Compromís pide en el Senado la comparecencia del ministro de Indústria para explicar el futuro de la planta gasista

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Dolors Pérez, han solicitado que, de manera urgente, comparezca el ministro de Indústria en funciones (o en caso que se produjera inminente configuración de Gobierno, el próximo titular), ante el pleno del Senado o en su defecto ante la comisión de Industria, para que dé cuenta de la situación del proyecto energético Castor, después de haber finalizado el periodo de hibernación al cual fue sometido el mismo.

Para los senadores de Compromís, “el ministro ha de explicar los pormenores del procedimiento por el cual se ha sellado el almacén subterráneo y también las previsiones de futuro de este proyecto, ya que la decisión no puede limitarse a mantener aparcado el problema sine die”.

Cumplir el acuerdo para desmantelar Castor

Por otro lado Compromís ha reclamado a todos los partidos que hagan valer en Madrid el acuerdo unánime de les Corts Valencianes para desmantelar el Castor. “Todos los partidos con capacidad para condicionar un futuro Gobierno se han posicionado en Valencia a favor de desmantelar la planta: ahora tienen que cumplir su palabra, sea cual sea el gobierno que se configure“, ha señalado el portavoz de Industria del Grupo Compromís en les Corts Valencianes, el castellonense Víctor García.

García afirmó que una vez concluida la fase de hibernación del depósito Castor “después de la incertidumbre, el miedo para la ciudadanía, y las nefastas consecuencias para el sector turístico de la zona y de otros sectores productivos generados por los cientos de temblores por las inyecciones de gas, el único futuro de la planta gasista subterránea debe ser el desmantelamiento, tal como se acordó en la última semana de octubre de 2013 a propuesta de Compromís tanto en les Corts como en la Diputación de Castelló y tal como han solicitado la práctica totalidad de municipios de la zona“.

El responsable de Industria de Compromís afirma que “aunque la decisión dependa de Madrid, en cualquiera de los escenarios de configuración del futuro ejecutivo español debería hacer cumplir el acuerdo de les Corts, ya que la propuesta de Compromís derivó en un acuerdo unánime suscrito tanto por el PP, como por el PSOE, por lo tanto les obliga a ambos, y deberían cumplir en Madrid la palabra dada en la cámara autonómica“.

Más aún, insiste García, recientemente, en agosto de 2015, en una propuesta de Podemos en les Corts en la que se solicitaban los informes del Castor, la Cámara autonómica a propuesta de Compromís “volvió a insistir en la necesidad del cierre definitivo y el desmantelamiento de la planta, ya que es inconcebible que la ciudadanía del Maestrat sufra un futuro de incertidumbre y miedo ante la amenaza persistente de la reapertura de una instalación que ha hecho temblar los cimientos de toda la comarca“.

Sabemos que la decisión de desmantelar el Castor es difícil. Prueba de ello es que, tras el acuerdo de les Corts para desmantelarlo, el PP rechazó en Madrid, en la comisión de Industria del Congreso de junio de 2014, la propuesta de desmantelamiento“, explica. En todo caso, insiste García, “los partidos políticos deben priorizar los compromisos con la ciudadanía a los compromisos de intereses con las grandes empresas“.


 

Compromís reclama a tots els partits que compleixin a Madrid l’acord unànime dels Corts per desmantellar el Castor
Compromís demana al Senat la compareixença del ministre d’Indústria per explicar el futur de la planta gasista
Castelló, 22 març 2016
Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, han sol·licitat que, de manera urgent, comparega el ministre d’Indústria en funcions (o en cas que es produirà una imminent configuració de Govern, del seu pròxim titular), davant del Ple del Senat o en el seu defecte davant la comissió d’Indústria, perquè done compte de la situació del projecte energètic Castor, després d’haver finalitzat el període d’hibernació al qual va ser sotmès el mateix.
Per als senadors de Compromís, “el ministre ha d’explicar els detalls del procediment pel qual s’ha segellat el magatzem subterrani i també les previsions de futur d’aquest projecte, ja que la decisió no pot limitar-se a mantenir aparcat el problema sine die” .
Complir l’acord per desmantellar Castor
D’altra banda Compromís ha reclamat a tots els partits que facen valer a Madrid l’acord unànime de les Corts Valencianes per desmantellar el Castor. “Tots els partits amb capacitat per condicionar un futur Govern s’han posicionat a València a favor de desmantellar la planta: ara han de complir la seua paraula, siga quin siga el govern que es configure“, ha assenyalat el portaveu d’Indústria del Grup Compromís a les Corts Valencianes, el castellonenc Víctor García.
García va afirmar que un cop conclosa la fase d’hibernació del dipòsit Castor “després de la incertesa, la por per a la ciutadania, i les nefastes conseqüències per al sector turístic de la zona i d’altres sectors productius generats pels centenars de tremolors per les injeccions de gas, l’únic futur de la planta gasista subterrània ha de ser el desmantellament, tal com es va acordar en l’última setmana d’octubre de 2013 a proposta de Compromís tant a les Corts, com a la Diputació de Castelló i tal com han demanat la pràctica totalitat de municipis de la zona“.
El responsable d’Indústria de Compromís afirma que “tot i que la decisió depenga de Madrid, en qualsevol dels escenaris de configuració del futur executiu espanyol hauria de fer complir l’acord de les Corts, ja que la proposta de Compromís va derivar en un acord unànime subscrit tant per el PP, com pel PSOE, per tant els obliga a tots dos, i haurien de complir a Madrid la paraula donada a la cambra autonòmica“.
Més encara, insisteix García, recentment, a l’agost de 2015, en una proposta de Podem a les Corts en la qual se sol·licitaven els informes del Castor, la Cambra autonòmica a proposta de Compromís “va tornar a insistir en la necessitat del tancament definitiu i el desmantellament de la planta, ja que és inconcebible que la ciutadania del Maestrat patisca un futur d’incertesa i por davant l’amenaça persistent de la reobertura d’una instal·lació que ha fet tremolar els fonaments de tota la comarca“.
Sabem que la decisió de desmantellar el Castor és difícil. Prova d’això és que, després de l’acord de les Corts per a desmantellar-lo, el PP va rebutjar a Madrid, en la comissió d’Indústria del Congrés de juny de 2014, la proposta de desmantellament“, explica. En tot cas, insisteix García, “els partits polítics han de prioritzar els compromisos amb la ciutadania als compromisos d’interessos amb les grans empreses“.