inversors.
Les mateixes respostes
Mulet ha retret finalment que el PSOE s’haja adaptat ràpidament a l’estil del PP, en dir que “romandran vigilants a l’aplicació del tractat, quan la veritat és que no actuen amb la diligència que tocaria, com hem pogut veure amb el tractat amb països africans, on Europa i especialment les nostres fronteres s’han convertit en un colador de malalties que acabaran posant en escac la nostra economia i cultius, com hem vist amb les taronges de Sud-àfrica o l’arròs de països EBA Cambodja i Myanmar, quan s’exigeixen mesures sanitàries molt estrictes, com pateixen en pròpia pell els nostres productors i exportadors“.
El Gobierno responde a Compromís que no va a alterar su posición ante el CETA a pesar de los reparos del PSOE
En una respuesta a Carles Mulet califica el tratado de garantista, ambicioso y beneficioso aunque ‘permanecerán vigilantes’
Madrid, 24 de septiembre de 2018
El Gobierno ha respondido al portavoz de Compromís, Carles Mulet, con una laudatoria contestación de varias hojas alabando el acuerdo económico y comercial global entre la Unión Europea y Canadá que recientemente fue ratificado por el Senado con los votos en contra de Compromís.
El representante territorial preguntó las medidas que iban a adoptarse para retirar el apoyo al CETA ya que el PSOE fue de las formaciones que no apoyó el texto (a diferencia de PP, Cs, PNV, PDeCAT, Coalición Canaria, Foro y UPN) y llegó a plantear dudas sobre la humanidad del comercio internacional y la justicia de la globalidad.
Mulet ha recordado que “el CETA ha sido muy cuestionado por distintas formaciones políticas, sindicatos europeos y canadienses y organizaciones de todo tipo que rechazan vender como europeístas y modernos unos tratados que son injustos, atentan contra derechos protegidos constitucionalmente, una tradición productora, comercial y exportadora de nuestra economía y que pondrá en serios apuros la seguridad y viabilidad de muchos de nuestros productos, como estamos viendo ya ocurre con otros tratados con países africanos”.
El representante territorial ha lamentado que el PSOE finalmente “esté comulgando con lo que cuestionaba y pase a alabar estas políticas que tiene unos beneficiarios muy concretos, como son las multinacionales y los lobbies (energéticos y otros), cuando en Compromís apostamos por las personas, por nuestra agricultura, puestos de trabajo y sostenibilidad”.
El tratado CETA fue ratificado en el Pleno de Congreso por PP, Ciudadanos, PDeCAT y PNV, la abstención del PSOE y el rechazo del resto de formaciones. En el Senado PP, C’s, PNV, Foro, UPN y un representante del PDeCAT votaron favorablemente al tratado; el PSOE se abstuvo y hubo 27 votos en contra (Unidos-Podemos, En Comú Podem-En Marea, Nueva Canaria, Compromís, Bildu y la senadora de Alava no adscrita).
El texto, no ofrece garantías reales sobre los derechos humanos, es de dudosa constitucionalidad, elimina aranceles que pueden ser letales para el sector primario del Estado y permite modelos medioambientales inferiores a los europeos y toda clase de beneficios para los inversores.
Mismas respuestas
Mulet ha reprochado finalmente que el PSOE se haya adaptado rápidamente al estilo del PP, al decir que “permanecerán vigilantes a la aplicación del tratado, cuando lo cierto es que no guardan para nade el celo que debieran, como hemos podido ver con el tratado con países africanos, donde Europa y especialmente nuestras fronteras se han convertido en un coladero de enfermedades que acabarán poniendo en jaque nuestra economía y cultivos, como hemos visto con las naranjas de Sudáfrica o el arroz de países EBA Camboya y Myanmar, cuando se exigen medidas sanitarias muy estrictas, como sufren en sus propias carnes nuestros productores y exportadores”.