defensor

El defensor del poble ha notificat al senador territorial de Compromís, Carles Mulet, l’obertura d’accions contra RENFE després de la denúncia presentada per aquest el 21  maig per la situació del caos ferroviari entre Castelló i València

 

Segons la carta remesa avui pel Defensor del Poble, s’ha obert l’expedient 16006944, i diu que després de rebre l’escrit, amb data 09/06/2016, se inicien les actuacions davant RENFE a l’entendre que la queixa presentada reuneix els requisits establerts en la Llei Orgànica 3/1981, de 6 d’abril del Defensor del Poble, i s’informa que tant prompte es tinga la informació sol·licitada, es posarà en coneixement, així com les accions que pugue procedir.

Mulet espera que amb aquesta nova estirada d’orelles es deixe d’enganyar als usuaris i es prenguen mesures efectives i urgents, que fins ara no s’han pres

D’aquesta manera, aquest organisme obri el cas, on Mulet demanava accions no sols contra RENFE, sinó també contra ADIF i el Ministeri de Foment,  pels efectes que les obres del tercer fil estan causant sobre la paciència dels usuaris i la vulneració dels seus drets a uns serveis dignes, especialment en el transport de curta distància al País Valencià. A més recorda a la Defensora la seua obstinació -en les extintes X ª i XIa legislatura- per obtenir respostes del Govern, que no ha contestat les qüestions i queixes que li han traslladat per trobar-se en funcions.

Recordem el que explicàvem en data 21 de maig:

“S’han eliminat freqüències en els trens de rodalies, s’ha incrementat dràsticament el temps del trajecte i causat retards de fins a diverses hores, gairebé sempre sense preavís als usuaris; fent-los arribar tard al seu lloc de treball o estudi, el que vulnera els seus drets“, explica Mulet.

Malgrat aquestes avaries constants, les mesures anunciades o no s’han executat (reducció del cost del bitllet un 50%), o no han suposat cap avantatge per als usuaris (autobusos llançadora). “L’actual prestació del servei ferroviari a la xarxa de rodalies està afectant d’una manera molt directa no només en l’àmbit personal, sinó també en el laboral i professional dels usuaris en una línia i sector ferroviari mancat d’inversions substancials en la xarxa de rodalies en els últims anys“, relata Mulet en el seu comunicat.

El senador ha recordat que Compromís ha mantingut reunions reclamant solucions amb el Ministeri de Foment, Adif i Renfe i que fins i tot ha plantejat la gratuïtat temporal del bitllet de tren entre Castelló i València mentre no es pogueren garantir uns serveis dignes com els preexistents als treballs i per facilitar les reclamacions als usuaris, tal com va passar amb les obres d’AVE a Barcelona, o que les obres es facen únicament per la nit per no produir més interferències. “Però sempre, amb els nostres interlocutors, l’excusa era que aquest tipus de decisions no els correspondria a ells, si no als alts responsables del Ministeri“, ha recordat.

Durant la X legislatura al Senat demanem al Govern mesures com la Compareixença de la ministra de Foment, Ana María Pastor Julián, davant la Comissió de Foment, per informar sobre el desmantellament del servei ferroviari del País Valencià i una sèrie de preguntes escrites al respecte, encara que cap d’aquestes peticions es va resoldre amb l’excusa de la dissolució de les Corts Generals.

A la XI legislatura, vam tornar a demanar explicacions al Govern amb preguntes escrites o sol·licituds d’informe, compareixences, o mocions. “La major part d’ella tot i tramitar-se davant la taula del Senat des del principi de legislatura, no es van arribar a qualificar o enviar al govern pel propi Senat per estar al govern en funcions i així han passat les setmanes i els mesos“.

Des de Compromís entenem que “tenir des d’octubre el govern en funcions, no és sinònim a permetre o donar per bo un abandó de funcions per part seua“. Les obres del tercer fil no haurien d’anar en detriment de la xarxa ferroviària de curt recorregut ni de la qualitat que es mereixen els usuaris. L’execució d’unes obres d’aquest tipus no pot justificar les penoses situacions de retards, avaries, supressió de trajectes, aglomeracions de persones, manca d’informació als usuaris, entre d’altres, que s’han succeït de manera habitual i reiterada en els últims mesos . S’han incomplert més els compromisos de millora anunciats a la premsa valenciana.

 

Segons li explicà Mulet a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, “en el meu cas, com a senador designat per les Corts Valencianes, la meva activitat encomanada de fiscalització dels òrgans de govern i de proposta, es veuen coartats en tenir un govern en funcions amb serioses disfuncions. El meu manat està determinat pel període legislatiu valencià i no pel de les Corts Generals (no perd la meua condició de senador quan es dissol el Senat sinó les Corts Valencianes, segons la pròpia llei valenciana de designació de senadors territorials). Per això, la falta de sensibilitat dels últims governs, en funcions i no, han impedit poder exercir la meua funció, a més de no posar solució a unes intolerables pertorbacions en la vida diària dels ciutadans i el seu dret a la mobilitat i a uns serveis públics dignes“, pel qual se li va  demanar que prenguera les mesures oportunes i actuara obrint les investigacions i consultes necessàries per revertir la situació denunciada.

 

Ara, la Defensora ha iniciat els tràmits. Segons Mulet “ duem mesos denunciant la situació, i cada setmana tenim noves problemàtiques, el cas no va a millor, sinó a pitjor, i continuem amb total desatenció als i les afectades i fins i tot el govern du des de juliol passat eludint la seua responsabilitat, que encara que siga en funcions, la té, vulnerant fins i tot el dret dels parlamentaris com és el meu cas”

 

El defensor del Pueblo abre expediente contra RENFE por la denuncia de Mulet por las obras de los trenes entre Valencia y Castelló

El defensor del pueblo ha notificado al senador territorial de Compromís , Carles Mulet, la apertura de acciones contra RENFE después de la denuncia presentada por este el 21 mayo por la situación del caos ferroviario entre Castelló y Valencia

Según la carta remitida hoy por el Defensor del Pueblo, se ha abierto el expediente 16006944, y dice que después de recibir el escrito, con fecha 09/06/2016, se inician las actuaciones ante RENFE al entender que la queja presentada reúne los requisitos establecidos en la Ley Orgánica 3/1981, de 6 de abril del Defensor del Pueblo, y se informa que tanto pronto se tenga la información solicitada, se pondrá en conocimiento, así como las acciones que pueda proceder.

Mulet espera que con este nuevo tirón de orejas se deje de engañar a los usuarios y se tomen medidas efectivas y urgentes, que hasta ahora no se han tomado.

De este modo, este organismo abre el caso, donde Mulet pedía acciones no solamente contra RENFE, sino también contra ADIF y el Ministerio de Fomento, por los efectos que las obras del tercer hilo están causando sobre la paciencia de los usuarios y la vulneración de sus derechos a unos servicios dignos, especialmente en el transporte de corta distancia al País Valenciano. Además recuerda a la Defensora su obstinación -en las extintas X ª y XIa legislatura- para obtener respuestas del Gobierno, que no ha contestado las cuestiones y quejas que le han trasladado para encontrarse en funciones.

Recordamos el que explicábamos en fecha 21 de mayo:

“Se han eliminado frecuencias en los trenes de cercanías, se ha incrementado drásticamente el tiempo del trayecto y causado retrasos de hasta varias horas, casi siempre sin preaviso a los usuarios; haciéndolos llegar tarde a su puesto de trabajo o estudio, el que vulnera sus derechos“, explica Mulet.
A pesar de estas averías constantes, las medidas anunciadas o no se han ejecutado (reducción del coste del billete un 50%), o no han supuesto ninguna ventaja para los usuarios (autobuses lanzadora). “La actual prestación del servicio ferroviario a la red de cercanías está afectando de una manera muy directa no sólo en el ámbito personal, sino también en el laboral y profesional de los usuarios en una línea y sector ferroviario carecido de inversiones sustanciales en la red de cercanías en los últimos años“, relata Mulet en su comunicado.
El senador ha recordado que Compromís ha mantenido reuniones reclamando soluciones con el Ministerio de Fomento, Adif y Renfe y que incluso ha planteado la gratuidad temporal del billete de tren entre Castelló y Valencia mientras no se pudieron garantizar unos servicios dignos como los preexistentes a los trabajos y para facilitar las reclamaciones a los usuarios, tal como pasó con las obras de AVE en Barcelona, o que las obras se hagan únicamente por la noche para no producir más interferencias. “Però siempre, con nuestros interlocutores, la excusa era que este tipo de decisiones no les correspondería a ellos, si no a los altos responsables del Ministerio“, ha recordado.
Durante la X legislatura en el Senado pedimos en el Gobierno medidas como la Comparecencia de la ministra de Fomento, Ana María Pastor Julián, ante la Comisión de Fomento, para informar sobre el desmantelamiento del servicio ferroviario del País Valencià y una serie de preguntas escritas al respeto, aunque ninguno de estas peticiones se resolvió con la excusa de la disolución de las Cortes Generales.
A la XI legislatura, volvimos a pedir explicaciones al Gobierno con preguntas escritas o solicitudes de informe, comparecencias, o mociones. “La mayor parte de ella a pesar de tramitarse ante la mesa del Senado desde el principio de legislatura, no se llegaron a calificar o enviar al gobierno por el propio Senado para estar al gobierno en funciones y así han pasado las semanas y los meses“.
Desde Compromis se entiende  que “tener desde octubre el gobierno en funciones, no es sinónimo a permitir o dar por bono un abandono de funciones por parte suya“. Las obras del tercer hilo no tendrían que ir en detrimento de la red ferroviaria de corto recorrido ni de la calidad que se merecen los usuarios. La ejecución de unas obras de este tipo no puede justificar las penosas situaciones de retrasos, averías, supresión de trayectos, aglomeraciones de personas, carencia de información a los usuarios, entre otros, que se han sucedido de manera habitual y reiterada en los últimos meses .  Se han incumplido  los compromisos de mejora anunciados a la prensa valenciana.

Según le explicó Mulet a la Defensora del Pueblo, Soledad Becerril, “en mi caso, como senador designado por las Cortes Valencianas, mi actividad encomendada de fiscalización de los órganos de gobierno y de propuesta, se ven coartados al tener un gobierno en funciones con serias disfunciones. Mi mandado está determinado por el periodo legislativo valenciano y no por el de las Cortes Generales (no pierde mi condición de senador cuando se disuelve el Senado sino las Cortes Valencianas, según la propia ley valenciana de designación de senadores territoriales). Por eso, la falta de sensibilidad de los últimos gobiernos, en funciones y no, han impedido poder ejercer mi función, además de no poner solución en unas intolerables perturbaciones en la vida diaria de los ciudadanos y su derecho a la movilidad y a unos servicios públicos dignos“, por el cual se le pidió que tomara las medidas oportunas y actuara abriendo las investigaciones y consultas necesarias para revertir la situación denunciada.

Ahora, la Defensora ha iniciado los trámites. Según Mulet “ llevamos meses denunciando la situación, y cada semana tenemos nuevas problemáticas, el caso no va a mejor, sino a peor, y continuamos con total desatención. a los y las afectadas e incluso el gobierno lleva desde julio pasado eludiendo su responsabilidad, que aunque sea en funciones, la tiene, vulnerando incluso el derecho de los parlamentarios como es mi caso”