st domenc r
Mulet lamenta que Sánchez obvie la voluntat dels Corts i s’use una joia patrimonial per a usos inadequats.

València, a 26 de juliol de 2018. Per tercera vegada consecutiva, el Govern de Sánchez recolza continuar amb l’ús militar del Convent de Sant Doménec de València a preguntes escrites pel portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, però aquesta vegada va més enllà i anuncia un increment del seu ús militar augmentant el desplegament d’efectius instal·lats en la joia del gòtic religiós en el País Valencià.

El Govern respon ara “ En relació amb l’assumpte interessat, s’assenyala que el Convent de Santo Domingo és una propietat afecta al Ministeri de Defensa i assignada a l’Exèrcit de Terra. En aquesta instal·lació està situat la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat, a més d’altres Unitats de l’Exèrcit de Terra, en la qual treballen diàriament més de 238 homes i dones entre civils i militars.
També està previst pròximament el trasllat d’una nova Unitat de l’Exèrcit de Terra, la qual cosa afegirà altres 20 persones més. Aquesta propietat està assignada per a finalitats de Defensa des de fa 176 anys, sent per tant un edifici històric i emblemàtic de l’Exèrcit, la qual cosa demostra que es conega popularment com a Capitania General.
A causa d’aquest factor representatiu, és la seu del Representant Institucional de les Forces Armades de la Comunitat Valenciana, el qual recau en el Tinent General Cap de la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat. Gràcies a aquesta instal·lació, les Unitats allotjades asseguren la necessària disponibilitat i preparació, de manera que es facilite la generació d’organitzacions operatives per a la realització de les operacions militars requerides pel Cap d’Estat Major de la Defensa i contribuir al fet que s’aconseguisquen amb la màxima garantia els objectius de l’ensinistrament militar. En aquest sentit, i dins de les missions permanents en territori nacional que el Cap d’Estat Major de la Defensa té assignades, està prevista la creació del Comandament de Presència i Vigilància Terrestre, el Cap de la qual i Estat Major se situaran en aquesta instal·lació. Donat el caràcter cultural d’aquest edifici, s’està realitzant un gran esforç tant en la conservació del mateix com en la posada a la disposició del públic, organitzant-se jornades de portes obertes i visites guiades, tenint un gran acolliment i registrant un nombre elevat de visitants. Per tot l’anterior, cal informar que el Convent de Santo Domingo es considera una propietat fonamental per a l’Exèrcit de Terra, no estant prevista la cessió de la mateixa. “

Mulet ha reiterat la necessitat de cercar una instal·lació alternativa per a tots aquests usos “no ens val amb que estiga obert unes hores al mes i s’invertisca en el seu manteniment, un monument d’aquestes característiques hauria d’estar destinat a ús públic, és una revulsiu turístic de primer ordre. Però el primordial és que el poble valencià, per mitjà dels seus representants en les Corts Valencianes, ha exigit la seua desmilitarització, i enfront, un govern central que desoeix aquesta petició i ni es planteja analitzar aquesta petició, que hauria de ser el mínim”

Mulet ha reiterat que l’ús militar d’un monument d’aquestes característiques contravenen l’article 4.1 del Tractat que sorgeix arran de la Convenció de la Haia on els països es comprometen a respectar els béns culturals abstenint-se d’utilitzar-los per a finalitats militars que pogueren exposar aquests béns a destrucció o deterioració en cas de conflicte armat, “ no hi ha conflicte bèl·lic, però si ho hi haguera, Sant Doménec seria objectiu prioritari a ser atacat, i ara com ara contínua sent objectiu per a atemptats integristes o de qualsevol tipus”.

El senador de Compromís ha lamentat que el Govern Sánchez tinga la mateixa insensibilitat en aquest cas com el seu predecessor “és trist que ni es done opció a estudiar, a negociar, a analitza; es tanquen en banda, i el lleig no ho fa a Compromís, ho fa a la majoria progressista de les Corts Valencianes, inclòs al PSPV-PSOE, que sent Rajoy president va aprovar el sol·licitar la desmilitarització i cessió del monument al poble valencià”