Jordi Navarrete: “El Govern no pot deixar sols els ajuntaments davant d’un problema de tal magnitud”

Madrid, 2 setembre 2018

La declaració d’inconstitucionalitat de part de la regulació de l’Impost Municipal sobre l’Increment del Valor Afegit dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com “plusvàlua” suposa un alleujament per als contribuents, però una asfíxia per als ajuntaments.

La sentència té efectes des de la seua publicació al BOE el 15 de juny de 2017, per la qual cosa, des d’aquest moment, els processos judicials o de revisió en via administrativa, han de tenir en compte la sentència dictada i anul·lar, si s’escau, les liquidacions dictades, retornant les quantitats pertinents.

No només les devolucions, sinó els ingressos que deixaran de percebre, tindran un efecte directe sobre les arques municipals en ser un tribut propi dels mateixos” assenyala Jordi Navarrete,senador per Compromís, que ha reclamat que “el Govern no deixe sols als ajuntaments davant d’un problema de tal magnitud“. Els reajustos i restriccions als que s’han vist sotmesos han limitat el marge de maniobra dels sector local. Des de l’establiment del sostre de despesa fins a la taxa de reposició, passant per les retallades competencials i pressupostàries, ha portat al fet que la ja coneguda “asfíxia municipal” no permeta a molts municipis poder gestionar adequadament els seus recursos.

El vincle directe entre la ciutadania i l’Administració es dóna en aquest primer nivell territorial i el càstig a aquest es reflecteix en la minva de la qualitat de l’atenció i la reducció de la capacitat de reacció, disminuint la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels diferents municipis. “És menester, doncs, donar una solució real i efectiva per així pal·liar els efectes negatius a nivell econòmics donats per la declaració d’inconstitucionalitat de part de l’IVTNU, havent de ser l’Estat l’encarregat de proveir de pressupost necessaris a les entitats locals i no les comunitats autònomes que, com en el cas de la valenciana, ja es veuen prou castigades per l’infrafinançament i infrainversió estatal” ha explicat el senador. Compromís ha presentat una moció que reclama la implicació del Govern en dotar de recursos als municipis afectats i una nova regulació constitucional de l’impost d’acord amb els principis de capacitat econòmica i no confiscatoriedad.

La sentència 59/2017 del Tribunal Constitucional es va pronunciar sobre la impugnació del mètode de càlcul d’aquest impost, el qual es basava en dos elements: d’una banda el valor cadastral i per un altre el nombre d’anys des de l’anterior a la transmissió (amb un màxim de vint). Així, des del transcurs del primer any sempre s’entenia donada una plusvàlua, independentment de si aquesta es donava o no en realitat. Això suposava que, independentment de donar-se o no d’un increment real del valor d’aquest terreny, fet que va en contra del principi constitucional de capacitat econòmica: la tributació vindrà configurada atenent a la riquesa. En resum, si no es dóna increment del valor no pot haver fet imposable.

31082018-plusvalues_reg_121641

Compromís pide que el Gobierno palie los efectos de la  inconstitucionalidad parcial de la Plusvalía

Jordi Navarrete: “El Gobierno no puede dejar solos a los ayuntamientos ante un problema de tal magnitud”

Madrid, 2 de septiembre de 2018

La declaración de inconstitucionalidad de parte de la regulación del Impuesto Municipal sobre el Incremento del Valor Añadido de los Terrenos de Naturaleza Urbana, más conocido como “plusvalía” supone un alivio para los contribuyentes, pero una asfixia para los ayuntamientos.

La sentencia tiene efectos desde su publicación en el BOE el 15 de junio de 2017, por lo que, desde ese momento, los procesos judiciales o de revisión en vía administrativa, deberán tener en cuenta la sentencia dictada y anular, en su caso, las liquidaciones dictadas, devolviendo las cantidades pertinentes.

No solo las devoluciones, sino los ingresos que dejarán de percibirse, tendrán un efecto directo sobre las arcas municipales al ser un tributo propio de los mismos” señala Jordi Navarrete, senador por Compromís, que ha reclamado que “el Gobierno no deje solos a los ayuntamientos ante un problema de tal magnitud”. Los reajustes y restricciones a los que se han visto sometidos han limitado el margen de maniobra de los sector local. Desde el establecimiento del techo de gasto hasta la tasa de reposición, pasando por los recortes competenciales y presupuestarios, ha llevado a que la ya conocida “asfixia municipal” no permita a muchos municipios poder gestionar adecuadamente sus recursos.

El vínculo directo entre la ciudadanía y la Administración se da en este primer nivel territorial y el castigo a éste se refleja en la merma de la calidad de la atención y la reducción de la capacidad de reacción, disminuyendo la calidad de vida de los vecinos y vecinas de los distintos municipios. “Es menester, pues, dar una solución real y efectiva para así paliar los efectos negativos a nivel económicos dados por la declaración de inconstitucionalidad de parte del IVTNU, debiendo ser el Estado el encargado de proveer de presupuesto necesarios a las entidades locales y no las comunidades autónomas que, como en el caso de la valenciana, ya se ven suficientemente castigadas por la infrafinanciación e infrainversión estatal” ha explicado el senador. Compromís ha presentado una moción que reclama la implicación del Gobierno en dotar de recursos a los municipios afectados y una nueva regulación constitucional del impuesto acorde a los principios de capacidad económica y no confiscatoriedad.

La sentencia 59/2017 del Tribunal Constitucional se pronunció sobre la impugnación del método de cálculo de este impuesto, el cual se basaba en dos elementos: por un lado el valor catastral y por otro el número de años desde el anterior a la transmisión (con un máximo de veinte). Así, desde el transcurso del primer año siempre se entendía dada una plusvalía, independientemente de si ésta se daba o no en realidad. Ello suponía que, independientemente de darse o no de un incremento real del valor de ese terreno, hecho que va en contra del principio constitucional de capacidad económica: la tributación vendrá configurada atendiendo a la riqueza. En resumen, si no se da incremento del valor no puede haber hecho imponible.