Els senadors de la coalició, Carles Mulet i Jordi Navarrete presenten una moció al Senat en què insten el Govern a eliminar el copagament farmacèutic, en ser una mesura que atempta clarament contra la salut dels ciutadans
Madrid, 1 de maig de 2018
Compromís demana des del Senat, que el Govern de Mariano Rajoy retire el Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seues prestacions, mitjançant el qual es va imposar als ciutadans el copagament dels seus medicaments.
“Li diuen copagament quan realment és un repagament, ja que els ciutadans amb els seus impostos ja estan subvencionant part del cost dels medicaments” ha matisat el senador per Castelló, Jordi Navarrete.
A partir d’aquest Reial decret llei els ciutadans es van veure obligats a sufragar part del cost dels seus medicaments i, encara que amb la resolució del 15 de desembre de 2014 la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia es van actualitzar els límits màxims, segueix existint un model de finançament de medicaments que crea desigualtats. “Les persones amb rendes superiors o iguals a 100.000 euros anuals paguen, proporcionalment, menys per obtenir els seus medicaments, que aquelles que tenen rendes inferiors als 18.000 euros anuals. No és una novetat que el Govern del PP adopte polítiques antisocials, però amb aquesta mesura a més s’està jugant amb la salut dels ciutadans“, ha advertit Navarrete.
Amb aquesta decisió, el Govern de l’Estat espanyol va retirar també l’accés a la sanitat als immigrants irregulars, en un intent de frenar el turisme sanitari. Navarrete ha afegit que “turisme sanitari no és haver d’atendre a persones en estat avançat de desnutrició, turisme sanitari és atendre els europeus que venen a operar-se per elecció a la nostra sanitat“.
Els senadors de la coalició han reclamat que s’elimine el copagament farmacèutic, “evitant que es creen així desigualtats en tenir algunes comunitats autònomes, com el País Valencià, que sufraga el cost dels medicaments per eradicar les desigualtats que es creen en la societat en una matèria tan seriosa com és la salut“. El Govern del Botànic, té un full de ruta en aquesta matèria clara des d’un inici: rescatar persones amb una ferma voluntat política, sufragant el cost dels medicaments, “sobretot als col·lectius més desfavorits com són pensionistes, jubilats i aturats” ha indicat el senador territorial, Carles Mulet.
Amb la primera mesura que va prendre la Generalitat Valenciana en aquesta matèria, al voltant de 1.200.000 persones es van veure beneficiades. En el present any, s’esperen incorporar més de 220.000 nous beneficiaris, en eliminar el copagament també per a persones que es troben a l’atur amb rendes mensuals reduïdes.
Compromís pide al Estado que elimine el copago farmacéutico
Los senadores de la coalición, Carles Mulet y Jordi Navarrete presentan una moción al Senado en la que instan al Gobierno a eliminar el copago farmacéutico, al ser una medida que atenta claramente contra la salud de los ciudadanos
Madrid, 1 de mayo de 2018
Compromís pide desde el Senado, que el Gobierno de Mariano Rajoy retire el Real Decreto-ley 16/2012, de 20 de abril, de medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud y mejorar la calidad y seguridad de sus prestaciones, mediante el cual se impuso a los ciudadanos el copago de sus medicamentos.
“Le llaman copago cuando realmente es un repago, pues los ciudadanos con sus impuestos ya están subvencionando parte del coste de los medicamentos” ha matizado el senador por Castelló, Jordi Navarrete.
A partir de este Real Decreto-ley los ciudadanos se vieron obligados a sufragar parte del coste de sus medicaciones y, aunque con la resolución del 15 de diciembre de 2014 de la Dirección General de Cartera Básica de Servicios del Sistema Nacional de Salud y Farmacia se actualizaron los límites máximos, sigue existiendo un modelo de financiación de medicamentos que crea desigualdades. “Las personas con rentas superiores o iguales a 100.000 euros anuales pagan, proporcionalmente, menos para obtener sus medicamentos, que aquellas que tienen rentas inferiores a los 18.000 euros anuales. No es una novedad que el Gobierno del PP adopte políticas antisociales, pero con esta medida además se está jugando con la salud de los ciudadanos”, ha advertido Navarrete.
Con esta decisión, el Gobierno del Estado español retiró también el acceso a la sanidad a los inmigrantes irregulares, en un intento de frenar el turismo sanitario. Navarrete ha agregado que “turismo sanitario no es tener que atender a personas en estado avanzado de desnutrición, turismo sanitario es atender a los europeos que viene a operarse por elección a nuestra sanidad”.
Los senadores de la coalición han reclamado que se elimine el copago farmacéutico, “evitando que se creen así desigualdades al tener algunas comunidades autónomas, como el País Valenciano, que sufraga el coste de los medicamentos para erradicar las desigualdades que se crean en la sociedad en una materia tan seria como es la salud”. El Govern del Botànic, tiene una hoja de ruta en esta materia clara desde un inicio: rescatar personas con una firme voluntad política, sufragando el coste de los medicamentos, “sobre todo a los colectivos más desfavorecidos como son pensionistas, jubilados y parados” ha indicado el senador territorial, Carles Mulet.
Con la primera medida que tomó la Generalitat Valenciana en esta materia, entorno a 1.200.000 personas se vieron beneficiadas. En el presente año, se esperan incorporar más de 220.000 nuevos beneficiarios, al eliminar el copago también para personas que se encuentran en paro con rendas mensuales reducidas.