Recorden a Montoro que la línia no rep ajudes mentre que Madrid i Barcelona disposen subvencions de 2.000 M d’euros des de 2002

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han formalitzat ja una pregunta en la qual pregunten al Govern per la seua posició davant l’anomenada Carta pel Transport Urbà, una iniciativa per aconseguir una llei estatal de finançament del transport públic que l’Ajuntament de València promou conjuntament amb altres ciutats de l’Estat (Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Cadis i la Corunya).

Les autoritats valencianes ja han anunciat que és urgent iniciar la redacció i tramitació d’una llei de finançament de transport públic, que incloga la participació de tots els nivells de govern en coherència amb les recomanacions de la Unió Europea.

Sembla que els municipis tenen més sentit comú que el ministre, que té una preocupació malaltissa per tancar serveis del tamany de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) pel simple fet que té pèrdues. Li demanem al ministre que reflexione i entenga que no tots els serveis han de tenir beneficis, ja que per sobre d’estos números estan els drets a la mobilitat de les persones i hem de garantir que el preu siga assequible per a qualsevol esglaó social“, ha indicat Carles Mulet, senador territorial valencià.

Suposa“, segons el senador “una barbaritat” demanar el desmantellament de l’EMT, l’organisme gestor de la xarxa d’autobusos d’una ciutat com València, la tercera de l’Estat, que té 60 línies en funcionament, una d’elles per a discapacitats, 1.400 treballadors, 480 autobusos i una demanda de 85.893.732 viatgers.

A més Mulet recorda al Govern que demanen que “tanquem EMT València mentre manté les subvencions de 2.000 milions des del 2002 al bus a Madrid i Barcelona quan, des d’aquest any, l’Ajuntament de València no rep cap ajuda per al transport metropolità“.

En la relació de preguntes Carles Mulet i Jordi Navarrete pregunten a més si tenen previst reconsiderar la petició de tancament de l’EMT de València.


 

Compromís pregunta al Gobierno en el Senado si reconsiderará la petición de cierre de la EMT de València

Recuerdan a Montoro que la línea no recibe ayudas mientras que Madrid y Barcelona cuentan con subvenciones de 2.000 M de euros desde 2002

Madrid, 10 de agosto de 2016

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Jordi Navarrete, han formalizado ya una pregunta en la que preguntan al Gobierno por su posición ante la denominada Carta por el Transporte Urbano, una iniciativa para conseguir una ley estatal de financiación del transporte público que el Ayuntamiento de Valencia promueve conjuntamente con otras ciudades del Estado (Madrid, Barcelona, Sevilla, Zaragoza, Cádiz y La Coruña).

Las autoridades valencianas ya han anunciado que es urgente iniciar la redacción y tramitación de una ley de financiación de transporte público, que incluya la participación de todos los niveles de gobierno en coherencia con las recomendaciones de la Unión Europea.

Parece que los municipios tienen más sentido común que el Ministro, que tiene una preocupación enfermiza en cerrar servicios del tamaño de la Empresa Municipal de Transports (EMT) por el simple hecho que tiene pérdidas. Le pedimos al ministro que reflexione y entienda que no todos los servicios deben tener beneficio, pues por encima de estos números están los derechos a la movilidad de las personas y debemos garantizar que el precio sea asequible para cualquier escalón social”, ha indicado Carles Mulet, senador territorial valenciano.

Supone”, según el senador “una barbaridad” pedir el desmantelamiento de la EMT, el organismo gestor de la red de autobuses de una ciudad como Valencia, la tercera del Estado, que tiene 60 líneas en funcionamiento, una de ellas para discapacitados, 1.400 trabajadores, 480 autobuses y una demanda de 85.893.732 viajeros.

Además Mulet recuerda al Gobierno que piden que “cerremos EMT València mientras mantiene las subvenciones de 2.000 millones desde el 2002 al bus en Madrid y Barcelona cuando, desde ese año, el Ayuntamiento de Valencia no recibe ninguna ayuda para el transporte metropolitano”.

 

En la relación de preguntas Carles Mulet y Jordi Navarrete preguntan además si tienen previsto reconsiderar la petición de cierre de la EMT de Valencia.