En les últimes setmanes diferents col·lectius han denunciat el repunt en l’extracció d’arbres centenaris a la frontera entre Catalunya i el País Valencià

Madrid, 24 agost 2018

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha anunciat hui que la coalició proposarà, quan es reprenga l’activitat en el Senat, una moció per evitar l’espoli d’oliveres mil·lenàries i centenàries al nord de Castelló i sud de Tarragona, ja que aquest prossegueix segons han denunciat recentment diversos col·lectius conservacionistes i agraris. La Llei 4/2006 de 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana va suposar protegir genèricament, sense necessitat de resolució singularitzada, els exemplars de qualsevol espècie arbòria que igualen o superen un o més dels següents paràmetres: 350 anys d’edat, 30 metres d’altura, 6 metres de perímetre de tronc, mesurat a una alçada de 1,30 m de la base i 25 metres de diàmetre major de la copa, mesurat en la projecció sobre el pla horitzontal.

Aquesta normativa va implicar un alentiment en l’espoli d’oliveres mil·lenàries del nord de Castelló en els voltants de la Via Augusta, on hi ha la major concentració d’Europa d’aquests vegetals i que responen a aquestes característiques, però no la protecció efectiva i definitiva. “Els que comercien segueixen fent-ho vorejant la llei, ja siga en la veïna autonomia de Catalunya, on no és d’aplicació l’esmentada llei, podant la copa dels arbres abans del seu transport o utilitzant exemplars de menys antiguitat, cosa complexa d’avaluar per als agents que puguen participar en els suposats controls”, ha indicat Mulet.

Recentment organitzacions de les Terres de l’Ebre i agrícoles del Maestrat, a Castelló, així ho han denunciat en els mitjans de comunicació. La coalició ha registrat de moment al Senat diverses preguntes per conèixer l’abast de les mesures i l’efectivitat de la llei valenciana, que va ser pionera a l’Estat, per proposar la seua extensió a altres autonomies amb l’objectiu d’evitar problemes de coordinació i que es produisquen nous espolis o extraccions com els recentment denunciats.

22082018 preguntes reg oliveres

Compromís propone al Gobierno regular a nivel estatal la protección del patrimonio arbóreo para evitar el espolio de olivos

En las últimas semanas distintos colectivos han denunciado el repunte en la extracción de árboles centenarios en la frontera entre Cataluña y el País Valenciano

Madrid, 24 de agosto de 2018

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha anunciado hoy que la coalición propondrá, cuando se retome la actividad en el Senado, una moción para evitar el expolio de olivos milenarios y centenarios en el norte de Castelló y sur de Tarragona ya que ésta prosigue según han denunciado recientemente varios colectivos conservacionistas y agrarios. La Ley 4/2006 de 19 de mayo, de la Generalitat, de Patrimonio Arbóreo Monumental de la Comunitat Valenciana supuso proteger genéricamente, sin necesidad de resolución singularizada, los ejemplares de cualquier especie arbórea que igualen o superen uno o más de los siguientes parámetros: 350 años de edad, 30 metros de altura, 6 metros de perímetro de tronco, medido a una altura de 1,30 m de la base y 25 metros de diámetro mayor de la copa, medido en la proyección sobre el plano horizontal.

Esta normativa implicó una ralentización en el expolio de olivos milenarios del norte de Castelló en las inmediaciones de la Vía Augusta, donde existe la mayor concentración de Europa de estos vegetales y que responden a estas características, pero no la protección efectiva y definitiva. “Quienes comercian siguen haciéndolo bordeando la ley, ya sea en la vecina autonomía de Cataluña, donde no es de aplicación la mencionada ley, podando la copa de los árboles antes de su transporte o utilizando ejemplares de menor antigüedad, algo complejo de evaluar para los agentes que puedan participar en los supuestos controles”, ha indicado Mulet.

Recientemente organizaciones de les Terres de l’Ebre y agrícolas del Maestrat, en Castelló, así lo han denunciado en los medios de comunicación. La coalición ha registrado de momento en el Senado varias preguntas para conocer el alcance de las medidas y la efectividad de la ley valenciana, que fue pionera en el Estado, para proponer su extensión a otras autonomías con el objetivo de evitar problemas de coordinación y que se produzcan nuevos expolios o extracciones como los recientemente denunciados.