El PSOE es queda tot sol en la negativa a una moció amb gran càrrega en afectar milers de persones usuàries
“De cap manera es pot ser complaent amb la recuperació de trens en uns llocs i no en els altres, quan les recomanacions són augmentar la distància social, la qual cosa és impossible amb les actuals freqüències”, ha declarat. La portaveu del Grup de l’Esquerra Confederal es queda atrapada sense poder arribar a la Comissió en avariar-se el tren
MADRID, 30 de setembre de 2020
La moció de Compromís al Senat sobre matèria ferroviària, ha tornat a comportar una derrota parlamentària a l’obcecació del PSOE en contra de les propostes dels valencianistes.
El portaveu ha titllat de “falta de respecte” la “trista” resposta del senador Artemi Rallo, que ha qualificat de “inoportunes” iniciatives com les debatudes hui al Senat. La coalició ha presentat un decàleg de mesures per a recuperar la normalitat en el servei ferroviari, tal com reclamen les plataformes d’afectats, que ha tirat avant amb el vot de tots els grups excepte pel PSOE “amb uns textos a l’estil dels del PP, de continuar aplicant les mateixes polítiques que s’estan adoptant, sense major reflexió ni oferir solucions a les demandes. Prossegueixen amb la seua supèrbia, com si tingueren la veritat absoluta i sense fer la més mínima autocrítica, però hui els has passat factura, han donat l’esquena a la ciutadania?
El portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, ha exposat que “a València tots els partits polítics sabem que els trens no funcionen com deurien, lamentablement. És innegable. Els usuaris de tren convencional de Regionals-Mitjana distància de diverses línies que discorren per tot el territori de l’Estat han denunciat que a conseqüència de l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat per la Covid-19, s’han reduït dràsticament els ja de per si mateix escassos trens existents i que, aquests, no s’han recuperat al seu nivell inicial anterior a la pandèmia“.
Alguns exemples els trobem en les línies de mitjana distància València-Conca-Madrid o València-Teruel-Zaragoza on es dóna la circumstància que aquestes línies estan declarades d’Obligació de Servei Públic aprovades en Ordres i declaracions publicades en el Boletín Oficial del Estado amb unes condicions específiques en l’hora de prestar el servei, per la qual cosa no sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s’estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic.
El mateix ha ocorregut en les relacions d’interior (cap a Terol, Conca i Alcoi o el Maestrat i Tortosa), “quan és més necessari que mai mantindre distàncies de seguretat , per la qual cosa el més lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no retallar-los i mantindre’ls sense tornar a l’estat inicial”, amb l’excusa d’una baixa ocupació al llarg de l’estat d’alarma.
Mulet ha recordat que, en els últims anys “el servei de transport de viatgers que presta Rodalia de Renfe ha patit una greu deterioració. El que havia sigut un mitjà de transport públic col·lectiu que en un temps s’havia considerat imprescindible, eficient i de prestigi ja fa temps que ha deixat de ser-ho per incompetència i sense que ningú haja sigut destituït”.
Un bon servei de transport ferroviari de rodalia ajudarà a respectar el medi ambient i contribuir al benestar de les persones. Un servei de rodalia eficient que compleix horaris i tracta correctament els usuaris reduiria l’ús de transport privat en favor del públic, una cosa completament necessària per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Moció del PP
Així mateix, en una moció similar promoguda pel PP, la coalició ha reclamat una parada d’Euromed en l’estació de Benicarló-Peníscola, la creació d’un nucli de rodalia a Castelló que done servei fins a Tortosa i que s’estudien parades dels actuals Regionals en Alcossebre i la Ribera de Cabanes, així com dotar de trens i personal suficient al servei. Aquestes esmenes han sigut acceptades per per la majoria parlamentària amb el vot en contra en solitari del PSOE
Decàleg de mesures aprovades:
Per això la proposta de Compromís exigeix al Govern:
PRIMER.- Restablir la normalitat com a mínim amb el nombre de trens de mitjana distància i regionals anterior a la crisi de la Covid 19 i, en la mesura de les possibilitats, augmentar-los per les especials circumstàncies de la crisi sanitària.
SEGON.- Abordar amb totes les empreses i institucions implicades (Renfe, Adif, Ministeri de Foment, ajuntaments i comunitats autònomes) la millora en la puntualitat en la xarxa, ja que són nombrosos els trens que arriben amb retard i que pateixen cancel·lacions, la qual cosa està implicant una baixada en el nombre d’usuaris fruit del minvament en la qualitat del servei.
TERCER.- Apostar pel tren com a mitjà de transport col·lectiu ecològic, segur i sostenible per a fer front al repte de l’emergència climàtica i la necessitat de reduir les emissions que provoca l’ús del transport privat.
QUART.- Instar el Govern de l’Estat que mantinga el projecte de pressupostos per a 2019 que contempla una partida global per a Rodalia , per a recuperar les inversions que s’han vingut escatimant durant anys, al mateix temps que controlen que les partides pressupostàries s’inverteixen en el que realment es necessita: la millora del servei de Rodalia Renfe/Adif.
CINQUÉ.- Que el Ministeri de Foment prioritze la inversió en la millora de les línies de Rodalia per a destinar recursos a personal, infraestructures i manteniment (electrificar totes les línies, doblegar línies en tots els trajectes que ho necessiten, prolongar línies per a connectar ciutats/zones amb alta densitat de població …). Aquesta mesura és absolutament necessària si es volen aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030, subscrita per Espanya en el cim de l’ONU de setembre de 2015.
SISÉ.- Que es faça una reducció general en els preus de tots els títols de transport; que els abonaments de 10 viatges tinguen una vigència anual en lloc de mensual, com ja ocorre en altres mitjans de transport, i que oferisquen altres modalitats de bitllet destinades a les persones que fan ús del transport ferroviari en els seus desplaçaments als llocs de treball o estudis.
SETÉ.- Que s’optimitze la gestió dels torns en hores punta, amb gran acumulació de gent en l’estació .
HUITÉ.- Que s’establisca un únic canal centralitzat i coordinat d’informació a l’usuari, de manera que es puguen conéixer les incidències del servei de forma més eficient. I que aquest servei comunique sempre i de manera regular les incidències que puguen alterar l’horari establit, tant per megafonia de l’estació com per megafonia del tren, panells informatius i xarxes socials.
NOVÉ.- Que existisca una bona coordinació entre les entitats Renfe i Adif, ja que en moltes ocasions l’argument que utilitza Renfe Rodalia per a justificar els retards és que aquests són causats per la regulació del trànsit ferroviari o qualsevol altra cosa les que són competència d’Adif, llavant-se les mans contínuament davant les freqüents i molestes incidències que pateixen. Aquesta coordinació és necessària per al correcte compliment dels horaris i per a poder informar puntualment de les eventuals incidències que puguen sorgir i ocasione el seu incompliment.
DÈCIM.- Que es pose a la disposició dels usuaris un canal on-line unificat de suggeriments/reclamacions de Renfe/Adif. Els usuaris no han de ser coneixedors de les competències de cada entitat a l’hora de realitzar les seues queixes i/o reclamacions.
Compromís consigue aprobar moción en el Senado exigiendo la recuperación de todas las frecuencias ferroviarias e incrementar oferta
El PSOE se queda solo en la negativa a una moción con gran carga al afectar a miles de personas usuarias
“De ninguna manera se puede ser complaciente con la recuperación de trenes en unos sitios y no en los otros, cuando las recomendaciones son aumentar la distancia social, lo que es imposible con las actuales frecuencias”, ha declarado.
MADRID, 30 de septiembre de 2020
La moción de Compromís en el Senado sobre materia ferroviaria, ha vuelto a comportar una derrota parlamentaria a la obcecación del PSOE en contra de las propuestas de los valencianistas.
El portavoz ha tildado de “falta de respeto” la “triste” respuesta del senador Artemi Rallo, que ha calificado de “inoportunas” iniciativas como las debatidas hoy en el Senado. La coalición ha presentado un decálogo de medidas para recuperar la normalidad en el servicio ferroviario, tal y como reclaman las plataformas de afectados, que ha salido adelante con el voto de todos los grupos excepto por el PSOE “con unos textos al estilo de los del PP, de seguir aplicando las mismas políticas que se están adoptando, sin mayor reflexión ni ofrecer soluciones a las demandas. Prosiguen con su soberbia, como si tuvieran la verdad absoluta y sin hacer la más mínima autocrítica, pero hoy les has pasado factura, han dado la espalda a la ciudadanía?
El portavoz de la coalición en el Senado, Carles Mulet, ha expuesto que “en València todos los partidos políticos sabemos que los trenes no funcionan como deberían, lamentablemente. Es innegable. Los usuarios de tren convencional de Regionales-Media Distancia de varias líneas que discurren por todo el territorio del Estado han denunciado que como consecuencia del estado de alarma y las restricciones a la movilidad por la Covid-19, se han reducido drásticamente los ya de por sí escasos trenes existentes y que, estos, no se han recuperado a su nivel inicial anterior a la pandemia“.
Algunos ejemplos los encontramos en las líneas de media distancia València-Cuenca-Madrid o València-Teruel-Zaragoza donde se da la circunstancia que estas líneas están declaradas de Obligación de Servicio Público aprobadas en Órdenes y declaraciones publicadas en el Boletín Oficial del Estado con unas condiciones específicas en la hora de prestar el servicio, por lo cual no parece razonable que sean precisamente las sacrificadas y que se esté aprovechando la pandemia para depreciar la calidad del servicio público.
Lo mismo ha ocurrido en las relaciones de interior (hacia Teruel, Cuenca y Alcoi o el Maestrat y Tortosa), “cuando es más necesario que nunca mantener distancias de seguridad , por lo cual lo más lógico hubiese sido aumentar el número de trenes y no recortarlos y mantenerlos sin volver al estado inicial”, con la excusa de una baja ocupación a lo largo del estado de alarma.
Mulet ha recordado que, en los últimos años “el servicio de transporte de viajeros que presta Cercanías de Renfe ha sufrido un grave deterioro. Lo que había sido un medio de transporte público colectivo que en un tiempo se había considerado imprescindible, eficiente y de prestigio ya hace tiempo que ha dejado de serlo por incompetencia y sin que nadie haya sido destituido”.
Un buen servicio de transporte ferroviario de cercanías ayudarás a respetar el medio ambiente y contribuir al bienestar de las personas. Un servicio de cercanías eficiente que cumple horarios y trata correctamente los usuarios reduciría el uso de transporte privado en favor del público, algo completamente necesario para conseguir los Objetivos de Desarrollo Sostenible.
Moción del PP
Asimismo, en una moción similar promovida por el PP, la coalición ha reclamado una parada de Euromed en la estación de Benicarló-Peñíscola, la creación de un núcleo de cercanías en Castelló que dé servicio hasta Tortosa y que se estudien paradas de los actuales Regionales en Alcossebre y la Ribera de Cabanes, así como dotar de trenes y personal suficiente al servicio. Estas enmiendas han sido aceptadas por la mayoría parlamentaria con el voto en contra en solitario del PSOE
Decálogo de medias aprobadas:
Por ello la propuesta de Compromís exige al Gobierno:
PRIMERO.- Restablecer la normalidad como mínimo con el número de trenes de media distancia y regionales anterior a la crisis de la Covid 19 y, en la medida de las posibilidades, aumentarlos por las especiales circunstancias de la crisis sanitaria.
SEGUNDO.- Abordar con todas las empresas e instituciones implicadas (Renfe, Adif, Ministerio de Fomento, ayuntamientos y comunidades autónomas) la mejora en la puntualidad en la red, puesto que son numerosos los trenes que llegan con retraso y que sufren cancelaciones, lo que está implicando una bajada en el número de usuarios fruto de la merma en la calidad del servicio.
TERCERO.- Apostar por el tren como medio de transporte colectivo ecológico, seguro y sostenible para hacer frente al reto de la emergencia climática y la necesidad de reducir las emisiones que provoca el uso del transporte privado.
CUARTO.- Instar al Gobierno del Estado a que mantenga el proyecto de presupuestos para 2019 que contempla una partida global para Cercanías , para recuperar las inversiones que se han venido escatimando durante años, al tiempo que controlen que las partidas presupuestarias se invierten en lo que realmente se necesita: la mejora del servicio de Cercanías Renfe/Adif.
QUINTO.- Que el Ministerio de Fomento priorice la inversión en la mejora de las líneas de Cercanías para destinar recursos a personal, infraestructuras y mantenimiento (electrificar todas las líneas, doblar líneas en todos los trayectos que lo necesiten, prolongar líneas para conectar ciudades/zonas con alta densidad de población …). Esta medida es absolutamente necesaria si se quieren alcanzar los Objetivos de Desarrollo Sostenible que marca la Agenda 2030, suscrita por España en la cumbre de la ONU de septiembre de 2015.
SEXTO.- Que se haga una reducción general en los precios de todos los títulos de transporte; que los abonos de 10 viajes tengan una vigencia anual en lugar de mensual, como ya ocurre en otros medios de transporte, y que ofrezcan otras modalidades de billete destinadas a las personas que hacen uso del transporte ferroviario en sus desplazamientos a los lugares de trabajo o estudios.
SÉPTIMO.- Que se optimice la gestión de los turnos en horas punta, con gran acumulación de gente en la estación .
OCTAVO.- Que se establezca un único canal centralizado y coordinado de información al usuario, de forma que se puedan conocer las incidencias del servicio de forma más eficiente. Y que este servicio comunique siempre y de manera regular las incidencias que puedan alterar el horario establecido, tanto por megafonía de la estación como por megafonía del tren, paneles informativos y redes sociales.
NOVENO.- Que exista una buena coordinación entre las entidades Renfe y Adif, ya que en muchas ocasiones el argumento que utiliza Renfe Cercanías para justificar los retrasos es que estos son causados por la regulación del tráfico ferroviario o cualquier otra cosa las que son competencia de Adif, lavándose las manos continuamente ante las frecuentes y molestas incidencias que padecen. Esta coordinación es necesaria para el correcto cumplimiento de los horarios y para poder informar puntualmente de las eventuales incidencias que puedan surgir y ocasione su incumplimiento.
DÉCIMO.- Que se ponga a disposición de los usuarios un canal on-line unificado de sugerencias/reclamaciones de Renfe/Adif. Los usuarios no tienen que ser conocedores de las competencias de cada entidad a la hora de realizar sus quejas y/o reclamaciones.