Compromís demana compareixences al Senat per aclarir els incidents de la central nuclear de Cofrents (València)

Les iniciatives es produeixen després de tres successos en la nuclear valenciana i davant els dubtes sobre la gestió del complex

Madrid, 18 de març de 2018

Els representants de Compromís al Senat, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han sol·licitat la compareixença del Secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia Simón i del president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí, a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital per abordar l’acumulació d’incidents radioactius a la central de Cofrents, la situació de la central Vandellòs II així com la detecció de contaminació radioactiva en camions al port de València.

La coalició s’ha entrevistat recentment amb Francisco Castejón, representant d’Ecologistes en Acció qui va transmetre als senadors la necessitat d’augmentar la seguretat en aquesta planta, que va començar les sey¡ues operacions el 1985 i pretén renovar el permís d’explotació properament.

La dinàmica d’incidents que registra aquesta central, la seua vulnerabilitat, problemes de seguretat i risc de fuites en aquestes instal·lacions propietat d’Iberdrola s’han posat de manifest en els últims mesos amb la parada per a la recàrrega, que va detectar problemes de desigualtat de cabdals que no es va investigar. Posteriorment, amb la posada en funcionament, es va trencar una vàlvula els fragments van acabar a l’interior del vas de la central i les explicacions oficials en una nota del CSN han estat més be escasses davant d’uns episodis que podrien provocar problemes molt greus i que no han estat sancionats“, han assenyalat fonts de la coalició.

Si això va succeir a la fi de 2017, mesos més tard (5 de gener de 2018) els problemes han seguit en forma de fuites i amb una nova parada a 26 dies de posar en marxa la central i problemes amb els cargols dels accionadors i vibracions anòmales dels coixinets de la turbina.

Els senadors interpel·laran als responsables per la situació d’incidents i falta d’investigacions i sancions en Cofrents a més de la suposada saturació de la piscina de combustible de la central. Iberdrola vol reclamar al març la renovació del permís d’explotació per 10 anys més al CSN “quan el futur hauria de passar pel tancament d’aquesta planta envellida i deteriorada gestionada per una empresa amb baixa cultura de seguretat i l’aposta per fonts netes i menys perilloses“.

Compromís pide comparecencias en el Senado para aclarar los incidentes de la central nuclear de Cofrents (València)

Las iniciativas se producen tras tres sucesos en la nuclear valenciana y ante las dudas sobre la gestión del complejo 

Madrid, 18 de marzo de 2018

Los representantes de Compromís en el Senado, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han solicitado la comparecencia del Secretario de Estado de Energía, Daniel Navia Simón y del presidente del Consejo de Seguridad Nuclear, Fernando Martí, en la Comisión de Energía, Turismo y Agenda Digital para abordar la acumulación de incidentes radioactivos en la central de Cofrents, la situación de la central Vandellós II así como la detección de contaminación radiactiva en camiones en el puerto de València.

La coalición se ha entrevistado recientemente con Francisco Castejón, representante de Ecologistas en Acción quien transmitió a los senadores la necesidad de aumentar la seguridad en esta planta, que comenzó sus operaciones en 1985 y pretende renovar el permiso de explotación próximamente. “La dinámica de incidentes que viene registrando esta central, su vulnerabilidad, problemas de seguridad y riesgo de escape en estas instalaciones propiedad de Iberdrola se han puesto de manifiesto en los últimos meses con la parada para la recarga, que detectó problemas de desigualdad de caudales que no se investigó. Posteriormente, con la puesta en funcionamiento, se rompió una válvula cuyos fragmentos acabaron en el interior de la vasija de la central y cuyas explicaciones oficiales en una nota del CSN han sido más bien escasas ante unos episodios que podrían provocar problemas muy graves y que no han sido sancionados”, han señalado fuentes de la coalición. Si esto sucedió a finales de 2017, meses más tarde (5 de enero de 2018) los problemas han seguido en forma de fugas y con una nueva parada a 26 días de poner en marcha la central y problemas con los tornillos de los accionadores, vibraciones anómalas de los cojinetes de la turbina.

Los senadores interpelarán a los responsables por la situación de incidentes y falta de investigaciones y sanciones en Cofrents además de la supuesta saturación de la piscina de combustible de la central. Iberdrola quiere reclamar en marzo la renovación del permiso de explotación por 10 años más al CSN “cuando el futuro debería pasar por el cierre de esta planta envejecida y deteriorada gestionada por una empresa con baja cultura de seguridad y la apuesta por fuentes limpias y menor peligrosas”.

 

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *