El senador de Compromís Carles Mulet, va registrar tres preguntes sobre la presència d’escuts franquistes en la Comandància de la Guàrdia Civil de València, del carrer Calamocha, Guàrdia Civil Destacament València-B de València, situat al carrer Tírig, de la caserna de la Guàrdia Civil situat en el Passeig Cantarranas de València.

En la seua pregunta, Mulet exposava que “ Espanya diu ser una democràcia des de fa més de 40 anys. Des de 2007, d’acord amb La Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura , en el seu Article 15 sobre Símbols i monuments públics , diu que les Administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Entre aquestes mesures podrà incloure’s la retirada de subvencions o ajudes públiques. Malgrat ells, hem pogut comprovar com en la frontera de diverses casernes de la Guàrdia Civil.
Al costat d’aquestes preguntes concret, Mulet va demanar igualment saber en quines casernes o edificis usats per la Guàrdia Civil, per les Forces Armades o per la Policia Nacional, continuen existint busts, escultures o plaques , quadres, fotografies o símbols o escuts franquistas? ( detallant edifici i ciutat),.

Per a Mulet, que després de tants anys de “democràcia” i 13 anys després d’aprovar una llei que prohibeix aquests símbols, que la pròpia administració general de l’Estat no els haja retirats de llocs tan visibles com casernes de la tercera ciutat més poblada de l’Estat, on milers de persones passen per la seua porta o entren a treballar o ser atesos, demostra que la llei és insuficient i que els successius governs i ministres competents, no els ha preocupat gens ni mica esborrar aquests vergonyosos rastres de franquisme “ aquests és més connivència que desídia, ja que aquesta no pot existir amb un règim criminal”

Aquesta ha sigut la vergonyosa resposta del Govern


Resposta:
SECRE TARIA D’ESTAT DE RELACIONS AMB LES CORTS I ASSUMPTES CONSTITUCIONALS

En relació amb les preguntes formulades, s’informa que en tractar-se d’edificis antics i adscrits a l’Administració General de l’Estat, s’havia creat una Comissió Tècnica d’Experts de la Llei de Memòria Històrica, adscrita al Ministeri de Cultura a través de la Direcció General de Belles arts i Béns Culturals, per a analitzar aquests símbols. Es va designar a un Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant com a expert que havia de visitar els aquarteraments de la Comunitat Valenciana, per a així avaluar la possible retirada dels símbols objecte de la present iniciativa parlamentària.
D’altra banda, actualment la Direcció General de la Guàrdia Civil, participa no tindre constància que s’haja efectuat encara aquesta inspecció.
Madrid, 24 de juliol de 2020

Per a Mulet “ aquesta resposta demostra com per al PSOE la llei de memòria històrica i el seu compromís amb la dignificació de les víctimes del genocidi franquista és de cara a la galeria. Una llei de mínims, sense règim sancionador, sense terminis, sense protocols, permet aquesta vergonya, que 13 anys després d’aprovar-se la llei, continuem fins i tot en edificis públics amb aquests escuts en les seues fronteres. S’han pogut llevar d’edificis històrics, i en aquests casos, no es tracten d’edificis antics, són simplement vells. És una vergonya que no s’haja fet, ni hi haja terminis ni adquirisquen el més mínim compromís per a complir amb la seua obligació. Si la pròpia administració de l’Estat no compleix, Com complirà un ajuntament xicotet, una parròquia o un particular?, són l’anti exemple, la vergonya per a la memòria democràtica. Que un govern de PSOE-UP et conteste així, es un frau amb el seu electorat

El senador valencianista ha recordat com ha hagut de ser una formació d’àmbit valencià qui s’haja dedicat a esborrar els símbols franquistes de tot l’Estat ( més de 2000 en més de 600 municipis) davant la passivitat, connivència o negativa, també per part de molts alcaldes del PSOE.

Mulet ha presentat després d’aquestes decebedores respostes noves preguntes “ no pararem fins a aconseguir aquesta retirada