A preguntes de la coalició Compromís, el Govern s’avé ara a treballar conjuntament amb la Generalitat per a renovar l’Estudi d’Impacte Ambiental de cara a futures ampliacions, a pesar que no executa les mesures correctores que precisa el litoral després de l’última ampliació. Mulet considera “indecent” les pressions de la APV favorables als interessos de TIL-MSC
València, 9 de març de 2020
El Govern ha comunicat al senador de Compromís Carles Mulet la seua disposició a “treballar conjuntament amb la Generalitat Valenciana per a garantir el compliment de tota la normativa ambiental respecte a tot allò que suposa l’ampliació nord del port de València, inclosa, en el seu cas, la renovació de l’estudi d’impacte ambiental, a fi d’assegurar que qualsevol actuació es produïsca amb totes les garanties necessàries”.
Per al senador “Govern i l’Autoritat Portuària (APV) no semblen haver actuat amb massa diligència a l’hora de posar en una balança els interessos de l’empresa TIL-MSC, els de la capital i els seus barris, el paisatge i l’emergència climàtica declarada per l’Administració”, per això ha reclamat davant la nul·la concertació social i política que ha existit amb l’ampliació del port una adequada planificació enfront d’avaluacions aïllades “especialment quan entorn d’aquesta infraestructura existeixen tantes repercussions metropolitanes i ambientals”. El senador ha titllat de “indecents” les “presses i les maniobres de la APV per adjudicar amb tots els condicionants que vulguen però per urgència i obrint vies a futures indemnitzacions l’ampliació del port, quan encara el Govern no ha resolt punts clau”. Mulet ha recordat que “aquestes maneres de treballar amb empreses i administració a les quals ens tenen acostumats PSOE i PP no ens agraden i ja sabem com acaben i sempre acaba sent en perjudici del ciutadà, per la qual cosa reclamem assossec, criteris clars i sense pressions”.
El representant territorial ha manifestat a més la seua sorpresa per la resposta del Govern en la qual confirmen que des de l’Autoritat Portuària de València s’ha invertit una xifra pròxima als 49.000 euros en reperfilar les platges de Llevant i Malva-rosa i que es treballa en la restauració dunar de la platja de la Creu, el projecte de la qual està en la Demarcació de Costes per a la seua avaluació amb un pressupost de 590.000 euros. Segons Mulet “en l’actualitat la regressió afecta a la Devesa i posa en perill el parc natural de l’Albufera, ja que el port ha interromput el transport natural de sediments i deixa en una situació crítica a les platges del sud”.
El representant territorial ha lamentat que el president de la APV, Aurelio Martínez, amenaçara amb dimitir si el Govern accedia a reconsiderar el projecte, tramitat al marge de les administracions local i autonòmica. “Ara ens ix de nou amb urgències i presses que acabaran malament en defensa d’uns interessos tan particulars i concrets al marge del que diga el Govern i les altres administracions sobre la DIA. S’ho haurien de fer mirar”, ha conclòs.
Compromís recela de los ‘mangoneos’ en el Puerto de València y pide una planificación bien definida y sin prisas
A preguntas de la coalición Compromís, el Gobierno se aviene ahora a trabajar conjuntamente con la Generalitat para renovar el Estudio de Impacto Ambiental de cara a futuras ampliaciones, a pesar que no ejecuta las medidas correctoras que precisa el litoral tras la última ampliación. Mulet considera “indecente” las presiones de la APV favorables a los intereses de TIL-MSC
València, 9 de marzo de 2020
El Gobierno ha comunicado al senador de Compromís Carles Mulet su disposición a “trabajar conjuntamente con la Generalitat Valenciana para garantizar el cumplimiento de toda la normativa ambiental respecto a todo aquello que supone la ampliación norte del puerto de Valencia, incluida, en su caso, la renovación del estudio de impacto ambiental, a fin de asegurar que cualquier actuación se produzca con todas las garantías necesarias”.
Para el senador “Gobierno y la Autoridad Portuaria (APV) no parecen haber actuado con demasiada diligencia a la hora de poner en una balanza los intereses de la empresa TIL-MSC, los de la capital y sus barrios, el paisaje y la emergencia climática declarada por la Administración”, por eso ha reclamado ante la nula concertación social y política que ha existido con la ampliación del puerto una adecuada planificación frente a evaluaciones aisladas “especialmente cuando en torno a esta infraestructura existen tantas repercusiones metropolitanas y ambientales”. El senador ha tildado de “indecentes” las “prisas y las maniobras de la APV por adjudicar con todos los condicionantes que quieran pero por urgencia y abriendo vías a futuras indemnizaciones la ampliación del puerto, cuando todavía el Gobierno no ha resuelto puntos clave”. Mulet ha recordado que “estas formas de trabajar con empresas y administración a las que nos tienen acostumbrados PSOE y PP no nos gustan y ya sabemos como acaban y siempre acaba siendo en perjuicio del ciudadano, por lo que reclamamos sosiego, criterios claros y sin presiones”.
El representante territorial ha manifestado además su sorpresa por la respuesta del Gobierno en la que confirman que desde la Autoridad Portuaria de València se ha invertido una cifra cercana a los 49.000 euros en reperfilar las playas de Levante y Malvarrosa y que se trabaja en la restauración dunar de la playa de la Creu, cuyo proyecto está en la Demarcación de Costas para su evaluación con un presupuesto de 590.000 euros. Según Mulet “en la actualidad la regresión afecta a la Dehesa y pone en peligro el parque natural de l’Albufera, ya que el puerto ha interrumpido el transporte natural de sedimentos y deja en una situación crítica a las playas del sur”.
El representante territorial ha lamentado que el presidente de la APV, Aurelio Martínez, amenazara con dimitir si el Gobierno accedía a reconsiderar el proyecto, tramitado al margen de las administraciones local y autonómica. “Ahora nos sale de nuevo con urgencias y prisas que acabarán mal en defensa de unos intereses tan particulares y concretos al margen de lo que diga el Gobierno y las otras administraciones sobre la DIA. Se lo tendrían que hacer mirar”, ha concluido.