Compromís recorda que fan servir criteris subjectius “quelcom escandalós” i que es marginen sistemàticament els espais valencians

Madrid, 23 abril de 2018

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han denunciat la discrecionalitat amb la qual el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport programa les seues actuacions i inversions. En una resposta a una pregunta dels senadors de la coalició, el Govern admet que el MECD “no compta amb un sistema de baremació entre diferents museus i espais culturals“.

Per al senador Jordi Navarrete, “és quelcom escandalós i especialment greu que aquestes subvencions, que són una font imprescindible en el seu funcionament per a molts recintes culturals, s’atorguen sense cap baremació clara entre els diferents museus i espais culturals, fent servir criteris polítics per repartir aquests fons“.

La resposta del Ministeri conté tota classe d’inconcrecions i evasives com que “el MECD programa les seves actuacions i inversions en les diferents CCAA d’acord amb les necessitats dels museus estatals de gestió directa i la priorització acordada amb la comunitat autònoma per als museus estatals transferits” i que “estima les necessitats, situació de les infraestructures, superfície, característiques dels béns custodiats i que impulsa actuacions en funció del desitjable equilibri territorial“.

Però allò constatable és que les subvencions es reparteixen d’una forma molt desigual i que aprofundeixen la bretxa existent entre els museus privilegiats com el Thyssen, MACBA o MNAC, que veuen com anualment els PGE els reserven desenes de milions i fins i tot se’ls ajuda a el seu excés de deute i la resta, relegats a una total falta d’empatia i problemes en l’obtenció de subvencions i ajudes que no donen una resposta a les seues necessitats“, ha assenyalat Navarrete.

Són sempre aquestes dues autonomies les beneficiades dels PGE, els vaixells insígnia del Prado i el Reina Sofia i en menor mesura la resta, que rep premis menors de les subvencions estatals. La resposta assenyala la “inversió elevada” al Museu Nacional de Ceràmica ‘González Martí’ però eludeix explicar els motius de la discriminació que ha patit l’IVAM que no va rebre la subvenció nominativa de 171.000 euros de 2016 per un mal funcionament del Ministeri d’Hisenda o la que pateix el Sant Pius V, la segona pinacoteca de l’Estat, amb necessitats molt urgents d’ampliació de peces exposades així com la falta de concreció del seu projecte museogràfic per posar el recinte a través d’un consorci al nivell que es mereix. “Prioritzen determinats centres culturals mentre retenen l’impuls que necessiten altres, com els valencians, que podrien situar-se al mapa cultural de l’Estat i que també són cultura en majúscules i un reflex de la nostra personalitat com a poble“, ha abundat Navarrete.

Des de Compromís recorden que les preguntes al Govern i les sol·licituds d’informació són “imprescindibles” per a la funció de control del mateix des de les Corts i per a demanar i reunir informació que utilitzar (per exemple) per reclamar justícia amb l’autonomia valenciana, una de les més maltractades en els pressupostos generals de l’Estat de 2018.

23042018belles arts 23042018belles arts r 23042018baremació cultura 23042018baremació cultura r

El Gobierno admite que reparte sin un baremo claro las ayudas a museos e instituciones culturales de València

Compromís recuerda que manejan criterios subjetivos “algo escandaloso” y que se marginan sistemáticamente los espacios valencianos

Madrid, 23 de abril de 2018

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han denunciado la discrecionalidad con la que el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte programa sus actuaciones e inversiones. En una respuesta a una pregunta de los senadores de la coalición, el Gobierno admite que el MECD “no cuenta con un sistema de baremación entre distintos museos y espacios culturales”.

Para el senador Jordi Navarrete, “es algo escandaloso y especialmente grave que estas subvenciones, que son una fuente imprescindible en su funcionamiento para muchos recintos culturales, se otorguen sin ninguna baremación clara entre los distintos museos y espacios culturales, utilizando criterios políticos para repartir estos fondos”.

La respuesta del Ministerio contiene toda clase de inconcreciones y evasivas como que “el MECD programa sus actuaciones e inversiones en las distintas CCAA de acuerdo con las necesidades de los museos estatales de gestión directa y la priorización acordada con la comunidad autónoma para los museos estatales transferidos” y que estima las necesidades, situación de las infraestructuras, superficie, características de los bienes custodiados y que impulsa actuaciones en función del deseable equilibrio territorial”.

Pero lo constatable es que las subvenciones se reparten de una forma muy desigual y que profundizan la brecha existente entre los museos privilegiados como el Thyssen, MACBA o MNAC, que ven como anualmente los PGE les reservan decenas de millones e incluso se les ayuda en su exceso de deuda y el resto, relegado a una total falta de empatía y problemas en la obtención de subvenciones y ayudas que no dan una respuesta a sus necesidades”, ha señalado Navarrete.

Son siempre estas dos autonomías las beneficiadas de los PGE, los buques insignia del Prado y el Reina Sofía y en menor medida el resto, que recibe la pedrea de las subvenciones estatales. La respuesta señala la “inversión elevada” del Museo Nacional de Cerámica ‘González Martí’ pero elude explicar los motivos de la discriminación que ha sufrido el IVAM que no recibió la subvención nominativa de 171.000 euros de 2016 por un mal funcionamiento del Ministerio de Hacienda o la que sufre el San Pío V, la segunda pinacoteca del Estado, con necesidades muy acuciantes de ampliación de piezas expuestas así como la falta de concreción de su proyecto museográfico para poner el recinto a través de un consorcio al nivel que se merece. “Priorizan determinados centros culturales mientras retienen el impulso que necesitan otros, como los valencianos, que podrían situarse en el mapa cultural del Estado y que también son cultura en mayúsculas y un reflejo de nuestra personalidad como pueblo”, ha abundado Navarrete.

Desde Compromís recuerdan que las preguntas al Gobierno y las solicitudes de información son “imprescindibles” para la función de control del mismo desde las Cortes y para recabar y reunir información que utilizar (por ejemplo) para reclamar justicia con la autonomía valenciana, una de las más maltratadas en los Presupuestos Generales del Estado de 2018.