Jordi Navarrete reclama a la ministra d’Agricultura implicació pressupostària per fer polítiques agràries i reduir l’enorme cost de l’energia
Madrid, 31 gener 2018
El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha celebrat el bon clima de treball i col·laboració amb els sindicats agraris articulats al voltant de la Unió d’Unions i la Unió de Llauradors i Ramaders, amb els quals la coalició col·laborarà per reclamar solucions i millores per pal·liar la greu sequera que afecta el país.
Compromís ha presentat fins a 17 esmenes a la Llei de Sequera que es troba en tramitació a la Cambra Alta. “Es tracta d’esmenes i petició de mesures de molt diferent calat, des d’aquelles que es declara l’aplicació de mesures contra la sequera arreu del territori si es donen les condicions per acabar amb les potestats facultatives del Govern i que aquest quede obligat sense excloure cap demarcació afectada, així com preveure moratòries en el pagament d’interessos, exempcions, reducció de cotitzacions a la Seguretat Social, costos de contractació en les petites explotacions i mesures també per 2018, ja que es preveu que no canvien les circumstàncies al llarg de l’actual any, el que evitaria haver de redactar una nova llei“, ha assenyalat Navarrete.
Les mesures contemplades busquen garantir la continuïtat de les explotacions agràries i alleujar els efectes perversos de la sequera sobre l’ocupació agrària, en reduir els costos de contractació, particularment de les petites i mitjanes explotacions agràries o que el conjunt de les provisions deduïbles i les despeses de difícil justificació contemple les tasques realitzades directament pel titular de l’explotació per la realització d’operacions no necessària o menys necessàries en condicions normals (per exemple, tractaments fitosanitaris en el cas dels cultius o d’atenció al bestiar en les produccions pecuàries), que resulta de difícil acreditació documental.
“Al País Valencià la sequera suposa ja pèrdues per valor de 300 milions“, ha lamentat el senador castellonenc. Jordi Navarrete ha reclamat de nou que el Govern faça una proposta legislativa de tarifa especial per al regadiu i de reestructuració de les modalitats de contractació de subministrament elèctric, de manera que s’adapten a les condicions de l’activitat agrària i al seu consum estacional.
Compromís reclamarà a través d’esmenes als pressupostos generals de l’Estat partides per millorar la política agrària, reduir la despesa per ramader per assegurances o el cost energètic després de l’eliminació de les tarifes especials o un fons extraordinari ben dotat per lluitar contra la sequera.
Eleccions al camp
D’altra banda la coalició ha coincidit amb les organitzacions de la Unió d’Unions en la necessitat de realitzar eleccions en el camp per establir una representació agrària després de dècades sense democràcia al camp i arrossegant una representativitat que no és tal ni compta amb cap aval. Navarrete ha recordat els canvis en la representativitat política que s’ha donat a casa nostra en una dècada.
“No té sentit mantenir una representativitat d’organitzacions agràries falsa si no és per causes poc clares. Apostem com ells per democràcia en el camp davant les imperioses necessitats a les quals s’enfronta el sector, amb misteriosos i vergonyosos silencis de determinades organitzacions que es beneficien d’una representativitat des de 2002, per la qual cosa és urgent que hi hagen eleccions al camp quan abans millor“, ha indicat.
Compromís se reúne con la Unión de Uniones para hacer un frente común contra la sequía y pedir elecciones en el campo
Jordi Navarrete reclama a la ministra de Agricultura implicación presupuestaria para políticas agrarias y reducir el enorme coste de la energía
Madrid, 31 de enero de 2018
El senador de Compromís por Castelló, Jordi Navarrete, ha celebrado el buen clima de trabajo y colaboración con los sindicatos agrarios articulados entorno a la Unión de Uniones y la Unió de Llauradors i Ramaders, con los que la coalición colaborará para reclamar soluciones y mejoras para paliar la grave sequía que afecta el país.
Compromís ha presentado hasta 17 enmiendas a la Ley de Sequía que se halla en tramitación en la Cámara Alta. “Se trata de enmiendas y petición de medidas de muy distinto calado, desde aquellas que se declara la aplicación de medidas contra la sequía en cualquier parte del territorio si se dan las condiciones para acabar con las potestades facultativas del Gobierno y que éste quede obligado sin excluir ninguna demarcación afectada, así como prever moratorias en el pago de intereses, exenciones, reducción de cotizaciones a la Seguridad Social, costes de contratación en las pequeñas explotaciones y medidas también para 2018, ya que se prevé que no cambien las circunstancias a lo largo del actual año, lo que evitaría tener que redactar una nueva ley”, ha señalado Navarrete.
Las medidas contempladas buscan garantizar la continuidad de las explotaciones agrarias y aliviar los efectos perversos de la sequía sobre el empleo agrario, al reducir los costes de contratación, particularmente de las pequeñas y medianas explotaciones agrarias o que el conjunto de las provisiones deducibles y los gastos de difícil justificación contemple las labores realizadas directamente por el titular de la explotación por la realización de operaciones no necesaria o menos necesarias en condiciones normales (por ejemplo, tratamientos fitosanitarios en el caso de los cultivos o de atención al ganado en las producciones pecuarias), que resulta de difícil acreditación documental.
“En el País Valenciano la sequía supone ya pérdidas por valor de 300 millones”, ha lamentado el senador castellonense. Jordi Navarrete ha reclamado de nuevo que el Gobierno realice una propuesta legislativa de tarifa especial para el regadío y de reestructuración de las modalidades de contratación de suministro eléctrico, de manera que se adapten a las condiciones de la actividad agraria y a su consumo estacional.
Compromís reclamará a través de enmiendas a los Presupuestos Generales del Estado partidas para mejorar la política agraria, reducir el gasto por ganadero para seguros o el coste energético tras la eliminación de las tarifas especiales o un fondo extraordinario bien dotado para luchar contra la sequía.
Elecciones en el campo
Por otro lado la coalición ha coincidido con las organizaciones de la Unión de Uniones en la necesidad de realizar elecciones en el campo para establecer una representación agraria tras décadas sin democracia en el campo y arrastrando una representatividad que no es tal ni cuenta con ningún aval. Navarrete ha recordado los cambios en la representatividad política que se ha dado en nuestro país en una década. “No tiene sentido mantener una representatividad de organizaciones agrarias falsa si no es por causas poco claras. Apostamos como ellos por democracia en el campo ante las imperiosas necesidades a las que se enfrenta el sector, con misteriosos y vergonzosos silencios de determinadas organizaciones que se benefician de una representatividad desde 2002, por lo que es urgente que haya elecciones en el campo cuanto antes”, ha indicado.