La coalició recorda que va ser l’Estat qui va paralitzar els treballs a Benissa, el que els va impedir que pugueren acollir-se a l’ORDRE de 23 juliol de 2001 de lliurament de trams urbans de la Xarxa de Carreteres de l’Estat. La situació de Vinaròs i Benicarló és “intolerable“, assenyala Jordi Navarrete

Madrid, 18 setembre 2017

La coalició Compromís reclamarà a la Comissió de Foment que municipis valencians especialment afectats per la paralització d’obres o per l’extensió de quilòmetres que haurien de ser cedits, el que impossibilita als ajuntaments actuar sobre aquests vials, puguen beneficiar-se de les compensacions per quilòmetre que fins fa pocs anys lliurava Carreteres juntament amb el vial cedit.

Les quantitats, properes als 180.000 euros per quilòmetre servien als ajuntaments per urbanitzar i deixar en condicions els vials que durant tants anys havien afectat la seua tranquil·litat, generat molèsties i contaminació per convertir-lo en bulevards, carrers amables integrats en el seu nucli urbà, amb serveis, vegetació, marquesines i la seguretat viària necessària. És a partir de 2009 quan, amb el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, la transferència de travessies es realitza sense aportació econòmica.

D’aquesta situació se’n deriven problemes com la cessió de la N-340 a Albaida, Benicarló i Vinaròs, on els ajuntaments no accedeixen a assumir desenes de quilòmetres de vials amb greus problemes de ferm, senyalització i seguretat. “És intolerable el menyspreu del ministeri de Foment i del mateix PP amb els alcaldes del Maestrat, els accessos a les seues poblacions són més propis dels desordres i caos de la pel·lícula Madmax que de localitats costaneres i turístiques“, ha indicat el senador vinarossenc Jordi Navarrete.

També és especialment greu que aquesta situació estiga afectant a la variant de la N-332 a Benissa, que “va començar el 1991 el seu estudi informatiu i va veure com es paralitzaven les seues obres en 2009, el que li està afectant en gran manera en no poder accedir al seu moment a les compensacions per urbanitzar i donar aspecte urbà al seu avinguda del País Valencià, de gairebé 3 quilòmetres de longitud“, ha assenyalat Carles Mulet que ha retret “el victimisme i demagògia del PSOE, ja que aquesta situació és causa de la seua política en 2009 amb Zapatero, que està perpetuant el PP amb exemplaritat“.

Els senadors de Compromís han presentat diverses preguntes i petició de documentació i presentaran una moció en la Comissió de Foment al respecte.

El cas de Benissa

Les obres de la variant de la N-332 a Benissa (Alacant) duen paralitzades des de l’any 2009. Recentment van ser reinaugurades per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna i sembla ser que començaran en breu. Aquest estratègic vial per a Benissa i la comarca estava adjudicat a Begar Construcciones y Contratas SL quan es van paralitzar unes obres adjudicades en 17 milions d’euros. En 2017 el vial ha tornat a ser adjudicat a OHL per 21,8 milions, IVA inclòs.

Aquest vial és fonamental per al futur de Benissa, el turisme i la qualitat de vida dels seus veïns que duen anys patint de la mala gestió del Govern en matèria d’inversions i comunicacions amb els valencians.

Les indemnitzacions per les expropiacions de terrenys estan taxades pel que sembla en 5,75 euros / m2, front els 13,50 que va fixar el Tribunal d’Expropiacions d’Alacant en l’anterior procés, al que s’oposen els propietaris dels terrenys i el vial té un termini d’execució de 32 mesos, un termini molt llarg per a un vial que va començar l’estudi informatiu el 1991.

—————-

En aquest sentit aquest senador demana conèixer:

1.- Per quins motius ha trigat tant el vial a executar-se?

2.- Del total de diners invertits en el primer projecte, quant es va pagar?

3.- Dels treballs executats en 2009, Quines estructures o treballs seran aprofitables en aquesta segona adjudicació dels treballs?

4.- ¿S’ha exercit alguna acció en el cas d’existir alguna responsabilitat de l’empresa adjudicatària de 2009 per la paralització dels treballs a la N-332?

5.- Un cop finalitzen els treballs, molt més tard del previst, Benissa es veurà perjudicada en no existir en l’actualitat compensacions per les cessions de vials als municipis, de manera que la urbanització de l’avinguda País Valencià, que articula el casc urbà, serà quantiosa i molt costosa per al municipi, que haurà d’afrontar aquest esforç a diferència de molts altres municipis que han vist fins 2009 com tenien una compensació per quilòmetre cedit. Els retards en el vial tindran, per tant, una doble penalització per als veïns. Té previst el Govern de permetre que el municipi de Benissa es beneficie d’alguns ajuts al no haver pogut accedir a l’anterior sistema de compensacions?

6.- Per quins motius es paga menys als afectats per les noves expropiacions que fa 10 anys, tot i l’augment en el valor de l’obra i adjudicacions?

SOL·LICITUD DE DOCUMENTACIÓ

– Còpia del projecte aprovat variant N332 a Benissa

18092017 albaida r

Compromís reclama que la cesión de la 332 en Benissa o la 340 en el Maestrat puedan optar a compensaciones

La coalición recuerda que fue el Estado quien paralizó los trabajos en Benissa, lo que les impidió acogerse a la ORDEN de 23 julio de 2001 de entrega de tramos urbanos de la Red de Carreteras del Estado. La situación de Vinaròs y Benicarló es “intolerable”, señala Jordi Navarrete

Madrid, 18 de septiembre de 2017

La coalición Compromís reclamará en la Comisión de Fomento que municipios valencianos especialmente afectados por la paralización de obras o por la extensión de kilómetros que deberían ser cedidos que imposibilita a los ayuntamientos actuar sobre esos viales, que puedan beneficiarse de las compensaciones por kilómetro que hasta hace pocos años entregaba Carreteras junto con el vial cedido. Las cantidades, cercanas a los 180.000 euros por kilómetro servían a los ayuntamientos para urbanizar y dejar en condiciones los viales que durante tantos años habían afectado su tranquilidad, generado molestias y contaminación para convertirlo en bulevares, calles amables integradas en su casco urbano, con servicios, vegetación, marquesinas y la seguridad viaria necesaria. Es a partir de 2009 cuando, con el Gobierno socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, la transferencia de travesías se realiza sin aportación económica.

De esta situación se derivan problemas como la cesión de la N-340 en AlbaidaBenicarló y Vinaròs, donde los ayuntamientos no acceden a asumir decenas de kilómetros de viales con graves problemas de firme, señalización y seguridad. “Es intolerable el ninguneo del ministerio de Fomento y del propio PP con los alcaldes del Maestrat, cuyos accesos a sus poblaciones son más propios de los desórdenes y caos de la película MadMax que de localidades costeras y turísticas”, ha indicado el senador vinarocense Jordi Navarrete.

También es especialmente grave que esta situación esté afectando a la variante de la N-332 en Benissa, que “comenzó en 1991 su estudio informativo y vio como se paralizaban sus obras en 2009, lo que le está afectando sobremanera al no poder acceder en su momento a las compensaciones para urbanizar y dar aspecto urbano a su avinguda del País Valencià, de casi 3 kilómetros de longitud”, ha señalado Carles Mulet que ha afeado “el victimismo y demagogia del PSOE, pues esta situación es causa de su política en 2009 con Zapatero, que está perpetuando el PP con ejemplaridad”.

Los senadores de Compromís han presentado varias preguntas y petición de documentación y presentarán una moción en la Comisión de Fomento al respecto.

El caso de Benissa

Las obras de la variante de la N-332 en Benissa (Alacant) llevan paralizadas desde el año 2009. Recientemente fueron reinauguradas por la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría y el ministro de Fomento, Íñigo de la Serna y parece ser que comenzarán en breve. Este estratégico vial para Benissa y la comarca estaba adjudicado a Begar Construcciones y Contratas SL cuando se paralizaron unas obras adjudicadas en 17 millones de euros. En 2017 el vial ha vuelto a ser adjudicado a OHL por 21,8 millones, IVA incluido.

Este vial es fundamental para el futuro de Benissa, el turismo y la calidad de vida de sus vecinos que llevan años sufriendo de la mala gestión del Gobierno en materia de inversiones y comunicaciones con los valencianos.

Las indemnizaciones por las expropiaciones de terrenos están tasadas al parecer en 5,75 euros/m2, frente los 13,50 que fijó el Tribunal de Expropiaciones de Alacant en el anterior proceso, a lo que se oponen los propietarios de los terrenos y el vial tiene un plazo de ejecución de 32 meses, un plazo muy largo para un vial que comenzó el estudio informativo en 1991.

——————

En este sentido este senador pide conocer:

1.- ¿Por qué motivos ha tardado tanto el vial en ejecutarse?

2.- Del total de dinero invertido en el primer proyecto ¿Cuánto se pagó?

3.- De los trabajos ejecutados en 2009 ¿Qué estructuras o trabajos serán aprovechables en esta segunda adjudicación de los trabajos?

4.- ¿Se ha ejercido alguna acción en el caso de existir alguna responsabilidad de la empresa adjudicataria de 2009 por la paralización de los trabajos en la N-332?

5.- Una vez finalicen los trabajos, mucho más tarde de lo previsto, Benissa se verá perjudicada al no existir en la actualidad compensaciones por las cesiones de viales a los municipios, con lo que la urbanización de la Avenida País Valencià, que articula el casco urbano, será cuantiosa y muy costosa para el municipio, que deberá afrontar este esfuerzo a diferencia de otros muchos municipios que han visto hasta 2009 como tenían una compensación por kilómetro cedido. Los retrasos en el vial tendrán, por tanto, una doble penalización para los vecinos. ¿Tiene previsto el Gobierno permitir que el municipio de Benissa se beneficie de algunas ayudas al no haber podido acceder al anterior sistema de compensaciones?

6.- ¿Por qué motivos se paga menos a los afectados por las nuevas expropiaciones que hace 10 años, a pesar del aumento en el valor de la obra y adjudicaciones?

SOLICITUD DE DOCUMENTACIÓN

–       Copia del proyecto aprobado variante N332 en Benissa