Compromís rebutja la reforma electoral al Parlament Europeu que castiga els partits minoritaris

El Parlament Europeu va aprovar a principis de juliol una reforma electoral a petició dels partits majoritaris alemanys que cerca restar representació als partits petits

Madrid, 12 d’agost de 2018

Compromís ha mostrat el seu desacord amb la reforma electoral aprovada al Parlament Europeu i promoguda des de formacions majoritàries alemanyes, per sobrerepresentar a les formacions majoritàries i deixar fora a les minoritàries.

La reforma que els partits majoritaris alemanys han proposat i que el Parlament Europeu ha aprovat amb 397 vots a favor, 201 en contra i 62 abstencions, estableix noves clàusules com impulsar el vot anticipat -per correu ordinari o electrònic-, dotar de més visibilitat a els partits polítics a les paperetes electorals o la imposició d’una barrera electoral extremadament antidemocràtica en aquells Estats de la Unió Europea amb més de 35 escons a repartir i circumscripció única. Per al senador de la coalició valencianista, Jordi Navarrete, “aquesta reforma electoral atempta contra la pluralitat i diversitat de la qual la Unió Europea s’omple la boca”.

Amb la reforma electoral, es passa d’un sistema electoral sense barrera electoral a l’establiment d’una barrera d’entre el 2% i el 5%, el que conseqüentment castiga les formacions minoritàries i beneficia les majoritàries en el moment d’aconseguir obtenir representació a el Parlament Europeu. “Els partits majoritaris alemanys amb aquesta iniciativa estan castigant, al cap i a la fi, la representació dels seus partits minoritaris i dels de l’Estat espanyol, perquè són els dos únics països que compten amb el requisit per implantar la barrera electoral” ha replicat el senador, Jordi Navarrete.

Establir en quina xifra percentual, de la forquilla de 2 a 5%, se situa la barrera electoral per al Parlament Europeu en l’Estat espanyol li competeix al Congrés. “Esperem, almenys, que els seus senyories siguen conseqüents amb els principis de pluralitat i diversitat i rebutgen barreres electorals que resten pluralitat ideològica i diversitat a les càmeres com les que durant anys hem patit al País Valencià” ha manifestat Navarrete.

Amb aquesta reforma, només PP, PSOE, Podem, l’Esquerra Plural, UPyD i Coalició Canària hagueren obtingut representació al Parlament Europeu en les passades eleccions. En canvi, formacions com Primavera Europea (Compromís i Equo), Els Pobles Decideixen (EH Bildu i BNG), Ciutadans o ERC no hagueren obtingut representació d’haver de superar una barrera electoral del 5%. “En un sistema on els que tenen més potencial de decisió són els que surten afavorits, és clar que apostaran per deixar als grups minoritaris fora” ha asseverat el representant al Senat. A més, amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l’Estat espanyol comptarà amb 56 eurodiputats, 5 més dels fins ara electes.

La justificació que han pres els partits des d’Alemanya per impulsar aquesta reforma es basa en deixar fora a les formacions anti europeistes, si bé, aquestes formacions no es veurien afectades per la nova barrera electoral al comptar amb els vots suficients per superar-la. “En comptes de reformar i imposar una barrera electoral que castiga, es podria plantejar una reforma electoral que modernitze el sistema, establint obligatòriament llistes cremallera o permetent el vot a partir dels 16 anys” ha conclòs Navarrete.

Compromís rechaza la reforma electoral en el Parlamento Europeo que castiga a los partidos pequeños

El Parlamento Europeo aprobó a principios de julio una reforma electoral a petición de los partidos mayoritarios alemanes que busca restar representación a los partidos pequeños

Madrid, 12 de agosto de 2018

Compromís ha mostrado su desacuerdo con la reforma electoral aprobada en el Parlamento Europeo y promovida desde formaciones mayoritarias alemanas, por sobrerepresentar a las formaciones mayoritarias y dejar fuera a las minoritarias.

La reforma que los partidos mayoritarios alemanes han propuesto y que el Parlamento Europeo ha aprobado con 397 votos a favor, 201 en contra y 62 abstenciones, establece nuevas cláusulas como impulsar el voto anticipado –por correo ordinario o electrónico-, dotar de mayor visibilidad a los partidos políticos en las papeletas electorales o la imposición de una barrera electoral extremadamente antidemocrática en aquellos Estados de la Unión Europea con más de 35 escaños a repartir y circunscripción única. Para el senador de la coalición valencianista, Jordi Navarrete, “esta reforma electoral atenta contra la pluralidad y diversidad de la que la Unión Europea se llena la boca”.

Con la reforma electoral, se pasa de un sistema electoral sin barrera electoral al establecimiento de una barrera de entre el 2% y el 5%, lo que consecuentemente castiga a las formaciones minoritarias y beneficia a las mayoritarias en el momento de conseguir obtener representación en el Parlamento Europeo. “Los partidos mayoritarios alemanes con esta iniciativa están castigando, al fin y al cabo, la representación de sus partidos minoritarios y de los del Estado español, porque son los dos únicos países que cuentan con el requisito para implantar la barrera electoral” ha replicado el senador, Jordi Navarrete.

Establecer en qué cifra porcentual, de la horquilla de 2 a 5 %, se sitúa la barrera electoral para el Parlamento Europeo en el Estado español le compete al Congreso. “Esperemos, al menos, que sus señorías sean consecuentes con los principios de pluralidad y diversidad y rechacen barreras electorales que restan pluralidad ideológica y diversidad a las cámaras como las que durante años hemos sufrido en el País Valenciano”ha manifestado Navarrete.

Con esta reforma, solo PP, PSOE, Podemos, la Izquierda Plural, UPyD y Coalición Canaria hubiesen obtenido representación en el Parlamento Europeo en las pasadas elecciones. En cambio, formaciones como Primavera Europea (Compromís y Equo), Los Pueblos Deciden (EH Bildu y BNG), Ciudadanos o ERC no hubiesen obtenido representación de tener que superar una barrera electoral del 5%. “En un sistema donde los que tienen más potencial de decisión son los que salen favorecidos, está claro que apostarán por dejar a los grupos minoritarios fuera” ha aseverado el representante en el Senado. Además, con la salida de Reino Unido de la Unión Europea, el Estado español contará con 56 eurodiputados, 5 más de los hasta ahora electos.

La justificación que han tomado los partidos desde Alemania para impulsar esta reforma se basa en dejar fuera a las formaciones anti europeístas, si bien, estas formaciones no se verían afectadas por la nueva barrera electoral al contar con los votos suficientes para superarla. “En vez de reformar e imponer una barrera electoral que castiga, se podría plantear una reforma electoral que modernice el sistema, estableciendo obligatoriamente listas cremallera o permitiendo el voto a partir de los 16 años”ha concluido Navarrete.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *