En els seus centenars d’esmenes la coalició tractarà de pal·liar l’infrafinançament que pateix l’autonomiaamb propostes estratègiques per al territori
Madrid, 6 de desembre de 2022
Compromís presentarà entre els seus centenars d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), que busquen mitigar l’infrafinançament que pateix el territori, propostes que pretenen donar un impuls al territori i millorar les condicions de vida de la ciutadania “fent una ciutat més amable per a viure, ben comunicada i amb bons serveis”.
El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha registrat entre les esmenas als Pressupostos una petició que insta al Govern que l’Autoritat Portuària de València, sota la supervisió de l’ens públic Ports de l’Estat, com a promotor de les actuacions d’ampliació del port de València, desistisca del projecte actual d’ampliació Nord del Port i al fet que renuncie a la construcció d’una nova terminal de creuers al costat dels poblats marítims. La partida es reorientaria a dotar de fons la Rodalia i inversions en matèria ferroviària la línia de mitjana distància Xàtiva–Alcoi de ferrocarril, per a la qual proposa un estudi de viabilitat per a implantar una línia de tren impulsada amb hidrogen, com les que funcionen en països del nostre entorn com Itàlia, Alemanya o França. “Pensem que l’ampliació no està en sintonia amb el que hem après després d’anys d’actuacions en la línia litoral ni l’emergència climàtica que vivim i que és necessari protegir el nostre medi ambient, paisatge i qualitat de vida, enfront dels qui s’obstinen a beneficiar a determinades empreses com si no hi haguera un demà. Reclamem una nova declaració d’impacte ambiental abans d’iniciar aquest polèmic i opac projecte”, ha assenyalat.
El senador valencianista ha recordat que “a pesar que el PSOE tinga ja encarrilats els pressupostos al Senat no hem de deixar de reivindicar el que pensem que ens correspon, per a pal·liar l’infrafinançament que pateix l’autonomia amb esmenes estratègiques per al nostre territori”.
Una ciutat més verda i habitable
Les esmenes reclamen que la Punta recupere el seu paper tradicional de transició entre la ciutat i l’Albufera, partint d’un corredor verd que enllace l’antic llit del riu Túria amb el Parc Natural de l’Albufera. D’altra banda, una altra esmena reclama impulsar el projecte de renaturalització del riu Túria al seu pas per les ciutats de València, Mislata, Quart de Poblet, Xirivella, que compta amb el beneplàcit de les administracions implicades i la Confederació del Xúquer, que treballa en la recuperació del cabal ecològic en el nou llit del riu en el marc del Pla Hidrològic Vigent que vol connectar el riu amb la mar creant infraestructures ecològiques per a l’ús públic. Així mateix, les esmenes plantegen crèdits de 300 milions ampliables a 500 per a suport als serveis de transport públic titularitat de les entitats locals de l’Estat per a pal·liar l’impacte postcovid i les polítiques per a potenciar la mobilitat i la descarbonització i lluitar contra la inflació.
Unes altres de les esmenes proposen millores en les comunicacions per tren (Alcoi-Xàtiva-València, Tren de la Costa, canal d’accés per a les vies de València o la reparació i reobertura C-3 amb Utiel i Camporrobles) i fons per a projectes museogràfics com el Museu de Belles Arts Sant Pius V, de digitalització, adaptació, modernització; despeses de funcionament de l’IVAM o d’activitats per a la Fundació Palau de les Arts.
Compromís reclama cancelar la ampliación del puerto de València, transportes sostenibles y renaturalizar el río Túria
En sus cientos de enmiendas la coalición tratará de paliar la infrafinanciación que sufre la autonomíacon propuestas estratégicas para el territorio
Madrid, 6 de diciembre de 2022
Compromís presentará entre sus cientos de enmiendas a los Presupuestos Generales del Estado (PGE), que buscan mitigar la infrafinanciación que sufre el territorio, propuestas que pretenden dar un impulso al territorio y mejorar las condiciones de vida de la ciudadanía “haciendo una ciudad más amable para vivir, bien comunicada y con buenos servicios”.
El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha registrado entre las enmiendas a los Presupuestos una petición que insta al Gobierno a que la Autoridad Portuaria de València, bajo la supervisión del ente público Puertos del Estado, en tanto que promotor de las actuaciones de ampliación del puerto de València, desista del proyecto actual de ampliación Norte del Puerto y a que renuncie a la construcción de una nueva terminal de cruceros junto a los poblados marítimos. La partida se reorientaría a dotar de fondos las Cercanías e inversiones en materia ferroviaria la línea de media distancia Xàtiva–Alcoi de ferrocarril, para la que propone un estudio de viabilidad para implantar una línea de tren impulsada con hidrógeno, como las que funcionan en países de nuestro entorno como Italia, Alemania o Francia. “Pensamos que la ampliación no está en sintonía con lo que hemos aprendido tras años de actuaciones en la línea litoral ni la emergencia climática que vivimos y que es necesario proteger nuestro medio ambiente, paisaje y calidad de vida, frente a quienes se empeñan en beneficiar a determinadas empresas como si no hubiera un mañana. Reclamamos una nueva declaración de impacto ambiental antes de iniciar este polémico y opaco proyecto”, ha señalado.
El senador valencianista ha recordado que “a pesar que el PSOE tenga ya encarrilados los presupuestos en el Senado no debemos dejar de reivindicar lo que pensamos que nos corresponde, para paliar la infrafinanciación que sufre la autonomía con enmiendas estratégicas para nuestro territorio”.
Una ciudad más verde y habitable
Las enmiendas reclaman que la Punta recupere su papel tradicional de transición entre la ciudad y la Albufera, partiendo de un corredor verde que enlace el antiguo cauce del río Turia con el Parque Natural de la Albufera. Por otro lado, otra enmienda reclama impulsar el proyecto de renaturalización del río Túria a su paso por las ciudades de València, Mislata, Quart de Poblet, Xirivella, que cuenta con el beneplácito de las administraciones implicadas y la Confederación del Júcar, que trabaja en la recuperación del caudal ecológico en el nuevo cauce del río en el marco del Plan Hidrológico Vigente que busca conectar el río con el mar creando infraestructuras ecológicas para el uso público. Asimismo, las enmiendas plantean créditos de 300 millones ampliables a 500 para el apoyo a los servicios de transporte público titularidad de las entidades locales del Estado para paliar el impacto postcovid y las políticas para potenciar la movilidad y la descarbonización y luchar contra la inflación.
Otras de las enmiendas proponen mejoras en las comunicaciones por tren (Alcoi-Xàtiva-València, Tren de la Costa, canal de acceso para las vías de València o la reparación y reapertura C-3 con Utiel y Camporrobles) y fondos para proyectos museográficos como el Museu de Belles Arts Sant Pius V, de digitalización, adaptación, modernización; gastos de funcionamiento del IVAM o de actividades para la Fundación Palau de les Arts.