Els habitatges es van construir al costat d’unes torres preexistents de Red Eléctrica i Iberdrola. La coalició sol·licitarà informes al Senat i insta a l’administració local a actuar en defensa dels seus veïns, la seua salut i una adequada ordenació territorial

Madrid, 28 de setembre de 2019
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha visitat, acompanyat de l’Associació de Veïns de Faura (Associació de Veïns de Faura), de la Plataforma Faura Sense Cables (Plataforma Faura sense Cables) i representants de la coalició a la localitat i comarca, el barri afectat pel discórrer pels seus carrers de dues línies aèries d’alta tensió de l’eix Sagunt-la Plana. Una és propietat d’Iberdrola Distribució de 132 kV i l’altra de Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) de 220 kV.

youtu.be/2yNDA-0vIMM

Aquestes línies daten dels anys seixanta del segle passat i en origen transcorrien per terrenys fora de la població, però en augmentar demogràficament el municipi, es va urbanitzar l’única zona possible d’expansió del poble, sent aquesta coincident amb la ubicació de les línies i els seus suports, les torres d’alta tensió. El senador valencianista Carles Mulet, que va realitzar diverses preguntes que van decaure amb la dissolució de les cambres, ha anunciat que tornarà a presentar-les “tan promte es reprenga la legislatura passades les eleccions del 10-N”i ha demanat a l’ajuntament de la localitat “la seua implicació en defensa dels veïns, en l’eliminació d’aquest risc i treballe per una adequada ordenació territorial”, el que passaria”per retirar del casc aquestes torres, de la mateixa manera que ha anat passant en altres localitats amb indústries molestes o carreteres com a conseqüència de la expansió dels nuclis urbans”.

El senador ha anunciat que “farem servir totes les ferramentes que tenim al nostre abast com ara preguntes, mocions, sol·licitud de compareixences o la possibilitat de realitzar esmenes amb aquesta actuació als Pressupostos Generals de l’Estat ja que si aquests problemes no estan sobre la taula de ministres i alts càrrecs mai se solucionen”, ha declarat Mulet.

En aquest sentit des de Compromís lamenten com una vegada més els qui van realitzar negocis immobiliaris a la localitat desaparegueren sense complir les seues obligacions de soterrar les línies o desviar el seu traçat de la mà de les companyies elèctriques abans de construir, causant un perjudici als propietaris d’habitatges que potser no han estat prou defensats des de l’Ajuntament.

Aquest problema podria haver-se evitat d’haver iniciat el Consell de Ministres dins de la Planificació de la xarxa de transport 2015-2020 actuacions en aquesta línia com estava previst. Els propietaris recelen que si una dècada després no ha arribat cap solució, que aquesta acabe enquistada i el barri estigmatitzat per les radiacions i la presència de l’estesa d’alta tensió.

La seua petició va arribar en forma d’esmenes perquè els Pressupostos Generals de l’Estat contemplaren el soterrament, tot i que les diferents majories dels últims governs del PP i PSOE van rebutjar aquesta reclamació. Segons ha retret el senador “igual que passa amb la manca o precarietat en el servei de telefonia de municipis d’interior aquestes companyies, que guanyen milers de milions anualment, no pareixen atendre les seues responsabilitats i prioritzen els seus beneficis als drets de les persones de viure tranquils i gaudir de serveis independentment d’on visquen”.

VIDEO DE LA VISITA youtu.be/2yNDA-0vIMM

Carles Mulet visita las torres de alta tensión de Faura (València) acompañado por la asociación de vecinos

Las viviendas se construyeron junto a unas torres preexistentes de Red Eléctrica e Iberdrola. La coalición solicitará informes en el Senado e insta a la administración local a actuar en defensa de sus vecinos, su salud y una adecuada ordenación territorial

Madrid, 28 de septiembre de 2019

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha visitado, acompañado de la Associació de Veïns de Faura (Asociación de Vecinos de Faura), de la Plataforma Faura Sense Cables (Plataforma Faura sin Cables) y representantes de la coalición en la localidad y comarca, el barrio afectado por el discurrir por sus calles de dos líneas aéreas de alta tensión del eje Sagunt-La Plana. Una es propiedad de Iberdrola Distribución de 132 kV y la otra de Red Eléctrica de España (REE) de 220 kV.

Estas líneas datan de los años sesenta del siglo pasado y en origen transcurrían por terrenos fuera de la población, pero al aumentar demográficamente el municipio, se urbanizó la única zona posible de expansión del pueblo, siendo ésta coincidente con la ubicación de las líneas y sus apoyos, las torres de alta tensión. El senador valencianista Carles Mulet, que realizó varias preguntas que decayeron con la disolución de las cámaras, ha anunciado que volverá a presentarlas “tan pronto se retome la legislatura pasadas las elecciones del 10-N y ha pedido al ayuntamiento de la localidad “su implicación en defensa de los vecinos, en la eliminación de este riesgo y trabaje por una adecuada ordenación territorial”, lo que pasaría “por retirar del casco estas torres, al igual que ha ido ocurriendo en otras localidades con industrias molestas o carreteras como consecuencia de la expansión de los cascos urbanos”.

El senador ha anunciado que “utilizaremos todas las herramientas que tenemos a nuestro alcance tales como preguntas, mociones, solicitud de comparecencias o la posibilidad de realizar enmiendas con esta actuación a los Presupuestos Generales del Estado ya que si estos problemas no están sobre la mesa de ministros y altos cargos jamás se solucionan”, ha declarado Mulet.

En este sentido desde Compromís lamentan como una vez más quienes realizaron negocios inmobiliarios en la localidad desaparecieran sin cumplir con sus obligaciones de soterrar las líneas o desviar su trazado de la mano de las compañías eléctricas antes de construir, causando un perjuicio a los propietarios de viviendas que tal vez no han sido lo suficientemente defendidos desde el Ayuntamiento.

Este problema podría haberse evitado de haber iniciado el Consejo de Ministros dentro de la Planificación de la red de transporte 2015-2020 actuaciones en esta línea como estaba previsto. Los propietarios recelan que si una década después no ha llegado ninguna solución, que esta acabe enquistada y el barrio estigmatizado por las radiaciones y la presencia del tendido de alta tensión.

Su petición llegó en forma de enmiendas para que los Presupuestos Generales del Estado contemplaran el soterramiento, aunque las distintas mayorías de los últimos gobiernos del PP y PSOE rechazaron esta reclamación. Según ha reprochado el senador “al igual que ocurre con la falta o precariedad en el servicio de telefonía de municipios de interior estas compañías, que ganan miles de millones anualmente, no parecen atender a sus responsabilidades y priorizan sus beneficios a los derechos de las personas de vivir tranquilos y gozar de servicios independientemente de donde vivan”.