La coalició pregunta al Senat per les previsions d’adaptació gradual del tercer carril a la resta del Corredor i exigeix garanties

Els representants de Compromís en Senat, Jordi Navarrete i Carles Mulet, elevaran diferents preguntes de cara a conèixer del Govern les previsions d’instal·lació gradual del tercer carril en ample UIC en la infraestructura convencional del Corredor Mediterrani. De la quantitat establerta en els Pressupostos Generals de l’estat per al 2016 per el Ministeri de Foment en les partides per a Alta Velocitat Ferroviària i Millora de Prestacions, tan sols un 5,25% (210,39 M € aproximadament) és la que s’ha destinat a la instal·lació gradual del tercer fil.

Els treballs i molèsties no acabaran a Castelló. Encara cal consolidar que la via ‘al costat de la mar’ entre Castelló i Vila-seca es vaja migrant a ample mixt amb tercer carril usant les travesses polivalents fins a enllaçar amb el tram en UIC que connecta amb la LAV i amb el tram Reus – Tarragona – Castellbisbal i, posteriorment, executar un canvi d’ample des d’ibèric a ample estàndard, inclòs el ramal de Tortosa, des de Sagunt fins a Vila-seca, entre moltes altres actuacions futures.

Compromís ha constatat com els treballs del tercer fil entre Castelló i València avancen a un ritme exasperant. Es tracta d’una aposta-parxe per permetre la circulació a llargues distàncies de trens de mercaderies i combois que es podrien posar -si la línia ho permet- a altes velocitats. Els treballs prossegueixen amb lentitud i s’han incomplert ja tres terminis per a disgust dels usuaris de trens més convencionals i de rodalies, el que segueix perjudicant la nostra competitivitat com a territori“, ha assenyalat el senador per Castelló, Jordi Navarrete.

Els tècnics de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) no veien amb bons ulls aquest projecte del tercer carril (per permetre un ample internacional de tanta longitud), encara que finalment van accedir per pressions polítiques. Els sindicats consideren que el model saturarà el Corredor Mediterrani. Per aquestes vies ja passen, a més dels Rodalies, els regionals, els de llarg recorregut (Euromed) i els de mercaderies. “Això implicarà haver d’eliminar trens, tot i les declaracions que ho neguen, per introduir els d’alta velocitat (que no seran trens d’AVE) i el que més ens preocupa és la manca de decisió inversora en aquesta zona, que pot deixar-nos durant anys en una situació de precarietat en la modernització de la xarxa i difícilment les adaptacions per al canvi a ample mixt en el tram Vandellòs-Castelló-València estaran finalitzades el 2017“, ha abundat el senador territorial, Carles Mulet.

Des de Compromís -igual que els grups d’experts i alguns empresaris- apostàvem per una plataforma independent de doble via d’ample europeu. “Volem que el 2017 es garantisquen inversions en el Corredor Mediterrani, en el futur de la configuració de la ciutat de València, les connexions amb València Nord i Font de Sant Lluís i passos necessaris, o que Almussafes compte amb sortida cap a Europa, per la qual cosa exigirem de manera contundent garanties en aquest sentit i denunciarem els greuges que puguem seguir patint al nostre territori en matèria ferroviària. Tot té un límit“, ha remarcat Mulet.

En aquest sentit Compromís preguntarà pels terminis, les previsions pressupostàries i no pressupostàries per part de les autoritats de cara als treballs de continuació del tercer fil i la seua connexió cap al nord, a més de saber quines mesures correctores s’han previst per evitar les molèsties reproduïdes entre València i la Plana i quins combois van a ser els sacrificats per la posada en funcionament dels trens d’alta velocitat.


Compromís exigirá en los PGE 2017 un cambio de tendencia inversora en el Corredor Mediterráneo 

La coalición pregunta en el Senado por las previsiones de adaptación gradual del tercer carril en el resto del Corredor y exige garantías

Madrid, 15 de agosto de 2016

Los representantes de Compromís en Senado, Jordi Navarrete y Carles Mulet, van a elevar distintas preguntas de cara a conocer del Gobierno las previsiones de instalación gradual del tercer carril en ancho UIC en la infraestructura convencional del Corredor Mediterráneo. De la cantidad establecida en los Presupuestos Generales del estado para 2016 para el Ministerio de Fomento en las partidas para Alta Velocidad Ferroviaria y Mejora de Prestaciones, tan solo un 5,25% (210,39 M€) es la que se ha destinado a la instalación gradual del tercer hilo.

Los trabajos y molestias no acabarán en Castelló. Todavía es necesario consolidar que la vía ‘lado mar’ entre Castellón y Vilaseca se vaya migrando a ancho mixto con tercer carril usando las traviesas polivalentes hasta enlazar con el tramo en UIC que conecta con la LAV y con el tramo Reus – Tarragona – Castellbisbal y, posteriormente, ejecutar un cambio de ancho desde ibérico a ancho estándar incluido el ramal de Tortosa, desde Sagunto hasta Vilaseca, entre muchas otras actuaciones futuras.

Compromís ha constatado como los trabajos del tercer hilo entre Castelló y València avanzan a un ritmo exasperante. Se trata de una apuesta-parche para permitir la circulación a largas distancias de trenes de mercancías y convoyes que se podrían poner -si la línea lo permite- a altas velocidades. Los trabajos prosiguen con lentitud y se han incumplido ya tres plazos para disgusto de los usuarios de trenes más convencionales y de cercanías, lo que sigue perjudicando nuestra competitividad como territorio”, ha señalado el senador por Castelló, Jordi Navarrete.

Los técnicos del Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (Adif) no veían con buenos ojos este proyecto del tercer carril (para permitir un ancho internacional de tanta longitud), aunque finalmente accedieron por presiones políticas. Los sindicatos consideran que el modelo saturará el Corredor Mediterráneo. Por esas vías ya pasan, además de los Cercanías, los regionales, los de largo recorrido (Euromed) y los de mercancías. “Esto implicará tener que eliminar trenes, a pesar de las declaraciones que lo niegan, para introducir los de alta velocidad (que no serán trenes de AVE) y lo que más nos preocupa es la falta de decisión inversora en esta zona, que puede dejarnos durante años en una situación de precariedad en la modernización de la red y difícilmente las adaptaciones para el cambio a ancho mixto en el tramo Vandellós-Castellón-Valencia estará finalizado en 2017”, ha abundado el senador territorial, Carles Mulet.

Desde Compromís –al igual que los grupos de expertos y algunos empresarios- apostábamos por una plataforma independiente de doble vía de ancho europeo. “Queremos que en 2017 se garanticen inversiones en el Corredor Mediterráneo, en el futuro de la configuración de la ciudad de Valencia, las conexiones con València Nord y Font de Sant Lluis y pasos nacesarios o que Almussafes cuente con salida hacia Europa, por lo que exigiremos de forma contundente garantías en este sentido y denunciaremos los agravios que podamos seguir sufriendo en nuestro territorio en materia ferroviaria. Todo tiene un límite”, ha remarcado Mulet.

En este sentido Compromís preguntará por los plazos, las previsiones presupuestarias y no presupuestarias por parte de las autoridades de cara a los trabajos de continuación del tercer hilo y su conexión hacia el norte, además de saber qué medidas correctoras han previsto para evitar las molestias reproducidas entre València y la Plana y qué convoyes van a ser los sacrificados por la puesta en funcionamiento de los trenes de alta velocidad.