Després del silenci durant mesos i l’opacitat del Govern davant la documentació requerida, la coalició ha reclamat una resposta del Govern davant la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital

Madrid, 12 de febrer de 2018.

La situació en què es troba el projecte energètic fallit Castor, la condescendència amb què es va tramitar i els contractes al marge de la Llei de Contractes o la multiplicació dels costos del projecte es debatran demà dimarts a instàncies de Compromís.

El portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, ha ordenat després de mesos de silenci a les preguntes dels senadors de Compromís, la conversió de les respostes pendents en orals per a ser contestades pel Govern en la comissió d’Energia d’aquest mes.

Mulet ha recordat els recents aconteixements que han sacsejat el mercat, com l’anul·lació pel Tribunal Constitucional (TC) de la indemnització de 1.350,7 milions per a les empreses promotores (entre elles ACS) del projecte de magatzem de gas de Castor que fixava el decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern va aprovar el 2014, en considerar-la inconstitucional i la paralització per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) dels pagaments destinats a materialitzar el dret de cobrament pel deute del magatzem Castor. “Durant tot aquest temps el Govern ha estat callat, sense respondre nombroses preguntes plantejades per Compromís després dels greus fets succeïts amb aquest fallit projecte i negant-se en solitari, a indagar el que va passar en la comissió d’investigació plantejada per Compromís i altres 25 senadors“, ha recordat el senador territorial valencià.

Segons la coalició “el Govern està sent opac en la tramitació del Castor, un projecte promogut i construït per una empresa com Escal UGS-ACS, encimbellat per PP i PSOE i que després del seu estrepitós fracàs amb centenars de terratrèmols inclosos han de seguir pagant els consumidors de gas, per això anem a preguntar també per les mesures que pensa adoptar el Govern per evitar que siguen els consumidors i usuaris els que acaben pagant en les seues factures les indemnitzacions derivades de la suspensió d’aquest projecte“.

Mulet ha reprès al Govern per les seues hipoteques amb models energètics com el dels fòssils, no renovables i responsables de l’emissió de CO2, mentre ignoren la gran potencialitat d’energies com les renovables “per això esperem també la seua resposta davant la Resolució adoptada per les Corts Valencianes sobre la derogació del Reial Decret que regula les modalitats d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum, que entenem és crucial en l’estabilitat del sistema i el futur del medi ambient“.

Magatzem radioactiu

D’altra banda la mateixa comissió analitzarà la pregunta del senador valencià de les obres i desmunts efectuats per l’empresa Berkeley Minera Espanya SL en el municipi de Retortillo (Salamanca) per a la construcció d’un magatzem de residus radioactius i si s’ajusten a les autoritzacions prèvies atorgades. “Dilluns que ve una delegació de polítics portuguesos visitarà el municipi i les instal·lacions de Berkeley, cosa que ja va fer Compromís amb alguns dels col·lectius de la comarca contraris a aquest projecte pels efectes de tota classe que pot generar en el seu entorn immediat. Sembla com si el Govern estatal i regional miraren cap a un altre costat, quan la preocupació existeix i estem parlant d’una aposta de futur plantejada entorn a la radioactivitat“, conclou.

Compromís lleva mañana al Senado las retribuciones y peajes del Castor y Mulet pedirá de nuevo su desmantelamiento

Tras el silencio durante meses y la opacidad del Gobierno ante la documentación requerida, la coalición ha reclamado una contestación del Gobierno ante la Comisión de Energía, Turismo y Agenda Digital

Madrid, 12 de febrero de 2018.

La situación en la que se halla el proyecto energético fallido Castor, la condescendencia con el que se tramitó y los contratos al margen de la Ley de Contratos o la multiplicación de los costes del proyecto se debatirán mañana martes a instancias de Compromís.

El portavoz de la coalición en el Senado, Carles Mulet, ha ordenado tras meses de silencio a las preguntas de los senadores de Compromís, la conversión de las respuestas pendientes en orales para ser contestadas por el Gobierno en la comisión de Energía de este mes.

Mulet ha recordado los recientes acontencimientos que han agitado el mercado, como la anulación por el Tribunal Constitucional (TC) de la indemnización de 1.350,7 millones para las empresas promotoras (entre ellas ACS) del proyecto de almacén de gas de Castor que fijaba el decreto ley de medidas del sistema gasista que el Gobierno aprobó en 2014, al considerarla inconstitucional y la paralización por la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) de los pagos destinados a materializar el derecho de cobro por la deuda del almacén Castor. “Durante todo este tiempo el Gobierno ha estado callado, sin responder numerosas preguntas planteadas por Compromís tras los graves hechos sucedidos con este fallido proyecto y negándose en solitario, a indagar lo sucedido en la comisión de investigación planteada por Compromís y otros 25 senadores”, ha recordado el senador territorial valenciano.

 

Según la coalición “el Gobierno está siendo opaco en la tramitación del Castor, un proyecto promovido y construido por una empresa como Escal UGS-ACS, encumbrado por PP y PSOE y que tras su estrepitoso fracaso con cientos de terremotos incluidos deben seguir pagándolo los consumidores de gas, por eso preguntamos también por las medidas que piensa adoptar el Gobierno para evitar que sean los consumidores y usuarios quienes acaben pagando en sus facturas las indemnizaciones derivadas de la suspensión de este proyecto”.

 

Mulet ha reprendido al Gobierno por sus hipotecas con modelos energéticos como el de los fósiles, no renovables y responsables de la emisión de CO2, mientras ignoran la gran potencialidad de energías como las renovables “por eso esperamos también su respuesta ante la Resolución adoptada por las Cortes Valencianas sobre la derogación del Real Decreto que regula las modalidades de energía eléctrica con autoconsumo y de producción con autoconsumo, que entendemos es algo crucial en la estabilidad del sistema y el futuro del medio ambiente”.

 

Almacén radiactivo

Por otro lado la misma comisión analizará la pregunta del senador valenciano de las obras y desmontes efectuados por la empresa Berkeley Minera España SL en el municipio de Retortillo (Salamanca) para la construcción de un almacén de residuos radiactivos y si se ajustan a las autorizaciones previas otorgadas. “El próximo lunes una delegación de políticos portugueses visitará el municipio y las instalaciones de Berkeley, algo que ya hizo Compromís con algunos de los colectivos de la comarca contrarios a este proyecto por los efectos de toda clase que puede generar en su entorno inmediato. Parece como si el Gobierno estatal y regional miraran hacia otro lado, cuando la preocupación existe y estamos hablando de una apuesta de futuro planteada entorno a la radiactividad”, concluye.