Carles Mulet demanarà dimarts a la ministra d’Agricultura, Isabel Tejerina, que limite les importacions i trasllade a Europa la preocupació per la pertorbació creada

Madrid 17 de febrer de 2018

La Coalició Compromís interpel·larà dimarts al Ple del Senat a la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Tejerina, sobre les mesures que pensa posar en marxa el Govern davant la crisi que està patint el sector arrosser a l’Estat espanyol.

En l’actualitat les importacions de Cambodja i Nyanmar estan enfonsant els preus de l’arròs europeu, context en el qual l’Estat espanyol ocupa el segon lloc per darrere d’Itàlia i produeix un terç de l’arròs produït a Europa. “Espanya i els seus dirigents s’omplen molt la boca de patriotisme però no presten prou atenció als seus sectors productius i, especialment, a l’agrícola on semblen actuar per altres interessos ja que els representants de l’Estat van estar en Fòrum del sector de l’Arròs de la UE celebrat a Brussel·les fa gairebé un mes. Reclamem que demanen a la Comissió Europea, tal com està previst en els tractats, limitar les importacions i tornar l’estabilitat i sostenibilitat al sector en casos de pertorbacions tan greus com les que vivim“, ha indicat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.

Les 750.000 tones produïdes s’ubiquen a Andalusia (40% del total), seguit d’Extremadura amb el 23%, al País Valencià amb el 15,5%, Catalunya amb el 15% i Aragó amb el 5,17%. L’arròs és fonamental per a l’alimentació “però té a més un paper ambiental cabdal per al futur de zones humides com l’Albufera, el Delta de l’Ebre o el Guadalquivir fins a les 109.411 hectàrees i ha patit una regressió important pel menor rendiment i superfície sembrada. En zones valencianes com la comarca de la Ribera aquest cultiu suposa una font d’ingressos destacable i el conreu està fortament lligat al seu ecosistema i forma de vida“.

Tot açò“, segons el senador de Compromís, “no semblen ser motius suficients perquè des del Govern s’actue, com ja vam advertir amb l’entrada de taronges de Sud-àfrica. La ministra ha solidaritzar-se amb les demandes dels productors d’arròs i mobilitzar els òrgans europeus que poden modular l’arribada de productes d’aquests països menys desenvolupats (LDCs)“, en els quals el respecte dels drets humans no està gens clar.

L’arròs, a més de ser un sector productiu fonamental per a l’alimentació, és un producte sensible que té un paper fonamental en la gestió de l’aigua i en la protecció d’àrees naturals d’especial importància.

Compromís insistirà a la ministra en la necessitat de demanar suport a les peticions de la Posició Comuna del Sector signades durant el Segon Fòrum del Sector de l’Arròs de la Unió Europea que reclamava precisament l’aplicació de la clàusula de salvaguarda que preveu l’article 22 dels Reglament de la UE i els aranzels a les importacions de l’arròs de Cambodja i LDCs per evitar la gran pertorbació de preus creada o l’establiment de regles de reciprocitat, ambientals, sanitàries i de condicions sociolaborals entre la UE i els tercers països amb els que estableix acords comercials així com plasmar en l’etiquetatge si ha estat produït a la UE.

17022018 pregunta arros REG

Compromís reclama al Gobierno medidas para salvar la producción estatal de arroz frente a las importaciones que inundan el mercado

Carles Mulet pedirá el martes a la ministra de Agricultura, Isabel Tejerina, que limiten las importaciones y traslade a Europa la preocupación por la perturbación creada

Madrid, 17 de febrero de 2018

La Coalición Compromís interpelará el martes en el Pleno del Senado a la ministra de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, Isabel Tejerina, sobre las medidas que piensa poner en marcha el Gobierno ante la crisis que está sufriendo el sector arrocero en el Estado español.

En la actualidad las importaciones de Cambodja y Nyanmar están hundiendo los precios del arroz europeo, contexto en el que el Estado español ocupa el segundo lugar por detrás de Italia y produce un tercio del arroz producido en Europa. “España y sus dirigentes se llenan mucho la boca de patriotismo pero no prestan suficiente atención a sus sectores productivos y, especialmente, al agrícola donde parecen actuar por otros intereses ya que los representantes del Estado estuvieron en Foro del sector del Arroz de la UE celebrado en Bruselas hace un mes. Reclamamos que pidan a la Comisión Europea, tal y como está previsto en los tratados, limitar las importaciones y devolver la estabilidad y sostenibilidad al sector en casos de perturbaciones tan graves como las que vivimos”, ha indicado el portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet.

Las 750.000 toneladas producidas se ubican en Andalucía (40% del total), seguido de Extremadura con el 23%, el País Valenciano con el 15,5%, Cataluña con el 15% y Aragón con el 5,17%. El arroz es fundamental para la alimentación “pero tiene además un papel ambiental capital para el futuro de zonas húmedas como l’Albufera, el Delta de l’Ebre o el Guadalquivir hasta las 109.411 hectáreas y ha sufrido una regresión importante por el menor rendimiento y superficie sembrada”. En zonas valencianas como la comarca de la Ribera este cultivo supone una fuente de ingresos destacable y el cultivo está fuertemente ligado a su ecosistema y forma de vida.

Todo esto”, según el senador de Compromís, “no parecen ser motivos suficientes para que desde el Gobierno se actúe, como ya advertimos con la entrada de naranjas de Sudáfrica. La ministra debe solidarizarse con las demandas de los productores de arroz y movilizar a los órganos europeos que pueden modular la llegada de productos de estos países menos desarrollados (LDCs)”, en los que el respeto de los derechos humanos no está nada claro.

El arroz, además de ser un sector productivo fundamental para la alimentación, es un producto sensible que tiene un papel fundamental en la gestión del agua y en la protección de áreas naturales de especial importancia.

Compromís insistirá a la ministra en la necesidad de pedir apoyo a las peticiones de la Posición Común del Sector firmadas durante el Segundo Foro del Sector del Arroz de la Unión Europea que reclamaba precisamente la aplicación de la cláusula de salvaguardia prevista en el artículo 22 de los Reglamento de la UE y los aranceles a las importaciones del arroz de Camboya y LDCs para evitar la gran perturbación de precios creada o el establecimiento de reglas de reciprocidad, ambientales, sanitarias y de condiciones sociolaborales entre la UE y los terceros países con los que establece acuerdos comerciales así como plasmar en el etiquetado si ha sido producido en la UE.