Carles Mulet està igualment a l’espera que els directius d’Acuamed donen cita als regidors dels municipis afectats

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha sol·licitat la compareixença de la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient davant la comissió homònima del Senat, perquè done compte de les previsions de les desoladores de Cabanes i Moncofa, impulsades per la seua predecessora Cristina Narbona.

Compromís pretén que aquesta done explicacions a la primera comissió del Senat que es convoque o, si per l’elecció d’un nou govern o la convocatòria de noves eleccions, que siga el futur o futura ministra qui comparega i done les pertinents explicacions.

Aquesta petició es formula després d’haver-se registrat diverses preguntes escrites al Govern i d’una sol·licitud de reunió amb els directius d’Acuamed, l’empresa pública promotora d’aquestes actuacions, al costat de regidors dels municipis afectats (Cabanes, Orpesa, Moncofa i Xilxes en un primer estadi).

En aquest sentit, Mulet ha recordat que les dessaladores de Cabanes-Orpesa van rebre de fons Feder europeus 17,2 milions d’euros i la de Moncofa 17,9 per a la seua construcció i que la data límit per a l’elegibilitat de la despesa (aquelles necessàries per a l’execució del projecte) era el 31 de desembre de 2015, el que significa que, en cas de no entrar en funcionament a finals de 2015, s’haurien de tornar a Europa aquestes ajudes. Aquest extrem, que va corroborar el mateix govern en respostes escrites al senador, no s’ha explicat com es va a materialitzar, en haver-se incomplert aquests condicionants tot i que les obres porten anys completament finalitzades i podien haver entrat en funcionament. “Però ningú ha demanat que així siga, ja que això comportaria igualment que, de manera automàtica, s’hauria de començar a pagar una taxa astronòmica, tant de la part finançada per l’Estat, 34,8 milions d’euros la de Cabanes i 36,5 la de Moncofa durant 25 anys. Orpesa, Benicàssim i Xilxes es podrien veure, a més, afectades al haver de sufragar el cost de manteniment de les instal·lacions i de producció de l’aigua dessalada, que és òbviament molt cara“, ha indicat Mulet.

Mulet ha recordat que el 2013 ja hagueren pogut posar-se en funcionament les dues i era l’horitzó màxim previst. Per contra, “s’ha deixat passar el temps durant la present legislatura i saben que aquesta inacció pot acabar costant a les arques públiques milions d’euros. Tot per deixar-li el problema com un regal enverinat al pròxim govern central, el que suposa una temeritat“.

El senador i també regidor de Cabanes, demana que la ministra explique les previsions a curt, mitjà i llarg termini del seu departament respecte a aquestes infraestructures.