Els senadors de la coalició envien una carta demanant-li a Juan Carlos Moragues que reconsidere l’amenaça de sancions cap a l’ajuntament de Bellreguard i altres, per la presència del valencià en senyals de trànsit

Madrid, 18 de febrer de 2018

Els senadors de la Coalició Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, han enviat una carta al delegat del Govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, en què li reclamen respecte cap al valencià en els carrers i que reconsidere la particular persecució cap a aquesta llengua oficial i els ajuntaments governats per Compromís iniciada des de la institució que dirigeix. “Una pràctica injusta i deslleial venint d’una administració superior, més preocupada en amenaçar una llengua minoritzada que de solucionar els problemes dels veïns dels pobles valencians, acabar amb la mancança que patim d’infraestructures o garantir les inversions que corresponen al nostre territori pel seu pes poblacional“, ha assenyalat el portaveu i senador territorial Carles Mulet.

La carta evidència a més, que es tracta d’una campanya sistematitzada “de copiar i enganxar” la missiva que ja va enviar en el seu dia a la Ciutat de València. “Una dinàmica intolerable per a generar problemes en nombrosos municipis valencians que per voluntat dels seus plens van aprovar reglaments de promoció del valencià fa dècades i que persegueix obligar a canviar a tort i a dret senyals universalment reconegudes i l’únic problema sembla ser que compten amb algunes paraules en valencià, per imposar el castellà“, ha lamentat Mulet que ha recordat que “el problema ni tan sols havia existit en els 12 anys de govern -quatre amb alcaldia- del Partit Popular a la localitat”, pel que ha retret que “Moragues es passe de frenada quan fa els ulls grossos davant els senyals, noms de carrers i places que incompleixen la Llei de la Memòria Històrica o persegueix llengües des de les institucions“.

Els senadors de Compromís han lamentat l’esbojarrada carrera de PP i Ciutadans per erigir-se en els més espanyolistes i nacionalistes i els han recordat que la mateixa Constitució en el seu article 3 apel·la a “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya, patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció“. “Però les polítiques dutes a terme per l’executiu pretenen acabar de manera irracional amb aquesta riquesa cultural, sense respectar el més característic i bàsic de l’Estat espanyol, o diversitat, que queda sense la protecció necessària i sense el respecte merescut“, asseguren a la missiva.

Des de l’aprovació del Reglament Municipal el 1992, diferents equips de govern han passat per l’alcaldia, fins i tot el Partit Popular i mai es va posar en dubte tal acord. A dia de hui i davant l’estupor de polítics i veïns, la Delegació del Govern requereix a l’Ajuntament la retirada d’aquests senyals per a la col·locació d’unes noves que estiguen en castellà.

A tot això cal afegir el cost econòmic que suposa la substitució dels senyals i per al qual no es compta amb partida pressupostària. Una suposada urgència que implicaria pertorbar de forma innecessària la política de gestió econòmica d’aquest ajuntament de 4.500 veïns, veient altres partides perjudicades per aquesta imposició.

Els senadors han demanat “que done marxa enrere” i han recordat al delegat el fracàs en la convivència i el que suposa no aprofitar al màxim la vida útil dels senyals ja col·locades seguint els principis d’eficiència, eficàcia i estalvi en la gestió dels diners públic.

18022018 notificacio bellreguard delegacio

Compromís pide al Gobierno respeto por las señales de tráfico en valenciano ante la ‘caza’ iniciada por la Delegación

Los senadores de la coalición envían una carta pidiéndole a Juan Carlos Moragues que reconsidere la amenaza de sanciones hacia el ayuntamiento de Bellreguard y otros, por la presencia del valenciano en señales de tráfico

Madrid, 18 de febrero de 2018

Los senadores de la Coalición Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet, han enviado una carta al delegado del Gobierno en el País Valenciano, Juan Carlos Moragues, en el que le reclaman respeto hacia el valenciano en las calles y que reconsidere la particular persecución hacia esta lengua oficial y los ayuntamientos gobernados por Compromís iniciada desde la institución que dirige. “Una práctica injusta y desleal viniendo de una administración superior, más preocupada en amenazar a una lengua minorizada que de solucionar los problemas de los vecinos de los pueblos valencianos, acabar con la carencia que sufrimos de infraestructuras o garantizar las inversiones que corresponden a nuestro territorio por su peso poblacional”, ha señalado el portavoz y senador territorial Carles Mulet.

La carta evidencia además que se trata de una campaña sistematizadade copiar y pegar” la misiva que ya envió en su día a la Ciutat de València. “Una dinámica intolerable para generar problemas en numerosos municipios valencianos que por voluntad de sus plenos aprobaron reglamentos de promoción del valenciano hace décadas y que persigue obligar a cambiar a diestro y siniestro señales universalmente reconocidas y cuyo único problema parece ser que cuentan con algunas palabras en valenciano para imponer el castellano”, ha lamentado Mulet que ha recordado que “el problema ni siquiera había existido en los 12 años de gobierno –cuatro con alcaldía- del Partido Popular en la localidad”, por lo que ha reprochado que “Moragues se pase de frenada cuando hace la vista gorda ante las señales, nombres de calles y plazas que incumplen la Ley de la Memoria Histórica o persigue lenguas desde las instituciones”.

Los senadores de Compromís han lamentado la alocada carrera de PP y Ciudadanos por erigirse en los más españolistas y nacionalistas y les han recordado que la propia Constitución en su artículo 3 apela a “la riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España, patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección”. “Pero las políticas llevadas a cabo por el ejecutivo pretenden acabar de forma irracional con esta riqueza cultural, sin respetar lo más característico y básico del Estado español, u diversidad, que queda sin la protección necesaria y sin el respeto merecido”, aseguran en la misiva.

Desde la aprobación del Reglamento Municipal en 1992, distintos equipos de gobierno han pasado por la alcaldía, incluido el Partido Popular y nunca se puso en duda tal acuerdo. A día de hoy y ante el estupor de políticos y vecinos, la Delegación del Gobierno requiere al Ayuntamiento la retirada de esas señales para la colocación de unas nuevas que estén en castellano.

A todo ello cabe añadir el coste económico que supone la sustitución de las señales y para el que no se cuenta con partida presupuestaria. Una supuesta urgencia que supondría perturbar de forma innecesaria la política de gestión económica de este ayuntamiento de 4.500 vecinos, viéndose otras partidas perjudicadas por esta imposición.

Los senadores han pedido “que de marcha atrás” y han recordado al Delegado el fracaso en la convivencia y lo que supone no aprovechar al máximo la vida útil de las señales ya colocadas siguiendo los principios de eficiencia, eficacia y ahorro en la gestión del dinero público.