Compromís lamenta que una formació antivalenciana com el PP puga estar una legislatura més al capdavant del Govern

Els senadors de Compromís Carles Mulet i Jordi Navarrete, rubricaran pròximament un nou bloc de preguntes després que el ministre en funcions, Cristóbal Montoro, haja anunciat que no pensa atendre la petició del Govern valencià d’incloure una partida d’almenys 38 milions d’euros per al transport metropolità de l’àrea de València. Aquesta àrea metropolitana comptabilitza 175 milions de viatgers a l’any i es troba en procés de crear una targeta única intel·ligent adaptada a les necessitats de cada ciutadà.

En els pressupostos de 2016, l’àrea metropolitana de Madrid va rebre 126 milions d’euros, 98 Barcelona i 25 Canàries, “cosa que se’ns nega a València, que seguirà estant marginada pel Partit Popular malgrat els esforços d’ajuntaments i Generalitat per garantir una millor mobilitat i tarifes a 1,7 milions de valencians“. Mulet ha recordat que “Montoro no va tenir altra ocurrència de demanar el tancament de l’EMT. Del seu subconscient afloren les seues ganes de frenar el nostre progrés com a poble, de discriminar-nos a la cua de finançament per habitant i de privar-nos de drets com tenir una corporació de mitjans públics o una empresa municipal de transports digna com la tenen altres autonomies, tot i la igualtat que argumenten amb la seua sagrada Constitució“, ha dit.

Compromís ja va preguntar al setembre al Senat quin anava a ser el tracte que anaven a dispensar a la futura Autoritat Metropolitana del Transport de València i pels criteris que utilitzen per atorgar les subvencions de l’Estat. “Amb aquesta resposta ja tenim clar que el criteri és el sense-criteri i la discriminació. Podríem entendre que tot i les dimensions de València i la seua àrea metropolitana, València hagués rebut fins ara cap subvenció al respecte, però no ens cap al cap que l’Administració General de l’Estat es negue a estar i a finançar una proposta com la de la futura Autoritat Metropolitana del Transport”, ha afegit Mulet.

Compromís tractarà per la via dels pressupostos generals de l’Estat d’alterar aquesta tendència dels populars, fent veure la necessitat de deixar de perjudicar València per terra, mar i aire, millorant la seva xarxa ferroviària, inversions en carreteres i mobilitat de les persones.


Carles Mulet (Compromís): “Con el transporte metropolitano de Valencia y RTVV, Montoro está demostrando deslealtad con nuestro pueblo”

Compromís lamenta que una formación antivalenciana como el PP pueda estar una legislatura más al frente del Gobierno

 

València, 15 de octubre de 2016

 

Los senadores de Compromís Carles Mulet y Jordi Navarrete, rubricarán próximamente un nuevo bloque de preguntas después que el ministro en funciones, Cristóbal Montoro, haya anunciado que no piensa atender a la  petición del Gobierno valenciano de incluir una partida de al menos 38 millones de euros para el transporte metropolitano del área de Valencia. Esta área metropolitana contabiliza 175 millones de viajeros al año y se halla en proceso de crear una tarjeta única inteligente adaptada a las necesidades de cada ciudadano.

 

En los presupuestos de 2016, el área metropolitana de Madrid recibió 126 millones de euros, 98 Barcelona y 25 Canarias, “algo que se nos niega a Valencia que seguirá estando marginada por el Partido Popular a pesar de los esfuerzos de ayuntamientos y Generalitat por garantizar una mejor movilidad y tarifas al 1,7 millones de valencianos”. Mulet ha recordado que “Montoro no tuvo otra ocurrencia que pedir el cierre de la EMT. De su subconsciente afloran sus ganas de frenar nuestro progreso como pueblo, de discriminarnos en la cola de financiación por habitante y de privarnos de derechos como tener una corporación de medios públicos o una empresa municipal de transportes digna como la tienen otras autonomías, a pesar de la igualdad que argumentan con su sagrada Constitución”, ha dicho.

 

Compromís ya preguntó en septiembre en el Senado cuál iba a ser el trato que iban a dispensar a la futura Autoridad Metropolitana del Transporte de Valencia y por los criterios que utilizan para otorgar las subvenciones del Estado. “Con esta respuesta ya tenemos claro que el criterio es el sin-criterio y la discriminación. Podríamos entender que a pesar de las dimensiones de Valencia y su área metropolitana, Valencia hubiera recibido hasta ahora ninguna subvención al respecto, pero no nos cabe en la cabeza que la Administración General del Estado se niegue a estar y a financiar una propuesta  como la de la futura Autoridad Metropolitana del Transporte”, ha agregado Mulet.

 

Compromís tratará por la vía de los Presupuestos Generales del Estado de alterar esta tendencia de los populares, haciendo ver la necesidad de dejar de perjudicar a València por tierra, mar y aire, mejorando su red ferroviaria, inversiones en carreteras y movilidad de las personas.