Compromís duda de la legalidad de recortar trenes declarados Obligación de Servicio Público (OSP), algo que ocurre en las líneas con el Maestrat, Xàtiva-Alcoi, Teruel y Cuenca, mientras las Cercanías ya están al 100% de operatividad
Madrid, 27 de junio de 2020
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha enviado al ministro de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana una carta en la que le reclama la devolución de las frecuencias de tren anteriores a la pandemia. “La falta de trenes, un servicio esencial, está afectando especialmente a usuarios de las zonas más alejadas de los principales núcleos y alterando sus vidas al tener muchos menos trenes a su disposición. Estos recortes que en ocasiones superan el 50% han dejado amplias zonas con uno, dos o tres trenes al día”, reza la misiva.
El senador recuerda a José Luís Ábalos que, mientras los usuarios de los trenes de cercanías han vuelto a recuperar las frecuencias anteriores al inicio de la pandemia y estado de alarma, en las líneas Xàtiva-Alcoi, València-Cuenca-Madrid, València-Teruel-Zaragoza y València-Vinaròs el hachazo al número de trenes no se ha recuperado, algo lamentable, pues ya partían ya de una oferta mínima. Esta situación se reitera por todo el Estado, haciendo mella en las zonas más rurales y vaciadas. “Numerosas poblaciones temen que la pandemia acabe siendo la excusa para cerrar estaciones, perpetuar malos servicios y precarizarlos todavía más”, insiste Mulet.
Muchos de los servicios y rutas afectadas están declarados de Obligación de Servicio Público, por lo que deberían ser las últimas en recortarse dada su particularidad, ya que así están aprobadas en Órdenes y sus declaraciones publicadas en el Boletín Oficial del Estado con unas condiciones específicas a la hora de prestar el servicio. El senador ha declarado que “no nos parece razonable que sean precisamente las sacrificadas y que se esté aprovechando la pandemia para depreciar la calidad del servicio público”.
Así, la misiva pone como ejemplo cómo dejar al 50% los trenes con la nueva normalidad en las comarcas de l’Alcoià, Comtat i Vall d’Albaida donde residen más de 230.000 personas con núcleos poblacionales de interior muy importantes como Alcoi, Cocentaina u Ontinyent con dos únicos trenes es “insuficiente” especialmente durante la pandemia “cuando más necesario que nunca es mantener la distancia de seguridad, por lo que lo lógico hubiese sido aumentar el número de trenes y no orientarse en base a la ocupación que había tenido ese tren durante la pandemia, dejándolos sin posibilidad de volver el mismo día”.
La carta aprovecha para transmitirle la preocupación de la coalición por la necesidad de fomentar el transporte público como herramienta de lucha contra el cambio climático y la seguridad en los desplazamientos, ya sea hacia las líneas de interior (Teruel, Cuenca, Alcoi), o hacia el Norte (Vinaròs), acabar con las demoras y cancelaciones en el núcleo de Cercanías de València o acelerar el necesario Tren de la Costa hacia las comarcas del sur, algo que sería providencial para el sector turístico y la competitividad empresarial de estas zonas.
“Ante la inutilidad e inconcreción de algunas respuestas del Gobierno y la poca agilidad que puede suponer que se debata la iniciativa parlamentaria en presentada al respecto en la Comisión en un plazo cercano al año, hemos optado por poner en conocimiento del ministro estas preocupaciones, con la esperanza que el actual gobierno se tome seriamente esta situación”, concluye Mulet.
TRENS
Compromís envia una carta al ministre Ábalos reclamant que la normalitat arribe al servei de trens regionals i de MD de tot l’Estat
Compromís dubta de la legalitat de retallar trens declarats Obligació de Servei Públic (OSP), com ocorre en les línies amb el Maestrat, Xàtiva-Alcoi, Terol i Conca, mentre la Rodalia ja estan al 100% d’operativitat
Madrid, 27 de juny de 2020
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha enviat al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana una carta en la qual li reclama la devolució de les freqüències de tren anteriors a la pandèmia. “La falta de trens, un servei essencial, està afectant especialment usuaris de les zones més allunyades dels principals nuclis i alterant les seues vides en tenir molts menys trens a la seua disposició. Aquestes retallades que a vegades superen el 50% han deixat àmplies zones amb un, dos o tres trens al dia”, resa la missiva.
El senador recorda a José Luís Ábalos que, mentre els usuaris dels trens de rodalia han tornat a recuperar les freqüències anteriors a l’inici de la pandèmia i estat d’alarma, en les línies Xàtiva-Alcoi, València-Conca-Madrid, València-Terol-Saragossa i València-Vinaròs la destralada al nombre de trens no s’ha recuperat, quelcom lamentable, perquè ja partien ja d’una oferta mínima. Aquesta situació es reitera per tot l’Estat, fent mossa en les zones més rurals i buidades. “Nombroses poblacions temen que la pandèmia acabe sent l’excusa per a tancar estacions, perpetuar mals serveis i precaritzar-los encara més”, insisteix Mulet.
Molts dels serveis i rutes afecteus estan declarats d’Obligació de Servei Públic, per la qual cosa haurien de ser les últimes a retallar-se donada la seua particularitat, ja que així estan aprovades en Ordres i les seues declaracions publicades en el Boletín Oficial del Estado amb unes condicions específiques a l’hora de prestar el servei. El senador ha declarat que “no ens sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s’estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic”.
Així, la missiva posa com a exemple cómo deixar al 50% els trens amb la nova normalitat en las comarques de l’Alcoià , Comtat i Vall d’Albaida on resideixen més de 230.000 persones amb nuclis poblacionals d’interior molt importants com Alcoi, Cocentaina o Ontinyent amb dos únics trens és “insuficient” especialment durant la pandèmia “quan més necessari que mai és mantenir la distància de seguretat, per la qual cosa allò més lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no orientar-se sobre la base de l’ocupació que havia tingut aqueix tren durant la pandèmia, el que els deixa sense possibilitat de tornar el mateix dia”.
La carta aprofita per a transmetre-li la preocupació de la coalició per la necessitat de fomentar el transport públic com a eina de lluita contra el canvi climàtic i la seguretat en els desplaçaments, ja siga cap a les línies d’interior (Terol, Conca, Alcoi), o cap al Nord (Vinaròs), acabar amb les demores i cancel·lacions en el nucli de Rodalia de València o accelerar el necessari Tren de la Costa cap a les comarques del sud, el que seria providencial per al sector turístic i la competitivitat empresarial d’aquestes zones.
“Davant la inutilitat i inconcreció d’algunes respostes del Govern i la poca agilitat que pot suposar que es debata la iniciativa parlamentària en presentada sobre aquest tema en la Comissió en un termini pròxim a l’any, hem optat per posar en coneixement del ministre aquestes preocupacions, amb l’esperança que l’actual govern es prenga seriosament aquesta situació”, conclou Mulet.