Un informe del Ministerio de Agricultura alerta de las cifras del derroche, que alcanzan el 7,1% de los productos que llegan a los lineales de venta

Compromís en el Senado preguntará al Gobierno por las acciones realizadas para evitar que anualmente de desperdicien 7,7 millones de toneladas de alimentos (según Eurostat) en la actual coyuntura de crisis y pobreza en muchas familias y las políticas a realizar para premiar a quienes realicen donaciones a bancos de alimentos.

Según un informe del Ministerio de Agricultura de 2013 (basado en la encuesta del Barómetro de Confianza), el comercio mayorista de alimentos retira el 7,1% de todos los productos que llegan a sus lineales, la industria transformadora el 7,7% y los agricultores y ganaderos un 8,1%. El valor de la alimentación no vendida en España superaría los 800 millones de euros según las patronales. Según Eurostat España es el séptimo país más derrochador de la UE, con 7,7 millones de toneladas. Los hogares suponen el 42% del desperdicio, el 39% le corresponde a la industria manufacturera, el 14% a los servicios alimentarios y a la venta el 5%.

En ocasiones hablamos de una lata deformada, un pack al que le falta un yogur, el plástico roto, mal etiquetaje, estética o defectos de envasado, algo que nos alarma si pensamos en el elevado número de personas que buscan en contenedores, no pueden comprar alimentos por falta de ingresos o se ven obligados a pedir, utilizar comedores sociales y bancos de alimentos. Por eso pedimos al Gobierno que actúe con campañas de concienciación de compra responsable hacia los consumidores y resto de cadena y que premie con mayores desgravaciones en el impuesto de sociedades a los negocios con mayor sensibilidad social en un momento de necesidad real y a aquellos que realicen campañas de aprovechamiento de alimentos perfectamente consumibles”, señala Compromís en su pregunta al Gobierno.

 

También debe aprovecharse el pescado o carne que queda para vender a las 21 horas al cerrar las tiendas y poner facilidades para que las entidades sociales que puedan beneficiarse de las donaciones pueda hacerlo con todas las garantías sanitarias.

 
Compromís demana al Govern mesures per evitar que es desaprofiten anualment 7,7 milions de tones d’aliments
Un informe del Ministeri d’Agricultura alerta de les xifres del malbaratament, que arriben al 7,1% dels productes que fan cap als lineals de venda

Madrid, 7 abril 2016
Compromís al Senat preguntarà al Govern per les accions realitzades per evitar que anualment de desaprofiten 7,7 milions de tones d’aliments (segons Eurostat) en l’actual conjuntura de crisi i pobresa a moltes famílies i les polítiques a realitzar per premiar els que realitzen donacions a bancs d’aliments.
Segons un informe del Ministeri d’Agricultura de 2013 (basat en l’enquesta del Baròmetre de Confiança), el comerç majorista d’aliments retira el 7,1% de tots els productes que arriben als seus lineals, la indústria transformadora el 7,7% i els agricultors i ramaders un 8,1%. El valor de l’alimentació no venuda a Espanya superaria els 800 milions d’euros segons les patronals. Segons Eurostat, Espanya és el setè país més malgastador de la UE, amb 7,7 milions de tones. Les llars suposen el 42% del rebuig, el 39% li correspon a la indústria manufacturera, el 14% als serveis alimentaris i a la venda el 5%.

A vegades parlem d’una llauna deformada, un pack al que li falta un iogurt, el plàstic trencat, mal etiquetatge, estètica o defectes d’envasat, cosa que ens alarma si pensem en l’elevat nombre de persones que busquen menjar pels contenidors, no poden comprar aliments per falta d’ingressos o es veuen obligats a demanar, utilitzar menjadors socials i bancs d’aliments. Per això demanem al Govern que actue amb campanyes de conscienciació de compra responsable cap als consumidors i resta de cadena i que premie amb majors desgravacions en l’impost de societats als negocis amb més sensibilitat social en un moment de necessitat real. També amb aquells que realitzen campanyes d’aprofitament d’aliments perfectament consumibles“, assenyala Compromís a la seua pregunta al Govern.
També s’ha d’aprofitar el peix o carn que queda per vendre a les 21 hores al tancar les botigues i posar facilitats perquè les entitats socials que puguen beneficiar-se de les donacions puguen fer-ho amb totes les garanties sanitàries.