Mulet reitera que és un insult a la Ciutat mantindre l’immoble sense ús
Castelló, 19 setembre 2018
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha lamentat la nova negativa del Govern central d’abordar el futur de la residència de suboficials de Castelló, immoble de grans dimensions situat al carrer Alcalde Tàrrega.
Compromís ja va exigir en el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018 la cessió de l’immoble a la ciutat, acompanyada d’una partida pressupostària d’un milió d’euros per a la seua restauració, mesura que va ser votada en contra per PP, PSOE i ciutadans a la Cambra Alta.
Mulet va preguntar per escrit al Govern quines mesures pensava adoptar per fer efectiva la devolució de la titularitat de la residència de suboficials a la ciutat de Castelló i d’una consignació pressupostària per rehabilitar l’edifici.
La resposta del Govern es limita a recordar el que ja se sabia fins ara “segons el que estipula el Reial Decret 1080/2017, de 29 de desembre, pel qual s’aprova l’Estatut de l’Organisme Autònom Institut d’Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa (INVIED), en el seu article 8, lletra b), té com a funcions, entre altres, “l’alienació a títol onerós de béns immobles que siguen desafectats pel Ministeri de Defensa i posats a la seua disposició, ajustant-se tals alienacions al que preveu l’article 71.cinco de la Llei 50/1998, de 30 de desembre, a la Llei 33/2003, de 3 de novembre, i a les disposicions d’aquest Estatut“.
La Residència de Suboficials del carrer Alcalde Tàrrega (Castelló) està desafectada i l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha sol·licitat la seua cessió en diverses ocasions a través de diversos acords del Ple.
La cessió gratuïta només es contempla sobre els béns posats a disposició de l’INVIED, reflectits en l’article 49.1 del seu Estatut, supòsits entre els quals no es troba l’immoble en qüestió. Per aquest motiu la sol·licitud de cessió de l’immoble realitzada per l’Ajuntament i els seus successius recursos han estat desestimats i no admesos fins a l’última instància del Tribunal Suprem.
(Article 49. Cessió gratuïta.
- Els béns posats a disposició de l’INVIED O.A. que estiguen sent utilitzats de manera contínua com carreteres, camins o zones de distribució de trànsit amb caràcter públic, extraordinàriament poden ser transmesos gratuïtament a favor de les comunitats autònomes i entitats locals en què estiguen ubicats, sempre que no s’altere l’ús al qual venia destinant”.
Mulet ha lamentat que el Govern es limite a recordar la legislació general per no abordar el fons de l’assumpte. “Aquest immoble es va cedir a l’Estat per part de la ciutat en 1944 per construir habitatges per a oficials i suboficials. Ara aquest edifici porta sense ús des de fa dècades i es continua degradant. No demanem que es regale sinó que torne al seu propietari original, que és la ciutat. Si es va cedir per a un ús concret i aquest ús ja no existeix, el lògic i legítim tornar-lo als seus propietaris i no que de Defensa o l’administració central puga fer negoci subhastant el solar que, òbviament, així no tindria un ús posterior per a la ciutat“.
Per això, el portaveu de Compromís ha exigit que l’administració central busque solució ja que “no és tant un problema de titularitat com d’ús, com si Defensa vol mantenir la titularitat però rehabilitar-lo i cedir-ne el seu ús, que no titularitat, per a usos culturals. Si hi ha voluntat de trobar una solució, segur que es troben opcions que acontenten tots. Però si es continua amb la negativa, l’immoble pot continuar degradant-se de forma irreversible“.
Compromís lamenta la negativa del Gobierno Sánchez en buscar solución a la Residencia Suboficiales de Castelló
Mulet reitera que es un insulto a la Ciudad mantener este inmueble sin uso
Castelló, 19 de septiembre de 2018
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha lamentado la nueva negativa del Gobierno central de abordar el futuro de la residencia de suboficiales de Castelló, inmueble de grandes dimensiones ubicado en la Calle Alcalde Tárrega.
Compromís ya exigió en el debate de los Presupuestos Generales del Estado (PGE) para 2018 la cesión del inmueble a la ciudad, acompañada de una partida presupuestaria de 1 millón de euros para su restauración, medida que fue votada en contra por PP, PSOE y Ciudadanos en la Cámara Alta.
Mulet preguntó por escrito al Gobierno qué medidas pensaba adoptar para hacer efectiva la devolución de la titularidad de la residencia de suboficiales a la ciudad de Castelló y de una consignación presupuestaria para rehabilitar el edificio.
La respuesta del Gobierno se limita a recordar lo que ya se sabía hasta ahora “según lo estipulado en el Real Decreto 1080/2017, de 29 de diciembre, por el que se aprueba el Estatuto del Organismo Autónomo Instituto de Vivienda, Infraestructura y Equipamiento de la Defensa (INVIED), en su artículo 8, letra b), tiene como funciones, entre otras, “La enajenación a título oneroso de bienes inmuebles que sean desafectados por el Ministerio de Defensa y puestos a su disposición, ajustándose tales enajenaciones a lo previsto en el artículo 71.cinco de la Ley 50/1998, de 30 de diciembre, en la Ley 33/2003, de 3 de noviembre, y a las disposiciones de este Estatuto”.
La Residencia de Suboficiales de la calle Alcalde Tárrega (Castellón) está desafectada y el Ayuntamiento de Castellón de la Plana ha solicitado su cesión en varias ocasiones a través de varios acuerdos del Pleno.
La cesión gratuita sólo se contempla sobre los bienes puestos a disposición del INVIED, reflejados en el artículo 49.1 de su Estatuto, supuesto entre los que no se encuentra el inmueble en cuestión. Por este motivo la solicitud de cesión del inmueble realizada por el Ayuntamiento y sus sucesivos recursos han sido desestimados e inadmitidos hasta la última instancia del Tribunal Supremo.
(Artículo 49. Cesión gratuita.
- Los bienes puestos a disposición del INVIED O.A. que estén siendo utilizados de manera continua como carreteras, caminos o zonas de distribución de tráfico con carácter público, extraordinariamente podrán ser transmitidos gratuitamente a favor de las Comunidades Autónomas y entidades locales en las que se encuentren ubicados, siempre y cuando no se altere el uso al que venía destinándose.”
Mulet ha lamentado que el Gobierno se limite a recordar la legislación general para no abordar el fondo del asunto.“Este inmueble se cedió al Estado por parte de la ciudad en 1944 para construir viviendas para oficiales y suboficiales. Ahora este edificio lleva sin uso desde hace décadas y se continúa degradando. No pedimos que se regale sino que vuelva a su propietario original, que es la ciudad. Si se cedió para un uso concreto y ese uso ya no existe, lo lógico y legítimo es devolverlo a sus propietarios y no que de Defensa o la administración central pueda hacer negocio subastando el solar que, obviamente, así no tendría un uso posterior para la ciudad”.
Por ello, el portavoz de Compromís ha exigido que la administración central busque solución ya que “no es tanto un problema de titularidad como de uso, cómo si Defensa quiere mantener la titularidad pero rehabilitarlo y ceder su uso, que no titularidad, para usos culturales. Si hay voluntad de encontrar una solución, seguro que se encuentran opciones que contenten a todos. Pero si se continua con la negativa, el inmueble puede continuar degradándose de forma irreversible”.