La coalició pregunta si es van a seguir els mateixos criteris a l’hora de sancionar l’ordre de deixar a mig pal les banderes a les casernes per la mort de Crist

 

Els senadors de Compromís han presentat diferents preguntes davant la disparitat de criteris, les coaccions i indicacions cap ajuntaments del País Valencià liderades pel delegat del Govern per intentar frenar la proliferació als balcons dels ajuntaments de banderes republicanes en el dia en què es commemora el 14 d’abril, data en la qual es va instaurar de forma democràtica la II República a l’Estat espanyol.

Tant Carles Mulet com Jordi Navarrete, senadors de la coalició, s’han interessat per l’actuació del representant governatiu al País Valencià, Joan Carles Moragues, que va remetre una circular a consistoris i diputacions en la qual exposava la normativa i jurisprudència sobre l’ús de les ensenyes oficials. La iniciativa no és la transposició d’un mandat del Govern per a tot Espanya, sinó que “Moragues va actuar pel que sembla, de manera preventiva i unilateral” per no trobar-se la situació de l’any passat, quan en el primer 14 d’abril amb nous governs en nombroses institucions fins a 17 institucions van penjar banderes tricolors en les seues façanes.

La institució que presideix Moragues va recordar en el seu escrit diverses lleis de l’Estat i autonòmiques per fonamentar que la col·locació d’una ensenya com la de la II República no seria legal.

A tot això, segons ha recollit la premsa valenciana, el Ministeri de l’Interior no ha donat cap instrucció particular ni a la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil perquè estigueren especialment vigilants davant la possible exhibició de banderes republicanes en els ajuntaments valencians -ni a la resta del país tampoc- durant la jornada de commemoració del 86 aniversari de la proclamació de la II República “tot i que s’han vist agents de la Guàrdia Civil fent fotografies a us balcons de diferents ajuntaments“.

Paral·lelament el Govern no té cap problema en permetre una Ordre, en aquesta ocasió del Cap de l’Estat Major de la Defensa, que va ordenar un ús partidista i corporativista de la bandera de l’Estat apartant-se de l’aconfessionalitat d’Espanya, tal com denuncia l’Associació Unificada de Militars Espanyols per commemorar la mort de Crist. “No entenem“, ha assenyalat Mulet “com es tracta d’coaccionar una pràctica suposadament no emparada, encara que no es toca cap màstil per a això i, en altres, s’ordena baixar a mig pal l’ensenya espanyola per la mort de Crist. Per això volem saber si existiran sancions, què passaria si es deixa la bandera republicana a mig pal, com es va a actuar o el protocol en cas de resurreccions, alhora que els reiterarem que aparten la religió de les actuacions de l’Estat , ja que suposadament som un Estat aconfessional encara que especialment el PP ho qüestione constantment“.

En aquest sentit aquests senadors pregunten:

Si la bandera republicana, incorporada de forma legítima després d’unes eleccions que van optar de forma democràtica per un model de Govern que va ser avortat per un cop d’estat i posterior Dictadura, no lluïa al costat ni substituint a les oficials, a què es va deure aquest excés de zel del delegat del Govern a l’autonomia valenciana?

¿Va donar el Ministeri d’Interior alguna instrucció d’amenaçar de forma preventiva als ajuntaments amb sancions i denúncies judicials?, Va actuar correctament?

¿Incompleixen aquestos fets, com són els de penjar una bandera a un balcó allunyada dels pals de l’ajuntament, alguna legislació?

Quantes actuacions es van realitzar durant 2016 contra la presència de banderes republicanes en les diferents autonomies? ¿I contra les feixistes i antidemocràtiques que s’exhibeixen en manifestacions de la ultradreta?

¿Va el Govern a actuar contra l’Ordre del Cap de l’Estat Major de la Defensa, que va ordenar un ús partidista i corporativista de la bandera de l’Estat apartant-se de l’aconfessionalitat d’Espanya, tal com denuncia l’Associació Unificada de Militars Espanyols per commemorar la mort de Crist?

Compromís pregunta por la actuación del delegado del Gobierno para coaccionar a los ayuntamientos ante el ‘14 de abril’ 

La coalición pregunta si se van a seguir los mismos criterios a la hora de sancionar la orden de dejar a media asta las banderas en los cuarteles por la muerte de Cristo

Madrid, 15 de abril de 2017

Los senadores de Compromís han presentado distintas preguntas ante la disparidad de criterios, las coacciones e indicaciones hacia ayuntamientos del País Valenciano lideradas por el delegado del Gobierno para tratar de frenar la proliferación en los balcones de los ayuntamientos de banderas republicanas en el día en el que se conmemora el 14 de abril, fecha en la que se instauró de  forma democrática la II República en el Estado español.

Tanto Carles Mulet como Jordi Navarrete, senadores de la coalición se han interesado por la actuación del representante gubernativo en el País Valenciano, Juan Carlos Moragues, que remitió una circular a consistorios y diputaciones en la que exponía la normativa y jurisprudencia sobre el uso de las enseñas oficiales. La iniciativa no es la trasposición de un mandato del Gobierno para toda España, sino que “Moragues actuó al parecer, de manera preventiva y unilateral” para no encontrarse la situación del año pasado, cuando en el primer 14 de abril con nuevos gobiernos en numerosas instituciones hasta 17 instituciones colgaron banderas tricolores en sus fachadas.

La institución que preside Moragues recordó en su escrito diversas leyes del Estado y autonómicas para fundamentar que la colocación de una enseña como la de la II República no sería legal.

A todo esto, según ha recogido la prensa valenciana, el Ministerio del Interior no ha dado ninguna instrucción particular ni a la Policía Nacional ni a la Guardia Civil para que estuvieran especialmente vigilantes ante la posible exhibición de banderas republicanas en los ayuntamientos valencianos -ni en el resto del país, tampoco- durante la jornada de conmemoración del 86 aniversario de la proclamación de la II República “aunque se han visto agentes de la Guardia Civil haciendo fotografías a os balcones de distintos ayuntamientos”.

Paralelamente el Gobierno no tiene ningún problema en permitir una Orden, en esta ocasión del Jefe del Estado Mayor de la Defensa, que ordenó un uso partidista y corporativista de la bandera del Estado apartándose de la aconfesionalidad de España, tal y como denuncia la Asociación Unificada de Militares Españoles para conmemorar la muerte de Cristo. “No entendemos”, ha señalado Mulet “cómo se trata de coaccionar una práctica supuestamente no amparada, aunque no se toca ningún mástil para ello y, en otras, se ordena bajar a media asta la enseña española por la muerte de Cristo. Por eso queremos saber si van a existir sanciones, qué ocurriría si se deja la bandera republicana a media asta, cómo se va a actuar o el protocolo en caso de resurrecciones, a la vez que les reiteraremos que aparten la religión de las actuaciones del Estado, ya que supuestamente somos un Estado aconfesional aunque especialmente el PP lo cuestione constantemente”.

En este sentido estos senadores preguntan:

Si la bandera republicana, incorporada de forma legítima tras unas elecciones que optaron de forma democrática por un modelo de Gobierno que fue abortado por un golpe de estado y posterior Dictadura, no lucía junto ni sustituyendo a las oficiales ¿a qué se debió tal exceso de celo del delegado del Gobierno en la autonomía valenciana?

¿Dio el Ministerio de Interior alguna instrucción de amenazar de forma preventiva a los ayuntamientos con sanciones y denuncias judiciales?, ¿Actuó correctamente?

¿Incumplen alguna legislación tales hechos, como son los de colgar una bandera en un balcón alejada de los mástiles del ayuntamiento?

¿Cuántas actuaciones se realizaron durante 2016 contra la presencia de banderas republicanas en las distintas autonomías? ¿Y contra las fascistas y antidemocráticas que se exhiben en manifestaciones de la ultraderecha?

¿Va el Gobierno a actuar contra la Orden del Jefe del Estado Mayor de la Defensa, que ordenó un uso partidista y corporativista de la bandera del Estado apartándose de la aconfesionalidad de España, tal y como denuncia la Asociación Unificada de Militares Españoles para conmemorar la muerte de Cristo?