El senador Carles Mulet defensarà dimarts aquesta postura en el Ple, on la coalició reclamarà mesures i auditories per comprovar un ús correcte de l’aigua depurada per al reg de jardins, neteja de carrers, reg agrícola o camps de golf

Madrid, 1 de novembre de 2017

El senador Carles Mulet ha reclamat que en la lluita contra la sequera “no s’aposte de forma prioritària per la dessalació o la dessalobració, pels seus costos econòmics i ambientals en el medi marí” i s’aprofundisca en mesures d’estalvi i reutilització d’aigua.

Compromís defensarà aquesta postura dimarts al Ple, on es debatrà una moció socialista que apunta a la dessalació com a principals mesures a adoptar de cara a mitigar els efectes de la sequera generalitzada a la qual s’enfronta el nostre país.

Mulet ha lamentat l’aposta sense pal·liatius per propostes com la dessalació, el mercadeig de l’aigua, les subvencions al preu de l’aigua i els transvasaments. “Tota una declaració d’intencions venint del PSOE, amb mesures que semblen d’altres èpoques i en un moment de delicada situació econòmica“, pel que Compromís ha aportat 11 esmenes per intentar introduir millores i una càrrega de sostenibilitat.

En la política de lluita contra la sequera Compromís aposta pel foment des de les administracions públiques de la recuperació, reutilització d’efluents, regeneració d’aigua a través de la col·laboració empresarial i amb els municipis per crear i reutilitzar excedents hídrics, de manera que la coalició reclama un tracte fiscal que beneficie la promoció d’aquesta classe d’instal·lacions en l’agricultura i indústria especialmente; incentius per a la millora de la capacitat de regeneració d’acord amb els bons resultats que s’estan tenint en la quantitat d’aigua reaprofitada. “Aquest és el camí: millor gestió i reaprofitament, perquè no entenem lluitar contra la sequera sense optimitzar l’ús de l’aigua de què disposem. No entenem dessalar si diàriament s’aboquen a la mar o es filtren al subsòl hectòmetres i hectòmetres cúbics susceptibles de ser utilitzats amb la tecnologia existent“, ha indicat Mulet.

Altres de les mesures proposades per Compromís passen per augmentar la transparència en la gestió pública de l’aigua, minimitzar les enormes pèrdues de la xarxa, acabar amb les campanyes de lluita antipedra que han estat autoritzades per les diferents confederacions (sembrat de iodur de plata, ús de cremadors de iodur amb acetona) o pràctiques com el bombardeig amb ones de xoc als núvols, per la imprevisibilitat dels seus efectes i les enormes dubtes en els seus beneficis i efectes mediambientals col·laterals.

Tarifes elèctriques i dessaladores fiasco
Compromís també reclama que es complisca el que disposa la Proposició No de Llei aprovada pel Congrés que preveu la possibilitat d’una tarifa de discriminació estacional per a les petites i mitjanes empreses i cooperatives, “el que ajudarà instal·lacions com molins d’oli, afectats per una mala campanya i amb unes potències contractades inassumibles per a tot un any quan només funcionen unes setmanes o mesos a l’any“, al fet que puguen modificar la potència contractada segons les necessitats del cicle productiu o demanda d’aigua.

Finalment la coalició valenciana demana que no es penalitzen els ajuntaments per unes dessaladores-fiasco com les construïdes a la Plana, que ningú vol. Que no funcionen i no tenen usuaris interessats per la nul·la demanda, per l’elevat cost de l’aigua dessalada i per que no pot ser que acaben suposant pagaments i compromisos inassumibles per als ajuntaments afectats.

Tampoc és de rebut que en un context de recessió de l’Estat, utilitzen els comptes públics per subvencionar la producció d’aigua dessalada o els transvasaments entre conques mitjançant els bancs públics de l’aigua, explorar si hi ha aigua per fer front a les noves demandes i conversions en regadiu, o conèixer l’estat i situació de les bosses d’aigua subterrània que poden ser el complement estratègic necessari que necessita l’estat per a una adequada gestió sostenible de l’aigua.

Compromís aboga por medidas de reutilización del agua antes que apostar por la desalación para paliar a la sequía

El senador Carles Mulet defenderá el martes esta postura en el Pleno, donde la coalición reclamará medidas y auditorías para comprobar un uso correcto del agua depurada para el riego de jardines, baldeo de calles, riego agrícola o campos de golf

Madrid, 1 de noviembre de 2017

El senador Carles Mulet ha reclamado que en la lucha contra la sequía “no se apueste de forma prioritaria por la desalación o la desalobración, por sus costes económicos y ambientales en el medio marino” y se profundice en medidas de ahorro y reutilización de agua.

Compromís defenderá esta postura el martes en el Pleno, donde se debatirá una moción socialista que apunta a la desalación como principales medidas a adoptar de cara a mitigar los efectos de la sequía generalizada a la que se enfrenta nuestro país.

Mulet ha lamentado la apuesta sin paliativos por propuestas como la desalación, el mercadeo del agua, las subvenciones al precio del agua y los trasvases. “Toda una declaración de intenciones viniendo del PSOE, con medidas que parecen de otras épocas y en un momento de delicada situación económica”, por lo que Compromís ha aportado once enmiendas para tratar de introducir mejoras y una carga de sostenibilidad.

En la política de lucha contra la sequía Compromís apuesta por el fomento desde las administraciones públicas de la recuperación, reutilización de efluentes, regeneración de agua a través de la colaboración empresarial y con los municipios para crear y reutilizar excedentes hídricos, por lo que la coalición reclama un trato fiscal que beneficie la promoción de esta clase de instalaciones en la agricultura e industria especialmente, incentivos para la mejora de la capacidad de regeneración a tenor de los buenos resultados que se están teniendo en la cantidad de agua reaprovechada. “Este es el camino: mejor gestión y reaprovechamiento, porque no entendemos luchar contra la sequía sin optimizar el uso del agua de que disponemos. No entendemos desalar si diariamente se vierten al mar o se filtran al subsuelo hectómetros y hectómetros cúbicos susceptibles de ser utilizados con la tecnología existente”, ha indicado Mulet.

Otras de las medidas propuestas por Compromís  pasan por aumentar la transparencia en la gestión pública del agua, minimizar las enormes pérdidas de la red, acabar con las campañas de lucha antigranizo que han sido autorizadas por las distintas confederaciones (sembrado de yoduro de plata, uso de quemadores de yoduro con acetona) o prácticas como el bombardeo con ondas de choque a las nubes, por la imprevisibilidad de sus efectos y las enormes dudas en sus beneficios y efectos medioambientales colaterales.

Tarifas eléctricas y desaladoras fiasco
Compromís también reclama que se cumpla con lo dispuesto en la Proposición No de Ley aprobada por el Congreso que prevé la posibilidad de una tarifa de discriminación estacional para las pequeñas y medianas empresas y cooperativas, “lo que ayudará instalaciones como molinos de aceite, afectados por una mala campaña y con unas potencias contratadas inasumibles para todo un año cuando sólo funcionan unas semanas o meses al año”, a que puedan modificar la potencia contratada según las necesidades del ciclo productivo o demanda de agua.

Finalmente la coalición valenciana pide que no se penalice a los ayuntamientos por unas desaladoras-fiasco como las construidas en la Plana, que nadie quiere. Que no funcionan y no tienen usuarios interesados ​​por la nula demanda, por el elevado coste del agua desalada y por que no puede ser que acaban suponiendo pagos y compromisos inasumibles para los ayuntamientos afectados.

Tampoco es de recibo que en un contexto de recesión del Estado, utilice las cuentas públicas para subvencionar la producción de agua desalada o los trasvases entre cuencas mediante los bancos públicos del agua, sin explorar si existe agua para hacer frente a las nuevas demandas y conversiones en regadío, o conocer el estado y situación de las bolsas de agua subterránea que pueden ser el complemento estratégico necesario que necesita el estado para una adecuada gestión sostenible del agua.