Mulet afirma que “paradoxalment existeixen encara a dia de hui moltíssimes restes herència del període dictatorial”

Castelló, a 24 març 2016

El Senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat un gran bloc de preguntes dirigides al Govern en funcions en el qual es pregunta, cas per cas, pel llistat que va publicar El Confidencial, que va realitzar recentment un interessant treball d’anàlisi de la pervivència de nomenclatura franquista a la llista de carrers del Cens Electoral, publicat per l’INE i que recull totes les vies d’Espanya.

A més de la informació facilitada per aquest mitjà, també s’han presentat unes altres sobre símbols encara existents com el llistat facilitat en la web http://www.memoriacastello.cat/pagina234.html, o uns altres com per exemple la façana de l’ajuntament de Serratella ( Castelló) ( foto adjunta)

A partir d’aquesta base de dades amb més de 871.000 registres, es va realitzar una recerca de les següents personalitats franquistes com Francisco Franco, José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Llano, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray i Ramiro Ledesma Ramos.

Mulet ha fet servir aquest llistat per preguntar, cas per cas, sobre l’estat actual, saber si la nomenclatura correspon únicament a un error de l’INE per no actualitzar o si perviu realment als carrers. “Estem parlant únicament de municipis de més de 2.000 habitants i la xifra és escandalosa. A l’Estat Espanyol hi ha milers de municipis de menys de 2.000 persones, de manera que es dispararia aquesta xifra a bon segur. I a més, únicament s’han filtrat per un limitat nombre de noms, oblidant-ne altres de generals, polítics colpistes, dates i altres noms directament relacionats amb el franquisme i que podrien estar també pervivint en l’INE o en la llista de carrers real, de manera que de les 1.200 preguntes, fàcilment es podrien arribar a triplicar com a mínim les preguntes a formular“, ha dit.

El senador valencià ha explicat en la pregunta que, malgrat que l’INE assenyala que el llistat de carrers del Cens Electoral està actualitzat a juliol de 2015, la base de dades conté noms de vies que han estat modificats en els últims anys i que El Confidencial per esmenar aquests errors va realitzar una cerca a Google Maps, Bing Maps i internet d’aquells carrers franquistes ubicats en municipis de més de 2.000 habitants.

En cas de dubte, es va procedir a la seua eliminació de la base de dades utilitzada per aquesta noticia. També es van esborrar les vies que han canviat de nom recentment.

Malgrat aquest treball, la persistència en la guia de carrers de l’INE i, per tant se suposa que en molts casos també en els noms de les pròpies carrers, és intolerable. La Llei de Memòria Històrica assenyala que “les administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura“.

Per tot això s’ha preguntat, carrer per carrer, municipi per municipi, si s’ha comprovat que aquest nom de la llista de l’INE es manté en realitat en el municipi en qüestió i, en cas d’haver-se canviat, Quines mesures es van a adoptar per al seu canvi immediat amb la seva nova denominació?. En cas de mantenir oficialment aquesta denominació quines mesures es va adoptar per part del Govern per assegurar que es compleixi la Llei de la Memòria Històrica?, En quin termini de temps? i si pensa adoptar alguna actuació contra aquesta administració local per l’incompliment de la llei?

Font de les preguntes:

http://www.elconfidencial.com/espana/2015-12-26/calles-franquistas-espana-ley-memoria-historica_1126620/

Compromís presenta 1.200 preguntas desde el Senado al Gobierno sobre nomenclatura franquista que pervive en el INE y en las calles.

 

Mulet afirma que “paradójicamente existen todavía a día de hoy muchísimos restos herencia del periodo dictatorial”

 

Castelló, a 24 de marzo de 2016

 

El Senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentado un gran bloque de preguntas dirigidas al Gobierno en funciones, en el cual se pregunta caso por caso, por el listado que publicó El Confidencial, el cual realizó recientemente un interesante trabajo de análisis de la pervivencia de nomenclatura franquista en el callejero del Censo Electoral, publicado por el INE y que recoge todas las vías de España. A partir de esta base de datos con más de 871.000 registros, se realizó una búsqueda de las siguientes personalidades franquistas como Francisco Franco, José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Llano, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray, y Ramiro Ledesma Ramos.

Además de la información facilitada por este medio, también se han presentado otras sobre símbolos todavía existentes como el listado facilitado en la web  http://www.memoriacastello.cat/pagina234.html, u otros como por ejemplo la fachada del ayuntamiento de Serratella ( Castelló) ( foto adjunta)

Mulet ha usado este listado para preguntar, caso por caso, sobre el estado actual, saber si la nomenclatura corresponde únicamente a un error del INE por no actualizarse o si pervive realmente en las calles. “Estamos hablando únicamente de municipios de más de 2.000 habitantes y la cifra es escandalosa. En el Estado Español existen miles de municipios de menos de 2.000 personas, por lo que se dispararía esta cifra a buen seguro. Y además, únicamente se ha filtrado por un limitado número de nombres, olvidando otros de generales, políticos golpistas, fechas y demás nombres directamente relacionados con el franquismo y que podrían estar también perviviendo en el INE o en el callejero real por lo que, de las 1.200 preguntas, fácilmente se podrían llegar a triplicar como mínimo las preguntas a formular”, ha dicho.

El senador valenciano ha explicado en la pregunta que, pese a que el INE señala que el callejero del Censo Electoral está actualizado a julio de 2015, la base de datos contiene nombres de vías que han sido modificados en los últimos años y que El Confidencial  para subsanar estos errores realizó una búsqueda en Google Maps, Bing Maps e internet de aquellas calles franquistas ubicadas en municipios de más de 2.000 habitantes. En caso de duda, se procedió a su eliminación de la base de datos utilizada para esta noticia. También se borraron las vías que han cambiado de nombre recientemente.

A pesar de este trabajo, la persistencia en el callejero del INE y por lo tanto, se supone que en muchos casos, también en los nombres de las propias calles, es intolerable. La Ley de Memoria Histórica señala que “las Administraciones públicas tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura”.

Por todo ello se ha preguntado, calle por calle, municipio por municipio,  si se ha comprobado que este nombre del listado del INE se mantiene en realidad en el municipio en cuestión y, en caso de haberse cambiado, ¿Qué medidas se van a adoptar para su cambio inmediato con su nueva denominación?. En caso de mantenerse oficialmente esta denominación ¿qué medidas se va adoptar por parte del Gobierno para asegurar que se cumpla la Ley de la Memoria Histórica?, ¿En qué plazo de tiempo? y si ¿piensa adoptarse alguna actuación contra esta administración local por el incumplimiento de la ley?

Fuente de los datos:

http://www.elconfidencial.com/espana/2015-12-26/calles-franquistas-espana-ley-memoria-historica_1126620/