Els municipis de la Safor recorden que la presidenta de la Confederació del Xúquer, María Ángeles Ureña, es va comprometre a aportar 100.000 euros per a la neteja del Vaca

Madrid 16 de setembre de 2017

En un sondeig realitzat per Compromís a diferents municipis valencians es constata que són els ajuntaments els que s’estan veient obligats a actuar en la neteja i manteniment de les lleres i zones adjacents davant la perillosa inacció de la Confederació del Xúquer.

El senador Jordi Navarrete, portaveu a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat, ha recordat que “és el Ministeri de Medi Ambient i les confederacions hidrogràfiques qui tenen el deure de vigilància i conservació de les mateixes i, per tant, de vetllar pel seu bon estat“.

Però aquesta situació d’abandonament de funcions és una tònica de nord a sud de l’autonomia “ja no actuen per millorar els rius si no és mitjançant convenis amb altres administracions que financen els treballs però aquesta apatia es redueix fins a l’extrem d’ignorar completament l’estat de brutícia, presència de canyes i vegetació en extenses zones de l’autonomia que poden posar en perill infraestructures i vides humanes” ja que “recordem com d’imprevisibles són els efectes de les riuades al País Valencià, cosa que saben sobradament“.

La coalició va visitar a principis de 2017 la seu del MAPAMA amb un grup d’alcaldes de municipis com Carcaixent, Simat, Benifairó, Tavernes de la Valldigna i Xeraco es va entrevistar amb la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, a qui li van traslladar el seu malestar després la cancel·lació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca, -un projecte aprovat, tramitat i licitat a punt d’adjudicar-se que afecta zones urbanes, parcs públics i rutes patrimonials de la comarca-i pel risc potencial en cas de riuades de la vegetació existent en rius i barrancs.

Compromís va presentar esmenes als PGE 2017 per incloure la recuperació de la laminació d’aquest riu i la canalització d’altres projectes oblidats pel PP com la rambla d’Alcalà de Xivert en la qual anaven a invertir 10 milions d’euros. “Actuacions que van ser votades en contra per PP i Ciutadans, tan sols van anunciar la despesa de 100.000 euros per al Vaca en el marc del Reial Decret de mesures per a les zones afectades pel temporal que no s’han invertit en les zones afectades, segons ens han relatat els alcaldes, que s’estan veient obligats a actuar ells mateixos per garantir la seguretat dels seus veïns ja que, a diferència d’altres autoritats, a alguns els costa dormir quan hi ha episodis de pluja, ja que són conscients de l’estat de rius i barrancs i de la seua perillositat“, assenyala Navarrete.

A càrrec dels pressupostos municipals

Els municipis gasten centenars de milers d’euros en competències que no són seues fora del nucli urbà en hores extres i llogar maquinària per netejar lleres. Així, en municipis com Pedreguer és la brigada municipal qui neteja el barranc pels plàstics que es generen al polígon en el qual es realitza el rastre. Als Poblets la neteja la realitza l’ajuntament amb el permís del guarda de riu. Carcaixent neteja amb autorització i destina 30.000 euros a autoprotegir i netejar lleres davant els perillosos episodis ja viscuts. També Xeraco, per posar altres exemples, ha actuat de la mà de Divalterra aquesta mateixa setmana al barranc de les Fonts, al costat d’un magatzem on els esbarzers amenaçaven a un dipòsit de gas, o fins i tot a béns d’interès cultural com la seua Torre Guaita. L’edil Francesc Serralta ha lamentat que “a la CHX ni estiga ni se li espere, tot i que van prometre 100.000 euros per al riu Vaca“.

També a Vinaròs o a Benicarló els ajuntaments s’estan fent càrrec de la neteja de la brutícia. En el cas de Benicarló en els marges laterals de la Rambla d’Alcalà, per garantir la seguretat i el pas de l’aigua en una zona en la qual el Ministeri va cancel·lar el projecte de canalització que va ser presentat en 2007 per Juan José Moragues, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i valorat en 16,5 milions d’euros.

La coalició presentarà una moció al Senat instant el Govern a corregir aquesta situació, minimitzar el perill a les zones de domini públic hidràulic i assumir les seues funcions o compensar els ajuntaments que realitzen funcions que li són impròpies en aquesta matèria, així com preguntes.

Compromís denuncia en el Senado la dejación de la Confederación con la limpieza de los cauces

Los municipios de la Safor recuerdan que la presidenta de la Confederación del Júcar, María Ángeles Ureña, se comprometió a aportar 100.000 euros para la limpieza del Vaca

Madrid, 16 de septiembre de 2017

En un sondeo realizado por Compromís en distintos municipios valencianos se constata que son los ayuntamientos quienes se están viendo obligados a actuar en la limpieza y mantenimiento de los cauces y zonas colindantes ante la peligrosa inacción de la Confederación del Júcar.

El senador Jordi Navarrete, portavoz en la Comisión de Medio Ambiente y Cambio Climático del Senado, ha recordado que “es el Ministerio de Medio Ambiente y las confederaciones hidrográficas quienes tienen el deber de vigilancia y conservación de los mismos y, por lo tanto, de velar por su buen estado”.

Pero esta situación de abandono de funciones es una tónica de norte a sur de la autonomía “ya no actúan para mejorar los ríos si no es mediante convenios con otras administraciones que financien los trabajos pero esta apatía se reduce hasta el extremo de ignorar por completo el estado de suciedad, presencia de cañas y vegetación en extensas zonas de la autonomía que pueden poner en peligro infraestructuras y vidas humanas” ya que “recordemos lo imprevisibles que son los efectos de las riadas en el País Valenciano, algo que saben sobradamente”.

La coalición visitó a principios de 2017 la sede del MAPAMA con un grupo de alcaldes de municipios como Carcaixent, Simat, Benifairó, Tavernes de la Valldigna y Xeraco se entrevistó con la directora general del Agua, Liana Ardiles, a quien le trasladaron su malestar tras la cancelación del proyecto de laminación y drenaje del río Vaca, -un proyecto aprobado, tramitado y licitado a punto de adjudicarse que afecta zonas urbanas, parques públicos y rutas patrimoniales de la comarca-y por el riesgo potencial en caso de riadas de la vegetación existente en ríos y barrancos.

Compromís presentó enmiendas a los PGE 2017 para incluir la recuperación de la laminación de éste río y la canalización de otros proyectos olvidados por el PP como la rambla de Alcalà de Xivert en la que iban a invertirse 10 millones de euros. “Actuaciones que fueron votadas en contra por PP y Ciudadanos, tan solo anunciaron el gasto de 100.000 euros para el Vaca en el marco del Real Decreto de medidas para las zonas afectadas por el temporal que no se han invertido en las zonas afectadas, según nos han relatado los alcaldes, que se están viendo obligados a actuar ellos mismos para garantizar la seguridad de sus vecinos ya que, a diferencia de otras autoridades, a algunos les cuesta dormir cuando hay episodios de lluvia, pues son conscientes del estado de ríos y barrancos y de su peligrosidad”, señala Navarrete.

A cargo de los presupuestos municipales

Los municipios gastan cientos de miles de euros en competencias que no son suyas fuera del casco urbano en horas extras y alquilar maquinaria para limpiar cauces. Así, en municipios como Pedreguer es la brigada municipal quien limpia el barranco por los plásticos que se generan en el polígono en el que se realiza el rastro. En Els Poblets la limpieza la realiza el ayuntamiento con el permiso del guarda de río. Carcaixent limpia con autorización y destina 30.000 euros a autoprotegerse y limpiar cauces ante los peligrosos episodios ya vividos. También Xeraco, por poner otros ejemplos ha actuado de la mano de Divalterra esta misma semana en el barranco de les Fonts, junto a un almacén donde las zarzas amenazaban a un depósito de gas, o incluso a bienes de interés cultural como su Torre Guaita. El edil Francesc Serralta ha lamentado que “a la CHJ ni esté ni se le espere a pesar que prometieron 100.000 euros para el Vaca”.

También en Vinaròs o en Benicarló los ayuntamientos se están haciendo cargo de la limpieza de la suciedad. En el caso de Benicarló en los márgenes laterales de la Rambla de Alcalà, para garantizar la seguridad y el paso del agua en una zona en la que el Ministerio canceló el proyecto de canalización que fue presentado en 2007 por Juan José Moragues, presidente de la Confederación Hidrográfica del Júcar y valorado en 16,5 millones de euros.

La coalición presentará una moción en el Senado instando al Gobierno a corregir esta situación, minimizar el peligro en las zonas de dominio público hidráulico y asumir sus funciones o compensar a los ayuntamientos que realizan funciones que le son impropias en esta materia, así como preguntas.