La coalició recorda les facilitats que UCD, PP i PSOE han tingut amb la concessionària Aumar per prorrogar els peatges a l’AP-7 i perpetuar durant mig segle aquesta situació que perjudica la seguretat en la circulació i la competitivitat empresarial
Madrid, 8 de juny de 2018
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit al nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, que siga lleial amb els valencians i els altres territoris afectats a l’hora d’extingir d’una vegada la concessió de l’AP-7 i abandone l’ambigüitat i opacitat en la qual s’havia mogut l’anterior ministre del ram, Íñigo de la Serna, al Senat.
Segons Mulet “és important recalcar al ministre que portarem ja gairebé 50 anys pagant peatges, tota una vida, quelcom tremendament injust quan en altres territoris disposen d’autovies gratuïtes, les de peatge són rescatades amb diners públics i arrosseguem un gran dèficit d’infraestructures de comunicació en la nostra autonomia, el que llasta la competitivitat empresarial i la seguretat a la carretera“. A més, des de Compromís s’observa amb preocupació “la condescendència que ha existit en aquesta formació cap a la pròrroga de la carretera de peatge“, de manera que apel·len al titular de Foment i al Govern socialistes a “ser clars d’una vegada, desterrar fórmules com l’eurovinyeta o més pagaments pel seu ús” i que done passes per alliberar quan abans el vial del peatge i de cara a preveure la seua accessibilitat a finals de l’any “quan ha de ser lliure de peatges“.
Compromís ha recordat que a l’abril de 2017 va promoure una moció per compensar l’empresa concessionària i posar a disposició de la ciutadania el vial de manera immediata, que va ser rebutjada per PP-Cs i l’abstenció del PSOE. Per a Compromís garantir la titularitat pública i gratuïta d’aquesta amortitzadíssima autopista haguera estat una gran operació, “ja que aportaria de forma immediata les infraestructures que el País Valencià necessita per la nul·la inversió estatal en les obres de variants que es precisaven al llarg i ample del territori i estalviaria diners, temps i impacte ambiental de les obres pendents de realitzar“, ha afegit Mulet.
En els PGE2018 la coalició manté esmenes per un valor superior als 26 milions per dotar la Ap-7 de 50 nous accessos al llarg del País Valencià i donar servei a aquells municipis que no compten amb accessos en aquest moment.
Una mica d’història de l’’abús’
El 1970 el dictador Francisco Franco i el seu vicepresident Carrero Blanco signaven un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, SA Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972) , com a prolongació de l’anterior. En 2019 està previst que acabe la concessió després de diverses pròrrogues que ha beneficiat a unes concessionàries a canvi de ben poc per a les arques públiques. Quelcom molt qüestionable i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud de la Mediterrània, en una de les zones més dinàmiques de l’Estat.
Gràcies a tres pròrrogues que Aumar va pactar successivament amb Governs de la UCD, del PSOE (en 1986) i del PP (per 13 anys més, fins al 2019) el vial segueix sent explotat i de pagament, amb tarifes abusives.
Compromís reclama al PSOE lealtad con los valencianos a la hora de extinguir la concesión de la AP-7
La coalición recuerda las facilidades que UCD, PP y PSOE han tenido con la concesionaria Aumar para prorrogar los peajes en la AP-7 y perpetuar durante medio siglo esta situación que perjudica la seguridad en la circulación y la competitividad empresarial
Madrid, 8 de junio de 2018
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigido al nuevo ministro de Fomento, José Luis Ábalos, que sea leal con los valencianos y los otros territorios afectados a la hora de extinguir de una vez la concesión de la AP-7 y abandone la ambigüedad y opacidad en la que se había movido en anterior ministro del ramo, Íñigo de la Serna, en el Senado.
Según Mulet “es importante recalcar al ministro que llevaremos ya casi 50 años pagando peajes, toda una vida, algo tremendamente injusto cuando en otros territorios disponen de autovías gratuitas, las de peaje son rescatadas con dinero público y arrastramos un gran déficit de infraestructuras de comunicación en nuestra autonomía, lo que lastra la competitividad empresarial y la seguridad en carretera”. Además, desde Compromís se observa con preocupación “la condescendencia que ha existido en esa formación hacia la prórroga de la carretera de peaje”, por lo que apelan al titular de Fomento y al Gobierno socialistas a “ser claros de una vez, desterrar fórmulas como la euroviñeta o más pagos por su uso” y que de pasos para liberar cuanto antes el vial del peaje y de cara a prever su accesibilidad a finales del próximo año “cuando deberá ser libre de peajes”.
Compromís ha recordado que en abril de 2017 promovió una moción para compensar a la empresa concesionaria y poner a disposición de la ciudadanía el vial de forma inmediata, que fue rechazada por PP-Cs y la abstención del PSOE. Para Compromís garantizar la titularidad pública y gratuita de esta amortizadísima autopista hubiera sido una gran operación, “pues aportaría de forma inmediata las infraestructuras que el País Valenciano necesita por la nula inversión estatal en las obras de variantes que se precisaban a lo largo y ancho del territorio y ahorraría dinero, tiempo e impacto ambiental de las obras pendientes de realizar”, ha agregado Mulet.
En los PGE2018 la coalición mantiene enmiendas por un valor superior a los 26 millones para dotar a la Ap-7 de 50 nuevos accesos a lo largo del País Valenciano y dar servicio a aquellos municipios que no cuentan con accesos en este momento.
Un poco de historia del ‘abuso’
En 1970 el dictador Francisco Franco y su vicepresidente Carrero Blanco firmaban un decreto de ejecución y régimen expropiatorio para los terrenos necesarios de la autopista. La primera fue adjudicada a Autopistas del Mare Nostrum, S.A. Concesionaria del Estado, por Decreto 2052/1971, de 23 de julio (BOE de 8 de septiembre de 1971) y la segunda a esta misma sociedad por Decreto 3477/1972, de 21 de diciembre, (BOE de 22 de diciembre de 1972), como prolongación de la anterior. En 2019 está previsto que acabe la concesión tras varias prórrogas que ha beneficiado a unas concesionarias a cambio de bien poco para las arcas públicas. Algo muy cuestionable y especialmente para aquellos que han tenido que pagar durante décadas abusivos peajes por circular de norte a sur del Mediterráneo, en una de las zonas más dinámicas del Estado.
Gracias a tres prórrogas que Aumar pactó sucesivamente con Gobiernos de la UCD, del PSOE (en 1986) y del PP (por 13 años más, hasta 2019) el vial sigue siendo explotado y de pago, con tarifas abusivas.