La demanda per desbloquejar l’execució d’aquest vial és unànime tant a Aragó, com al País Valencià

Castelló, 7 març 2015

El senador per Compromís, Carles Mulet, ha presentat un bloc d’iniciatives parlamentàries des del Senat amb el que demana al futur Govern (que és a qui la Taula del Senat remetrà les iniciatives) que explique els motius dels incompliments, l’estat d’execució, les previsions i compromisos de l’administració central amb la N-232 i la seua posterior conversió en A-68.

Mulet que ja va presentar esmenes als pressupostos generals de l’Estat de 2016 reivindicant majors compromisos econòmics, va mantenir una reunió el passat mes d’octubre amb els responsables del Ministeri de Foment a la demarcació valenciana per abordar la situació d’aquest vial.

Mulet ha recordat que “des de 1994 bona part del tram que discorre en territori aragonès es troba paralitzat, amb actuacions puntuals i limitades. Les consignacions pressupostàries per als trams en el terme municipal de Morella per al 2016 són insuficients i purament testimonials i, fora d’ell, no hi ha cap previsió per avançar a la resta del territori valencià per aconseguir transformar aquest vial en l’esperada A68, cosa que suposaria grans beneficis en el desenvolupament d’aquestes zones i per l’arribada del turisme “.

Aquesta artèria de comunicació de la península s’ha anat gestant a comptagotes, amb massa paralitzacions temporals eternes, amb pressupostos insuficients que moltes vegades no s’han arribat a materialitzar. Mentre que en trams hi ha autovia (entre Miranda d’Ebre, a Burgos, fins Burgo d’Ebre a Saragossa …), en altres s’ha anat adaptant l’antiga i precària N-232 a estàndards mínims, però no aptes per ampliar-los posteriorment en autovia per el que, a la llarga, el vial acaba suposant un forat per els diners públics per un falta de previsió i fer les actuacions a mitges. “Obres de la N-232 no es poden entendre com transitòries, per què parlem de milions d’euros, que fet i fet arriben tard i malament”, ha assenyalat el senador.

Mulet ha recordat que, en la visita a Foment, a la Demarcació de Carreteres de València del futur de l’A68 “van afirmar que només tenen un disseny primari de per on hipotèticament podria anar, sense cap tipus de detall, el que dóna a entendre que possiblement discorreria per on ara ho fa la N-232, però sense garanties reals en el temps, sense pressupostos ni termini i el que és pitjor que no és per res prioritària per a aquest Govern”.

Aquest vial hauria de tenir uns 370 quilòmetres i només té construïts en l’actualitat com a autovia uns 70. L’A-68 ha de discórrer per Castella Lleó, La Rioja, Aragó i presumiblement al País Valencià, on el tram entre Valdealgorfa (Baix Aragó) i Vinaròs, d’uns 110 km, encara està pendent d’estudi informatiu. Des que el 2009 el Ministeri va anunciar que el seu traçat seria probablement per territori castellonenc, fins a la data, no s’ha fet res. Aquest vial és d’importància vital per al Maestrat, els Ports i per al Baix Aragó. La societat civil del Maestrat va reclamar de forma unànime la sortida al mar d’aquest vial per Vinaròs, on acaba en l’actualitat la N-232.