El senador territorial afirma que “si la situació actual entre Castelló i València passés a les àrees de Barcelona o Madrid, obriria els telenotícies de tot Espanya”

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat hui les crítiques a la inacció de Foment, ADIF i Renfe davant del caos continu i interminable en les rodalies entre Castelló i València causat per les obres del tercer fil. “De nou, quan feia dies que s’alegrava RENFE venent que s’havien acabat els problemes, aquests tornen a aparèixer. Canvien freqüències sense avisar, noves demores diàries i, de nou, anuncien nous retards en la data de finalització el que ha fet vessar la paciència de tots els usuaris. Si aquesta situació vergonyosa estigués passant a Madrid o Barcelona, obriria els telenotícies de tot Espanya i es convertiria en un assumpte d’Estat. Que siguem aquí mesos i mesos maltractats, enganyats i menyspreats, no li pesa a ningú“, ha assenyalat el senador.

Per a Mulet, aquesta situació, produïda per una obra tan cara com inútil i generadora de futurs problemes de saturació a la xarxa ferroviària, possiblement no arribaria als nivells d’ignomínia actuals si per una banda, els màxims responsables polítics de Foment pensaren en clau d’Estat, amb una visió de la pluralitat territorial. “Tenim el mal de la mida i del centre, pensant només en AVE i grans infraestructures i en connectar Madrid amb l’últim llogaret en el menor temps possible, però s’obliden de la connexió de les comunitats perifèriques, de les necessitats reals de la gent. PP i PSOE han compartit aquesta visió territorial i política i, per això, un nou govern i un nou ministeri de Foment ha de tenir aquesta visió vertebradora del territori, una visió lògica, justa i assenyada, que entenga que invertir en ferrocarril no és permetre a qui visca a Madrid arribar ràpid en un tren car a la perifèria sinó, per exemple, que qui visca a la segona ciutat de l’Estat puga anar sense problemes amb tren a la tercera o que, qui visca en la tercera, puga anar a la quarta o cinquena. Han d’entendre que hi ha vida, necessitats i gent més enllà de Madrid“, ha afegit.

“La transferència, una necessitat”

El senador valencià ha reiterat que aquesta situació torna a posar de manifest la necessitat d’aconseguir la transferència almenys de les rodalies per part de la Generalitat. “Si almenys el paperot que fa ara RENFE es fes en clau local, el paper passiu davant el despropòsit desapareixeria, no seria la panacea ni molt menys, però alguna cosa s’avançaria. Almenys seríem responsables de la regulació, planificació i gestió del transport ferroviari, s’actuaria amb méèmfasi davant de situacions caòtiques i es podria actuar davant ADIF en situacions com aquestes“.

Mulet ha compartit el criteri que aquesta transferència ha de completar al costat d’un desemborsament per part de l’administració central. “La Generalitat ha citat en 3.606.000 d’euros la inversió necessària i, això, imagine sense incloure un concepte de deute històric que seria també bàrbara, peròcontemplant igualment una compensació anual per dèficit d’explotació“, ha conclòs.