PP i PSOE han apel·lat al consens existent en la Llei, tot i que ha quedat clar que el Govern no ha desenvolupat la creació d’una Comissió interministerial sobre radiofreqüències i salut que ha d’informar a la ciutadania sobre els seus dubtes

Madrid, 22 de març de 2018

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha lamentat que el PP i el PSOE no hagen donat suport de manera clara hui a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital a l’aposta per unes telecomunicacions sense efectes sobre la salut. Mentre la coalició Compromís ha sostingut el rebuig a la Llei General de Telecomunicacions per envair les competències locals i autonòmiques i la necessitat de modificar-la incloent les recomanacions d’experts sobre els perills dels camps electromagnètics i els seus efectes sobre el medi ambient enfront dels beneficis de les operadores, el PSOE ha argumentat que “la llei està ben feta i és fruit del consens“, cosa de la que la coalició dubta.

La coalició ha manifestat recentment el seu total suport a les mobilitzacions de la Plataforma veïnal ‘No a l’Antena d’Altura’ contra la ubicació d’una gran antena de telefonia mòbil camuflada en ple centre d’aquesta localitat de l’Alt Palància, quan se li oferien altres terrenys alternatius fora del casc urbà. Compromís ha defensat avançar cap a una nova llei que obligue a les companyies a situar-se en les afores dels municipis, que siga realment efectiva a l’hora de fer compartir antenes a les companyies per evitar la proliferació, però sempre primant les que estiguen en punts amb menor risc potencial.

Navarrete ha censurat que siga el PSOE, “que està al govern d’Altura i coneix perfectament la problemàtica” qui, al costat del PP, “avantpose de nou els interessos empresarials a la seguretat, benestar i salut de les persones, en no admetre qüestions tan consagrades com l’autonomia local, la participació o el dret de les persones a la salut“. En canvi sí que ha coincidit amb la senadora socialista en què el Govern no ha desenvolupat una Comissió interministerial sobre radiofreqüències i salut que ha d’informar a la ciutadania sobre els seus dubtes, un fet del que ha responsabilitzat PP i PSOE per acció o omissió.

D’altra banda ha retret al PP que “faça populisme d’aquest tema atribuint que les propostes de Compromís busquen mobilitzar les multituds o diga que tots volem tenir cobertura“. Per Navarrete “hi ha nombrosos arguments científics que apel·len a la precaució i la possibilitat d’ubicar aquestes antenes allunyades fora dels habitatges, ja que hi ha molta gent amb hipersensibilitat als camps“. Compromís ha recordat especialment al PP que, al llarg de la història la investigació i l’avanç de la ciència han desterrat teories i pràctiques que es tenien per bones i ha apuntat a la necessitat de no assumir més riscos en aspectes que no són imprescindibles. “Antenes si. 3G, 4G o 5G també, però no a preu d’omplir el nostre entorn de radiofreqüències, quan aquestes poden situar-se en emplaçaments més raonables i consensuats“, ha conclòs.

Compromís lamenta que PP y PSOE den la espalda al pueblo de Altura con la antena por los posibles efectos de sensibilidad

PP y PSOE han apelado al consenso existente en la Ley, aunque ha quedado claro que el Gobierno no ha desarrollado la creación de una Comisión interministerial sobre radiofrecuencias y salud que debe informar a la ciudadanía sobre sus dudas

Madrid, 22 de marzo de 2018

El senador de Compromís por Castelló, Jordi Navarrete, ha lamentado que el PP y el PSOE no hayan apoyado de forma clara hoy en la Comisión de Energía, Turismo y Agenda Digital su apuesta por unas telecomunicaciones sin efectos sobre la salud. Mientras la coalición Compromís ha sostenido el rechazo a la Ley General de Telecomunicaciones por invadir las competencias locales y autonómicas y la necesidad de modificarla incluyendo las recomendaciones de expertos sobre los peligros de los campos electromagnéticos y sus efectos sobre el medio ambiente frente a los beneficios de las operadoras, el PSOE ha argumentado que “la ley está bien hecha y es fruto del consenso”, algo de lo que la coalición duda.

La coalición manifesto recientemente su total apoyo a las movilizaciones de la Plataforma vecinal ‘No a la Antena de Altura’ contra la ubicación de una gran antena de telefonía móvil camuflada en pleno centro de esta localidad del Alto Palancia cuando se le ofrecían otros terrenos alternativos fuera del casco urbano. Compromís ha defendido avanzar hacia una nueva ley que obligue a las compañías a ubicarse en las afueras de los municipios, que sea realmente efectiva a la hora de hacer compartir antenas a las compañías para evitar la proliferación, pero siempre primando las que estén en puntos con menor riesgo potencial.

Navarrete ha censurado que sea el PSOE, “que está en el gobierno de Altura y conoce perfectamente la problemática” quien, junto al PP, “anteponga de nuevo los intereses empresariales a la seguridad, bienestar y salud de las personas, al no admitir cuestiones tan consagradas como la autonomía local, la participación o el derecho de las personas a la salud”. En cambio sí ha coincidido con la senadora socialista en que el Gobierno no ha desarrollado una Comisión interministerial sobre radiofrecuencias y salud que debe informar a la ciudadanía sobre sus dudas, algo de lo que ha responsabilizado a PP y PSOE por acción u omisión.

Por otro lado ha reprochado al PP que “haga populismo de este tema achacando que las propuestas de Compromís buscan movilizar a las multitudes o diga que todos queremos tener cobertura”. Para Navarrete “existen numerosos argumentos científicos que apelan a la precaución y la posibilidad de ubicar estas antenas alejadas fuera de las viviendas, ya que existe mucha gente con hipersensibilidad a los campos”. Compromís ha recordado especialmente al PP que a lo largo de la historia la investigación y el avance de la ciencia han desterrado teorías y prácticas que se tenían por buenas y ha apuntado a la necesidad de no asumir más riesgos en aspectos que no son imprescindibles. “Antenas si. 3G, 4G o 5G también, pero no a precio de llenar nuestro entorno de radiofrecuencias, cuando estas pueden ubicarse en emplazamientos más razonables y consensuados”, ha concluido.