El senador de Compromís, Carles Mulet, després de la negativa del PSOE i el PP de reconéixer en la tramitació de la llei de Memòria Democràtica la Copa de l’Espanya Lliure que va guanyar el Llevant UD en 1937, i a esperes que tornen a votar en contra de la mateixa la setmana vinent durant la tramitació de la Llei de l’Esport en la Cambra Alta, va preguntar per escrit al Govern sobre aquest tema, i ara s’ha contestat.

Mulet exposava que en 2007 el Congrés dels Diputats va aprovar una PNL per unanimitat el reconeixement de la Copa guanyada pel Llevant en 1937 i va preguntar per què no s’han materialitzat els acords de la PNL aprovada en 2007 en el Congrés? quines mesures pensa adoptar el Govern, dins de les seues competències, i en col·laboració amb les administracions o entitats implicades, per a atendre la petició del Congrés dels Diputats des de 2007, reconéixer-li al Llevant UD la condició de campió de la Copa d’Espanya de 1937, fer-li lliurament de la condecoració i si és pertinent el merescut reconeixement institucional?

El Govern va contestar en 18 de maig de 2021 : que es reconeix implícitament que és la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) qui ha d’oficialitzar les competicions de 1937. En aquest sentit cal assenyalar que el Govern, a través del Consell Superior d’Esports (CSD) ha instat aquest organisme a iniciar els tràmits necessaris i duga a terme els tràmits oportuns per al reconeixement oficial, amb caràcter general, del campionat de Copa disputat l’any 1937, dels seus participants, de la final celebrada a Barcelona així com del resultat, que va donar com a vencedor al Llevant FC, hui Llevant VOSTÉ

Per consegüent, i en l’àmbit del respecte al marc competencial vigent, s’informa

 que l’RFEF és l’organisme competent per a notificar al club el reconeixement del corresponent títol. Madrid, 18 de maig de 2021 .

Mulet, a l’octubre, després del vot en contra durant la tramitació de la llei de Memòria Democràtica pregunta el següent “ Any i mig després d’aquesta resposta esquivant responsabilitats, no consta cap altra acció sobre aquest tema. Ahir mateix, pel vot en contra de PSOE i PP es va rebutjar al Senat. Aquesta esmena meua a la Llei de Memòria Democràtica. ESMENA Núm. 459 «Disposició addicional nova. Reconeixement i memòria democràtica en l’àmbit de l’esport.

Per això es va preguntar:

– En quina data concreta el CSD o el Govern ha instat l’RFEF a oficialitzar aquest títol, amb quin format i amb quina resposta?.

– Quins mecanismes té el Govern, amb la nova llei en vigor, o sense comptar amb ella, per a exigir a la RFEF a oficialitzar aquest títol?

– Quines mesures adoptarà el Govern i/o el CSD per a exigir l’oficialització d’aquest títol?

– Pot el Govern instar a expedientar o deixar de col·laborar amb l’RFEF si continua amb l’obstaculització d’aquest reconeixement?

-Quines mesures concretes i en quin termini, pensa adoptar el Govern, més enllà de l’oficialització que ha de fer l’RFEF per a reconéixer i homenatjar el Llevant UD per la consecució d’aquest títol en 1937, negat fins ara?

Aquesta ha sigut la resposta del Govern

 RESPOSTA: D’acord amb la normativa vigent, l’RFEF és l’organisme competent per a donar reconeixement oficial a les competicions i, per tant, oficialitzar el resultat de la competició celebrada a Barcelona l’any 1937.

En aquest sentit, cal assenyalar que el Govern, a través del CSD, va traslladar a aquest organisme la petició de reconeixement com a campió de la Copa d’Espanya de 1937 al Llevant VOSTÉ L’RFEF va denegar l’any 2019 tal petició, per acord de la seua Assemblea General -òrgan suprem de govern i decisió federatiu-, si bé el CSD ha représ converses i, des de 2021, ha instat l’RFEF a estudiar les particularitats del cas i recomanat la seua anàlisi en profunditat.

No obstant això, procedeix indicar que es tracta d’una de les competències privades federatives, per la qual cosa l’RFEF és l’organisme competent per a valorar, decidir i notificar al Club el reconeixement del corresponent títol. El CSD està afavorint el dialogue tant amb l’RFEF com amb el Club, per a trobar una solució satisfactòria en aquest assumpte, sempre amb respecte del marc competencial vigent. Madrid, 29 de novembre de 2022

D’aquesta resposta s’extrau que des de 2007 fins a 2019 no es va fer res per a exigir a la RFEF a complir amb la PNL del Congrés, no explica com ha instat l’RFEF des d’en 2021, ni el nombre de vegades, ni quins mecanismes té el Govern, ni si va al Govern i/o el CSD per a exigir l’oficialització d’aquest títol. Ni si expedientarà o deixar de col·laborar amb l’RFEF si continua amb l’obstaculització d’aquest reconeixement. I finalment, deixa clar que no adoptarà cap mesura concretes, més enllà de l’oficialització que ha de fer l’RFEF per a reconéixer i homenatjar el Llevant UD per la consecució d’aquest títol en 1937, negat fins ara.

Mulet ha lamentat que de nou el PSOE de l’esquena al levantinismo “ això, amb un altre equip, faria dècades s’hi hauria solucionada, amb el Llevant, no es vol. El ple del dia 12, tornarem a veure com el PSOE i el PP tornen a votar en contra

Copa Levante 37- El Gobierno no quiere presionar a la RFEF para que dé la Copa

El senador de Compromís, Carles Mulet, después de la negativa del PSOE y el PP de reconocer en la tramitación de la ley de Memoria Democrática la Copa de la España Libre que ganó el Levante UD en 1937, y a esperas de que vuelvan a votar en contra de la misma la próxima semana durante la tramitación de la Ley del Deporte en la Cámara Alta, preguntó por escrito al Gobierno al respecto, y ahora se ha contestado.

Mulet exponía que en 2007 el Congreso de los Diputados aprobó una PNL por unanimidad el reconocimiento de la Copa ganada por el Levante en 1937 y preguntó ¿Por qué no se han materializado los acuerdos de la PNL aprobada en 2007 en el Congreso? ¿qué medidas piensa adoptar el Gobierno, dentro de sus competencias, y en colaboración con las administraciones o entidades implicadas, para atender la petición del Congreso de los Diputados desde 2007, reconocerle al Levante UD la condición de campeón de la Copa de España de 1937, hacerle entrega de la condecoración y si es pertinente el merecido reconocimiento institucional?

El Gobierno contestó en 18 de mayo de 2021 : que se reconoce implícitamente que es la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) quien debe oficializar las competiciones de 1937. En este sentido cabe señalar que el Gobierno, a través del Consejo Superior de Deportes (CSD) ha instado a este organismo a iniciar los trámites necesarios y lleve a cabo los trámites oportunos para el reconocimiento oficial, a todos los efectos, del campeonato de Copa disputado en el año 1937, de sus participantes, de la final celebrada en Barcelona así como del resultado, que dio como vencedor al Levante FC, hoy Levante UD.

Por consiguiente, y en el ámbito del respeto al marco competencial vigente, se

informa que la RFEF es el organismo competente para notificar al club el reconocimiento del correspondiente título. Madrid, 18 de mayo de 2021 .

Mulet, en octubre, después del voto en contra durante la tramitación de la ley de Memoria Democrática pregunto lo siguiente “ Año y medio después de esta respuesta esquivando responsabilidades, no consta ninguna otra acción al respecto.   Ayer mismo, por el voto en contra de PSOE y PP se rechazó en el Senado. Esta enmienda mía a la Ley de Memoria Democrática. ENMIENDA NÚM. 459 «Disposición adicional nueva. Reconocimiento y memoria democrática en el ámbito del deporte.

Por ello se preguntó:

– ¿En qué fecha concreta el CSD o el Gobierno ha instado a la RFEF a oficializar

este título, con qué formato y con qué respuesta?.

– ¿Qué mecanismos tiene el Gobierno, con la nueva ley en vigor, o sin contar con ella, para exigir a la RFEF a oficializar este título?

– ¿Qué medidas va a adoptar el Gobierno y/o el CSD para exigir la oficialización de este título?

–  ¿Puede el Gobierno instar a expedientar o dejar de colaborar con la RFEF si

continúa con la obstaculización de este reconocimiento?

-¿Qué medidas concretas y en qué plazo, piensa adoptar el Gobierno, más allá de la oficialización que ha de hacer la RFEF para reconocer y homenajear al Levante UD por la consecución de este título en 1937, negado hasta ahora?

Esta ha sido la respuesta del Gobierno

 RESPUESTA: De acuerdo con la normativa vigente, la RFEF es el organismo competente para dar reconocimiento oficial a las competiciones y, por lo tanto, oficializar el resultado de la competición celebrada en Barcelona en el año 1937.

En este sentido, cabe señalar que el Gobierno, a través del CSD, trasladó a este organismo la petición de reconocimiento como campeón de la Copa de España de 1937 al Levante UD. La RFEF denegó en el año 2019 tal petición, por acuerdo de su Asamblea General -órgano supremo de gobierno y decisión federativo-, si bien el CSD ha retomado conversaciones y, desde 2021, ha instado a la RFEF a estudiar las particularidades del caso y recomendado su análisis en profundidad.

No obstante, procede indicar que se trata de una de las competencias privadas federativas, por lo que la RFEF es el organismo competente para valorar, decidir y notificar al Club el reconocimiento del correspondiente título. El CSD está favoreciendo el dialogo tanto con la RFEF como con el Club, para encontrar una solución satisfactoria en este asunto, siempre con respeto del marco competencial vigente.  Madrid, 29 de noviembre de 2022

De esta respuesta se extrae que desde 2007 hasta 2019 no se hizo nada para exigir a la RFEF a cumplir con la PNL del Congreso, no explica cómo ha instado a la RFEF desde en 2021, ni el número de veces, ni qué  mecanismos tiene el Gobierno, ni si va a el Gobierno y/o el CSD para exigir la oficialización de este título. Ni si va a expedientar o dejar de colaborar con la RFEF si continúa con la obstaculización de este reconocimiento. Y finalmente, deja claro que no va a adoptar ninguna medida concretas, más allá de la oficialización que ha de hacer la RFEF para reconocer y homenajear al Levante UD por la consecución de este título en 1937, negado hasta ahora.

Mulet ha lamentado que de nuevo el PSOE de la espalda al levantinismo “ esto, con otro equipo, haría décadas se habría solucionada, con el Levante, no se quiere. El pleno del día 12, volveremos a ver como el PSOE y el PP vuelven a votar en contra”