A LA MESA DEL SENAT

Carles Mulet Garcia, senador de el Grup Parlamentari ESQUERRA CONFEDERAL (ADELANTE ANDALUCÍA, MÉS PER MALLORCA, MÁS MADRID, COMPROMÍS, GEROA BAI I CATALUNYA EN COMÚ PODEM) a l’empara del que estableix el Reglament del Senat presenta, per al seu debat a la Comissió que corresponga, la següent Moció perquè l’Estat assumisca els cànons de la construcció de les dessaladores de Castelló

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

En plena època del boom immobiliari, en algun cas per demandes pels ajuntaments afectats, el Govern Central de José Luis Rodríguez Zapatero, va aprovar la creació de dessaladores en els municipis de Cabanes i Moncofa per permetre i promoure grans actuacions urbanístiques en el litoral de Castelló i, en teoría, millorar el subministrament actual. Cabanes, amb els vots del PP i el PSOE a favor, va regalar gratuïtament sòl públic de gran valor econòmic per aquesta infraestructura. Malgrat això, la Societat Estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, S.A. ha vingut emprant el nom de dessaladora d’Orpesa. En canvi, a Moncofa es van expropiar els terrenys necessaris.

 

Acuamed va promoure l’actuació dins del Programa AGUA (Actuacions per a la Gestió i Utilització de l’Aigua) i va signar convenis amb els ajuntaments afectats; Cabanes, Orpesa, Moncofa i Xilxes i, més tard, Benicàssim. Cap dels grans projectes es va materialitzar en els termes d’allò acordat. Totes dues dessaladores estaven contemplades  dins de la Llei 11/2005 per la qual es va modificar la Llei 10/2001, de 5 de juliol, del Pla Hidrològic Nacional. Concretament se cita dins de les actuacions de l’Annex IV “Actuacions prioritàries i urgents”, en l’apartat de la Conca Hidrogràfica del Xúquer, amb el títol “Desenvolupament d’aigües subterrànies i dessalació per a proveïments i regadius a Castelló”. Es tracta d’un projecte que compta amb declaració d’interès general, doncs com a tal s’inclou en l’annex III de l’esmentada  Llei 11/2005, sent coherent amb el Text Refós de la Llei d’Aigües que, en el seu article 46 Obres Hidràuliques d’Interès General, apartat 2, estableix tal consideració.

Passats els anys, aquestes infraestructures s’han posat parcialment en funcionament, signant amb alguns dels ajuntaments convenis temporals per eixir del pas, però amb un horitzó en el qual seran els ajuntaments qui acaben fent-se càrrec del cost no subvencionat de la construcció.

La dessaladora de Cabanes-Orpesa va rebre de fons Feder europeus 17,2 milions d’euros i la de Moncofa 17,9 per a la seua construcció. Està encara per resoldre com es financen el total de 34,8 milions d’euros de la de Cabanes i els 36,5 milions d’euros de la de Moncofa, a pagar en 25 anys (la primera junt a Orpesa i en part Benicàssim i la segona junt a Xilxes), a més del cost de manteniment de les instal·lacions i de producció de l’aigua dessalada que és, òbviament, cara. Els convenis temporals signats amb els ajuntaments són una patada endavant, però no solucionen el problema. A més del cost de la planta i del preu més car, el conveni transitori obliga a fer-se càrrec d’una quantitat d’aigua dessalada allunyada de les necessitats reals, que els ajuntaments, com en cas per exemple de Moncofa, no necessiten a hores d’ara.

Aquestes actuacions vergonyoses es van impulsar, en els dos casos, per afavorir grans operacions urbanístiques, mentre no e solucionaven els problemes de subministrament hídric dels nostres pobles. I això es va fer amb els vots entusiastes tant del PP com del PSOE en els ajuntaments afectats, encara que a hores d’ara els dos partits es dediquen a criticar a l’altre, tot i ser-ne els dos igualment responsables.

La única manera de fer rendible ara aquesta inversió és pensar noves alternatives d’ús de les instal·lacions, ja que no existeix cap demanda que justifique la seua posada en total funcionament. En l’actualitat funcionen a mínims, amb convenis transitoris, que encara així produeixen més aigua dessalada que el que la demanda necessita.

Cal apostar perquè se signen nous convenis on l’Estat assumisca el seu cost, però també on es determinen els drets d’ús en el quals es contemplen usos ambientals per recuperar pous i aigües subterrànies, usos d’adaptació al canvi climàtic (moments de sequera), usos agrícoles, humans i de desenvolupament econòmic amb premisses de sostenibilitat. Calen nous acords entre administracions on, a banda de resoldre eixe cost, s’analitzen prioritàriament qüestions socials, ambientals i de desenvolupament sostenible.

Per tot això es proposa la següent

MOCIÓ

El Senat insta al Govern Central a:

Primer: Assumir el cost del cànon de construcció a satisfer pels ajuntaments afectats, pels motius exposats i eximir als ajuntaments d’aquesta obligació.

Segon:  Derogar els convenis subscrits amb els ajuntaments afectats, tant els primers com els transitoris actuals i començar a treballar amb uns altres que contemplen un nou estudi de viabilitat que valore els possibles usos, aprofitaments, costos d’estes dos dessaladores i renegociar els acords amb les entitats locals d’acord a la nova realitat que es determine.

Tercer: Elaborar un projecte per analitzar els possibles usos alternatius d’aquest projecte.

Palau del Senat, 4 de febrer de 2020

04022020 preguntes dessaladora

Compromís presenta preguntas y moción para que el Gobierno asuma los cánones de las desaladoras de Castelló

A LA MESA DEL SENADO

Carles Mulet Garcia, senador del Grupo Parlamentario IZQUIERDA CONFEDERAL (ADELANTE ANDALUCÍA, MÉS PER MALLORCA, MÁS MADRID, COMPROMÍS, GEROA BAI Y CATALUNYA EN COMÚ PODEM) al amparo de lo establecido en el Reglamento del Senado presenta, para su debate a la Comisión que corresponda, la siguiente Moción para que el Estado asuma los cánones de la construcción de las desaladoras de Castelló

EXPOSICIÓN DE MOTIVOS

En plena época del boom inmobiliario, en algún caso por demandas por los ayuntamientos afectados, el Gobierno central de José Luis Rodríguez Zapatero, aprobó la creación de desaladoras en los municipios de Cabanes y Moncofa para permitir y promover grandes actuaciones urbanísticas en el litoral de Castelló y, en teoría, mejorar el suministro actual. Cabanes, con los votos del PP y el PSOE a favor, regaló gratuitamente suelo público de gran valor económico para esta infraestructura. A pesar de ello, la Sociedad Estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas, S.A. ha venido empleando el nombre de desaladora de Orpesa. En cambio, en Moncofa se expropiaron los terrenos necesarios.

Acuamed promovió la actuación dentro del Programa AGUA (Actuaciones para la Gestión y la Utilización del Agua) y firmó convenios con los ayuntamientos afectados; Cabanes, Orpesa, Moncofa y Xilxes y, más tarde, Benicàssim. Ninguno de los grandes proyectos se materializó en los términos de lo acordado. Ambas desaladoras estaban contempladas dentro de la Ley 11/2005 por la que se modificó la Ley 10/2001, de 5 de julio, del Plan Hidrológico Nacional. Concretamente se cita dentro de las actuaciones del Anexo IV “Actuaciones prioritarias y urgentes”, en el apartado de la Cuenca Hidrográfica del Júcar, con el título “Desarrollo de aguas subterráneas y desalación para abastecimientos y regadíos en Castellón”. Se trata de un proyecto que cuenta con declaración de interés general, pues como tal se incluye en el anexo III de la citada Ley 11/2005, siendo coherente con el texto refundido de la Ley de Aguas que, en su artículo 46 Obras Hidráulicas de Interés General, apartado 2, establece tal consideración.

Pasados ​​los años, estas infraestructuras se han puesto parcialmente en funcionamiento, firmando con algunos de los ayuntamientos convenios temporales para salir del paso, pero con un horizonte en el que serán los ayuntamientos los que acaben haciéndose cargo del coste no subvencionado de la construcción.

La desaladora de Cabanes-Orpesa recibió de fondos FEDER europeos 17,2 millones de euros y la de Moncofa 17,9 para su construcción. Está aún por resolver cómo se financian el total de 34,8 millones de euros de la de Cabanes y los 36,5 millones de euros de la de Moncofa, a pagar en 25 años (la primera junto a Oropesa y en parte Benicàssim y la segunda junto a Xilxes), además del coste de mantenimiento de las instalaciones y de producción del agua desalada que es, obviamente, cara. Los convenios temporales firmados con los ayuntamientos son una patada adelante, pero no solucionan el problema. Además del coste de la planta y del precio más caro, el convenio transitorio obliga a hacerse cargo de una cantidad de agua desalada alejada de las necesidades reales, que los ayuntamientos, como en caso por ejemplo de Moncofa, no necesitan a estas alturas.

Estas actuaciones vergonzosas se impulsaron, en ambos casos, para favorecer grandes operaciones urbanísticas, mientras no se solucionaban los problemas de suministro hídrico de nuestros pueblos. Y esto se hizo con los votos entusiastas tanto del PP como del PSOE en los ayuntamientos afectados, aunque a estas alturas los dos partidos se dedican a criticar al otro, a pesar de ser los dos igualmente responsables.

La única manera de hacer rentable ahora esta inversión es pensar en nuevas alternativas de uso de las instalaciones, ya que no existe ninguna demanda que justifique su puesta en total funcionamiento. En la actualidad funcionan en mínimos, con convenios transitorios, que aún así producen más agua desalada que lo que la demanda necesita.

Hay que apostar por la firma de nuevos convenios donde el Estado asuma su coste, pero también donde se determinen los derechos de uso en el que se contemplen usos ambientales para recuperar pozos y aguas subterráneas, usos de adaptación al cambio climático (momentos de sequía), usos agrícolas, humanos y de desarrollo económico con premisas de sostenibilidad. Se necesitan nuevos acuerdos entre administraciones donde, aparte de resolver ese coste, se analicen prioritariamente cuestiones sociales, ambientales y de desarrollo sostenible.

Por todo ello se propone la siguiente

MOCIÓN

El Senado insta al Gobierno a:

Primero: Asumir el coste del canon de construcción a satisfacer por los ayuntamientos afectados, por los motivos expuestos y a eximir a los ayuntamientos de esta obligación.

Segundo: Derogar los convenios suscritos con los ayuntamientos afectados, tanto los primeros como los transitorios actuales y empezar a trabajar con otros que contemplen un nuevo estudio de viabilidad que valore los posibles usos, aprovechamientos, costes de estas dos desaladoras y renegociar los acuerdos con las entidades locales de acuerdo a la nueva realidad que se determine.

Tercero: Elaborar un proyecto para analizar los posibles usos alternativos de este proyecto.

Palacio del Senado, 4 de febrero de 2020