La petició de les perruqueries i sector de l’estètica de rebaixa de l’IVA queda recollida per la coalició en forma d’esmena
Madrid, 9 de desembre de 2022
Compromís ha tornat a presentar durant la fase de tramitació al Senat dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), una esmena que reclama la reducció del tipus impositiu d’IVA als instruments musicals adquirits per a formació. Fonts de la coalició valencianista han indicat que “insistim així en la justícia d’aquesta petició, atenent en què no es tracta d’activitats lucratives la dels músics, sinó d’instruments destinats a formar-los en un context educatiu, alguna cosa que acaba redundant en la cultura del nostre país, dret reconegut en la Constitució que ha de ser promogut i tutelat”, assenyala el portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet.
Des de Compromís recorden que, a instàncies dels valencianistes, es va aprovar al novembre de 2020 al Senat (amb l’abstenció de PNB i PSOE) una iniciativa relativa a la baixada de l’IVA als instruments musicals, en aquest cas, del tipus impositiu del 21% al 10% “i que segueix sense complir-se, la qual cosa demostra la nul·la sensibilitat del Govern pels acords de les cambres, la cultura i les iniciatives parlamentàries”.
Rebaixa perruqueries
Un cas similar és el de la modificació de la Llei de l’IVA perquè a les activitats de perruqueria, barberia i estètica se’ls aplique el tipus reduït del 10%. Aquesta petició, que va partir amb la pandèmia, és considerada justificada per anar dirigida a un sector essencial i que ve confirmada per la petició aprovada al Senat en 2021 a través de la Ley de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal i que va ser avortada amb accions d’enginyeria legal de la Presidenta i del grup majoritari del Govern a través del plantejament d’una controvèrsia, de manera que van anul·lar l’acord en contra del sentir majoritari de la cambra i de les competències d’aquesta.
“Pensem que les reivindicacions continuen sent justes i ho plantegem en la tramitació dels PGE perquè així ho incloguen. Parlem d’una de les principals lleis que vénen fonamentades en la Llei General Pressupostària, la Constitució i la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Si els grups del Senat no poden entrar a regular aquests extrems en la tramitació dels pressupostos quin paper li queda a aquesta cambra?”, s’ha preguntat Mulet.
Compromís insiste en rebajar el IVA a instrumentos musicales para dar cumplimiento a la moción aprobada en el Senado
La petición de las peluquerías y sector de la estética de rebaja del IVA también queda recogida por la coalición en forma de enmienda
Madrid, 9 de diciembre de 2022
Compromís ha vuelto a presentar durante la fase de tramitación en el Senado de los Presupuestos Generales del Estado (PGE), una enmienda que reclama la reducción del tipo impositivo de IVA a los instrumentos musicales adquiridos para formación. Fuentes de la coalición valencianista han indicado que “insistimos así en la justicia de esta petición, atendiendo en que no se trata de actividades lucrativas la de los músicos, sino de instrumentos destinados a formarlos en un contexto educativo, algo que acaba redundando en la cultura de nuestro país, derecho reconocido en la Constitución que debe ser promovido y tutelado”, señala el portavoz de la coalición en el Senado, Carles Mulet.
Desde Compromís recuerdan que, a instancias de los valencianistas, se aprobó en noviembre de 2020 en el Senado (con la abstención de PNV y PSOE) una iniciativa relativa a la bajada del IVA a los instrumentos musicales, en este caso, del tipo impositivo del 21% al 10% “y que sigue sin cumplirse, lo que demuestra la nula sensibilidad del Gobierno por los acuerdos de las cámaras, la cultura y las iniciativas parlamentarias”.
Rebaja peluquerías
Un caso similar es el de la modificación de la Ley del IVA para que a las actividades de peluquería, barbería y estética se les aplique el tipo reducido del 10%. Esta petición, que partió con la pandemia, está considerada justificada por ir dirigida a un sector esencial y que viene refrendada por la petición aprobada en el Senado en 2021 a través de la Ley de medidas de prevención y lucha contra el fraude fiscal y que fue abortada con acciones de ingeniería legal de la Presidenta y del grupo mayoritario del Gobierno a través del planteamiento de una controversia, de forma que anularon el acuerdo en contra del sentir mayoritario de la cámara y de las competencias de la misma.
“Pensamos que las reivindicaciones siguen siendo justas y lo planteamos en la tramitación de los PGE para que así lo recojan. Hablamos de una de las principales leyes que vienen fundamentados en la Ley General Presupuestaria, la Constitución y la Ley Orgánica de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera. Si los grupos del Senado no pueden entrar a regular estos extremos en la tramitación de los presupuestos ¿qué papel le queda a esta cámara?”, se ha preguntado Mulet.