La coalició recorda que existeix un pla per al desmantellament redactat des de 2018 i denúncia les deliberades demores en què incorren els treballs. La vida útil dels taps mecànics acaba l’abril vinent 

València, 10 de mar zo de 2020

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha urgit de nou al Govern central que desmantelle el fiasco del projecte Castor que, dia a dia, ens recorda el pitjor de la gestió política, del malbaratament i del balafiament “perquè una infraestructura inútil, molesta i perillosa com aquesta continua costant diàriament milers d’euros als usuaris del gas i contribuents”. El representant valencianista en la Cambra Alta ha reclamat “el desmantellament urgent i amb garanties de seguretat de les instal·lacions, perquè deixen de ser un perill per a la ciutadania”.

El senador ha recordat que el Pla Previ de Desmantellament de les dues plantes i estructures està valorat en 260 milions d’euros i que els usuaris del gas han hagut de sufragar ja més de 80 milions per mantenir hibernades unes instal·lacions que es van demostrar mal dissenyades i executades i totalment ineficaces. A més, hem conegut com, malgrat les sentències que van paralitzar els pagaments i retribuciones que es van obtenir mitjançant mecanismes inconstitucionals, es continuen abonant les reconegudes pel gas matalàs que es va injectar fins que van començar els terratrèmols, aproximadament 114.506,92 metres cúbics d’un total de 1.900 milions previstos, és a dir a penes un 6% de l’inicialment previst, pels quals es van pagar 39,2 milions d’euros que es continuen cobrant als consumidors hui dia.

A tenor de la resposta del Govern a preguntes de Compromís aquestes quantitats s’abonen  a Enagás, l’empresa a qui se li van endossar aquestes instal·lacions i van reconèixer drets amb càrrec a peatges facturats als comercialitzadors per l’ús de les instal·lacions gasistes, malgrat tractar-se d’unes instal·lacions que no funcionen.

Veiem com el Govern es resisteix a accelerar el desmantellament de les instal·lacions a pesar que va assegurar a l’octubre de 2019 en el Consell de Ministres que anava a posar fi a la hibernació i conducta al segellament definitiu dels pous de l’emmagatzematge subterrani de gas. En comptes d’escometre els treballs i perseguir a l’empresa, de manera covarda fa suportar en els ciutadans tota la seua ineptitud i inexperiència en aquesta matèria, ja que evidentment van ser enganyats per uns xerraires sense experiència que van executar un projecte inviable, per la qual cosa han de ser ells o l’administració qui assumisquen el seus errors, però mai els ciutadans i continua mentrestant apurant els terminis”, ha agregat.

Compromís recorda que no existeixen raons que justifiquen la inclusió de les instal·lacions de l’emmagatzematge subterrani Castor dins de les infraestructures gasistes del nostre país.

En l’actualitat, els 13 pous de l’emmagatzematge es troben segellats de manera temporal, des del mes d’abril de 2016, mitjançant dos taps mecànics col·locats a diferents profunditats. La vida útil d’aquests dispositius, estimada entre dos i quatre anys, està a punt de completar-se.

castor matalas r castor matalas p

Compromís reitera al Gobierno la necesidad de acometer el desmantelamiento de Castor y pide que deje de facturar a los consumidores

La coalición recuerda que existe un plan para el desmantelamiento redactado desde 2018 y denuncia las deliberadas demoras en que incurren los trabajos. La vida útil de los tapones mecánicos acaba el próximo abril

València, 10 de marzo de 2020

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha urgido de nuevo al Gobierno central que desmantele el fiasco del proyecto Castor que, día a día, nos recuerda lo peor de la gestión política, del derroche y del despilfarro “pues una infraestructura inútil, molesta y peligrosa como esta sigue costando a diario miles de euros a los usuarios del gas y contribuyentes”. El representante valencianista en la Cámara Alta ha reclamado “el desmantelamiento urgente y con garantías de seguridad de las instalaciones, para que dejen de ser un peligro para la ciudadanía”.

El senador ha recordado que el Plan Previo de Desmantelamiento de las dos plantas y estructuras está valorado en 260 millones de euros y que los usuarios del gas han tenido que sufragar ya más de 80 millones por mantener hibernadas unas instalaciones que se demostraron mal diseñadas y ejecutadas y totalmente ineficaces. Además, hemos conocido como, a pesar de las sentencias que paralizaron los pagos y retribuciones que se obtuvieron mediante mecanismos inconstitucionales, se siguen abonando las reconocidas por el gas colchón que se inyectó hasta que comenzaron los terremotos, aproximadamente 114.506,92 metros cúbicos de un total de 1.900 millones previstos, es decir apenas un 6% de lo inicialmente previsto, por los que se pagaron 39,2 millones de euros que se siguen cobrando a los consumidores a día de hoy.

A tenor de la respuesta del Gobierno a preguntas de Compromís estas cantidades se abonan a Enagás, la empresa a quien se le endosaron estas instalaciones y reconocieron derechos con cargo a peajes facturados a los comercializadores por el uso de las instalaciones gasistas, a pesar de tratarse de unas instalaciones que no funcionan.

Vemos como el Gobierno se resiste a acelerar el desmantelamiento de las instalaciones a pesar que aseguró en octubre de 2019 en el Consejo de Ministros que iba a poner fin a la hibernación y proceder al sellado definitivo de los pozos del almacenamiento subterráneo de gas. En vez de acometer los trabajos y perseguir a la empresa, de forma cobarde hace soportar en los ciudadanos toda su ineptitud e inexperiencia en esta materia, ya que evidentemente fueron engañados por unos charlatanes sin experiencia que ejecutaron un proyecto inviable, por lo que deben ser ellos o la administración quienes deben asumir sus errores, pero jamás los ciudadanos y sigue mientras apurando los plazos”, ha agregado.

Compromís recuerda que no existen razones que justifiquen la inclusión de las instalaciones del almacenamiento subterráneo Castor dentro de las infraestructuras gasistas de nuestro país.

En la actualidad, los 13 pozos del almacenamiento se encuentran sellados de manera temporal, desde el mes de abril de 2016, mediante dos tapones mecánicos colocados a diferentes profundidades. La vida útil de estos dispositivos, estimada entre dos y cuatro años, está a punto de completarse.