El senador territorial Carles Mulet ja va exigir a l’octubre de 2015 i maig de 2016 a la comissió d’Agricultura majors controls front a la xylella pels seus perills potencials per a l’olivar

El senador de Compromís Carles Mulet ha considerat hui “altament alarmant” la detecció a Mallorca de bacteris de Xylella fastidiosa en un centre de jardineria de Porto Cristo d’espècies que haurien estat portades a la illa des d’un viver de Tarragona. El conegut com èbola de l’olivar, pot tenir greus conseqüències en un país productor d’oli com ho és Espanya i en zones rurals on aquest cultiu és predominant, com al País Valencià.

De moment, es tracta d’espècies com el cirerer i el baladre, però el pitjor de tot“, assenyala Mulet, “és que fallen els controls sanitaris com ja vam denunciar fa un any, per la manca de control de plagues i de regulació a l’hora de delimitar ports d’entrada a les importacions de tercers països o de zones en què s’han detectat plagues“. Compromís va interpel·lar per aquesta qüestió al secretari general d’Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, al qual va recordar que les bones pràctiques al País Valencià -amb el seu Pla Fitosanitari en funcionament des 2004-, no són correspostes amb normatives en aquest sentit en tercers països i que “Europa és un colador de plagues, vectors i bacteris“. En la línia de les organitzacions agràries més representatives, Mulet ha reclamat acotar entrades, major formació i inspectors especialitzats en els ports i que “l’estat espanyol es planti davant Europa perquè vigile d’una vegada què entra, per on i en quines condicions, per no amenaçar la nostra economia i forma de vida“, ha assenyalat.

L’estat espanyol s’ha de prendre seriosament aquest problema i els que ens vindran, perquè poden ser culpables per omissió d’un greu problema econòmic i social. “De moment les autoritats de les Balears han prohibit el moviment d’exemplars d’espècies llenyoses en un àmbit de 15.000 hectàrees i destruint plantes en un radi de 3 hectàrees des del viver afectat. El ministeri d’actuar davant la presència potencial de xylella al nostre país sense demores, destinar més recursos a la investigació i control“, ha conclòs.

Compromís ha presentat hui noves preguntes al respecte i estudia amb representants agraris valencians noves iniciatives al Senat, les comissions d’Agricultura de Congrés i Senat on Compromís té representants o qualsevol altra addicional.


La presencia de casos de Xylella fastidiosa en Mallorca evidencia que ‘algo falla’ en los controles sanitarios en España

El senador territorial Carles Mulet ya exigió en octubre de 2015 y mayo de 2016 a la comisión de Agricultura mayores controles frente a la xylella por sus peligros potenciales para el olivar

Madrid, 11 de noviembre de 2016

El senador de Compromís Carles Mulet ha considerado hoy “altamente alarmante” la detección en Mallorca de bacterias de xylella fastidiosa en un centro de jardinería de Porto Cristo de especies que habrían sido traídas a la isla desde un vivero de Tarragona. El conocido como ébola del olivar, puede tener graves consecuencias en un país productor de aceite como lo es España y en zonas rurales donde este cultivo es predominante, como en el País Valenciano.

Por el momento, se trata de especies como el cerezo y adelfas (“baladre”), pero lo peor de todo”, señala Mulet, “es que fallan los controles sanitarios como ya denunciamos hace un año, por la falta de control de plagas y de regulación a la hora de acotar puertos de entrada a las importaciones de terceros países o de zonas en las que se han detectado plagas”. Compromís interpeló por esta cuestión al Secretario General de Agricultura y Alimentación, Carlos Cabanas, al que recordó que las buenas prácticas en el País Valenciano -con su Plan Fitosanitario en funcionamiento desde 2004-, no son correspondidas con normativas en este sentido en terceros países y que “Europa es un coladero de plagas, vectores y bacterias”. En la línea de las organizaciones agrarias más representativas, Mulet reclamó acotar entradas, mayor formación e inspectores especializados en los puertos y que “el estado español se plante ante Europa para que vigile de una vez qué entra, por dónde y en qué condiciones, para no amenazar nuestra economía y forma de vida”, ha señalado.

El estado español debe tomarse seriamente este problema y los que nos vendrán, porque pueden ser culpables por omisión de un grave problema económico y social. “Por el momento las autoridades de Baleares han prohibido el movimiento de ejemplares de especies leñosas en un ámbito de  15.000 hectáreas y destruyendo plantas en un radio de 3 hectáreas desde el vivero afectado. El ministerio debe actuar ante la presencia potencial de xylella en nuestro país sin demoras, destinar más recursos a la investigación y control”, ha concluido.

Compromís ha presentado hoy nuevas preguntas al respecto y estudia con representantes agrarios valencianos nuevas iniciativas en el Senado, las comisiones de Agricultura de Congreso y Senado donde Compromís cuenta con representantes o cualquier otra adicional.