Compromís reclama en una moció que el Govern demane a Europa incloure els cítrics com Vegetals d’Alt Risc

La mesura augmentaria els controls sobre l’arribada de cítrics al mercat europeu, que en l’actualitat són insuficients i poden posar en risc la sanitat vegetal. Els senadors de Compromís situen com a exemple de bona gestió a PortCastelló

Castelló, 2 de març de 2018

Els representants de Compromís al Senat, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han reclamat durant la seua visita a PortCastelló “que el Govern actue com s’espera d’ell” per prevenir l’arribada de plagues i problemes sanitaris “i que els actuals acords comercials, que són ja de per si perniciosos per al sector agrari valencià no siguen un potencial perill addicional a un sector en una greu crisi de rendibilitat i preus“, han assenyalat.

En aquest sentit han explicat que han registrat una moció en la Comissió d’Agricultura de la cambra alta en què s’insta el Govern a reclamar davant la Comissió Europea la inclusió dels cítrics com Vegetals d’Alt Risc “ja que malgrat l’evident contingència existent i els potencials efectes d’una crisi sanitària en l’economia de les autonomies productores, els cítrics no estan dins d’aquesta llista“, ha indicat el portaveu i senador territorial, Carles Mulet.

La petició es fonamenta en el llarg historial d’intercepció d’organismes nocius per als cítrics procedents de tercers països i el volum importat, més de 2 milions de tones, amb origen de països amb plagues d’impacte greu “que competeixen amb els nostres cítrics en els mercats tot i disposar dels valencians la traçabilitat i ús de fitosanitaris adequat” i que es troba en els mercats amb altres de països de la Comunitat de Desenvolupament de l’Àfrica Austral -Sudáfrica, Namíbia, Botswana, Swazilàndia i Lesotho (grup AAE de la SADC) produïts amb estàndards i normativa diferent.

Per la seua banda el senador per Castelló, Jordi Navarrete ha posat a PortCastelló com a “exemple de bona gestió i que compta amb una àmplia experiència en l’exportació de cítrics als EUA amb uns protocols fitosanitaris molt exigents amb personal del país receptor i inspectors de fronteres , quelcom que hauria de tocar l’amor propi dels europeus i garantir que un acord comercial no acaba sent la ruïna de molts, ja que en l’actualitat s’utilitzen els ports europeus menys exigents per fer arribar importacions de cítrics dubtosos“, ha conclòs.

La coalició presentarà preguntes i iniciatives al Senat sobre els punts d’inspecció fronterera (PIF) per realitzar una reassignació horària dels inspectors que no perjudique els diferents ports i millorar la connectivitat dels ports per via fèrria i carretera. PortCastelló és el tercer port més rendible de l’Estat, el segon més eficient i que ha millorat en els últims anys els seus beneficis i inversions d’una forma més clara.

Compromís reclama en una moción que el Gobierno pida a Europa incluir los cítricos como Vegetales de Alto Riesgo

La medida aumentaría los controles sobre la llegada de cítricos al mercado europeo, que en la actualidad son insuficientes y pueden poner en riesgo la sanidad vegetal. Los senadores de Compromís sitúan como ejemplo de buena gestión a PortCastelló 

Castelló, 2 de marzo de 2018

Los representantes de Compromís en el Senado, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han reclamado durante su visita a PortCastelló “que el Gobierno actúe como se espera de él” para prevenir la llegada de plagas y problemas sanitarios “y que los actuales acuerdos comerciales, que son ya de por si perniciosos para el sector agrario valenciano no sean un potencial peligro adicional a un sector en una grave crisis de rentabilidad y precios”, han señalado.

En este sentido han explicado que han registrado una moción en la Comisión de Agricultura de la Cámara Alta en la que se insta al Gobierno a reclamar ante la Comisión Europea la inclusión de los cítricos como Vegetales de Alto Riesgo “ya que pese a la evidente contingencia existente y los potenciales efectos de una crisis sanitaria en la economía de las autonomías productoras, los cítricos no están dentro de esa lista”, ha indicado el portavoz y senador territorial, Carles Mulet.

La petición se fundamenta en el largo historial de interceptación de organismos nocivos para los cítricos procedentes de terceros países y el volumen importado, más de 2 millones de toneladas, con origen de países con plagas de impacto grave “que compiten con nuestros cítricos en los mercados a pesar de disponer los valencianos la trazabilidad y uso de fitosanitarios adecuado y que se encuentra en los mercados con otros de países de la Comunidad de Desarrollo del África Austral -Sudáfrica, Namibia, Botsuana, Suazilandia y Lesoto (grupo AAE de la SADC) producidos con estándares y normativa distinta.

Por su parte el senador por Castelló, Jordi Navarrete ha puesto a PortCastelló como “ejemplo de buena gestión y que cuenta con una holgada experiencia en la exportación de cítricos a los EEUU con unos protocolos fitosanitarios muy exigentes con personal del país receptor e inspectores de fronteras, algo que debería tocar el amor propio de los europeos y garantizar que un acuerdo comercial no acaba siendo la ruina de muchos, ya que en la actualidad se utilizan los puertos europeos menos exigentes para hacer llegar importaciones de cítricos dudosos”, ha concluido.

La coalición presentará preguntas e iniciativas en el Senado sobre los puntos de inspección fronteriza (PIF) para realizar una reasignación horaria de los inspectores que no perjudique a los distintos puertos y mejorar la conectividad de los puertos por vía férrea y carretera. PortCastelló es el tercer puerto más rentable del Estado, el segundo más eficiente y que ha mejorado en los últimos años sus beneficios e inversiones de una forma más clara.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *