Mulet: “Es lamentable que no se contesten nuestras peticiones ni se les dé respuesta, pues a nuestro juicio se incumple la ley ante las personas con problemas de movilidad y el colectivo gitano”
MADRID, 24 de julio de 2022
El presidente del Senado, el socialista Ander Gil, no ha contestado dentro del actual periodo de sesiones a ninguna de las dos cartas enviadas por la coalición en las que le exponían propuestas para mejorar la accesibilidad a la Cámara o para eliminar un cuadro “hiriente con el pueblo gitano”, como es el del Marqués de la Ensenada, ideólogo del genocidio de este pueblo con la Gran redada.
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado el silencio del presidente “ante dos pequeñas cuestiones de escaso valor económico pero muy simbólicas, como es el rechazo al odio hacia el pueblo gitano, del cual recientemente legislamos para castigarlo expresamente como delito en el Código Penal y facilitar el acceso de las personas al Senado, independientemente de su capacidad de movilidad, ya que las actuales y pesadas puertas de vidrio no lo favorecen en absoluto”.
Compromís confía en que el presidente del Senado, “sea sensible ante temas en los que creemos se incumple la ley” y que las puertas exteriores de la Cámara Alta, en la Plaza de la Marina Española y en la calle Bailén, pasen a ser automáticas o correderas, para de esa manera favorecer la accesibilidad, dado que las actuales son bastante pesadas y dificulta la apertura y acceso a personas con discapacidades en su movilidad o que utilicen sillas de ruedas o carros de bebé por citar dos ejemplos. Igualmente esperan que se atienda la otra petición del portavoz valencianista de retirar el cuadro del Marqués de la Ensenada, Zenón de Somodevilla y Bengoechea, visible en la planta baja del edificio noble de la institución, frente a unos ascensores que utilizan a diario cientos de personas.
En su carta al presidente del Senado, Mulet señalaba que “está fuera de lugar y es injustificado que una cámara como el Senado, que representa la soberanía de los pueblos del Estado español, tenga en un lugar muy visible, un cuadro de esta persona, autor material e ideológico de ‘la Gran redada’ el intento de exterminio del pueblo gitano que tuvo lugar en nuestro país”. El senador recuerda que, lejos de caer en el presentismo, nada puede justificar ni blanquear esta acción. “Una persona así no puede tener en nuestros pueblos y ciudades calles dedicadas a su memoria, pues es una afrenta y una humillación a sus víctimas y mucho menos estar en un lugar tan destacado de las Cortes Generales”, ha abundado. La coalición recuerda que ayuntamientos como Lleida o Cádiz, por poner un ejemplo, han retirado ya las calles dedicadas a este genocida.
PETICIONS A PRESIDÈNCIA
Ander Gil finalitza el període de sessions sense contestar les peticions per a millorar l’accessibilitat del Senat i despenjar el quadre del Marquès de l’Ensenada
Mulet: “És lamentable que no es contesten les nostres peticions ni se’ls done resposta, doncs al nostre judici s’incompleix la llei davant les persones amb problemes de mobilitat i el col·lectiu gitano”
MADRID, 24 de juliol de 2022
El president del Senat, el socialista Ander Gil, no ha contestat dins de l’actual període de sessions a cap de les dues cartes enviades per la coalició en les quals li exposaven propostes per a millorar l’accessibilitat a la Cambra o per a eliminar un quadre “que fereix al poble gitano”, com és el del Marquès de l’Ensenada, ideòleg del genocidi d’aquest poble amb la Gran batuda.
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat el silenci del president “davant dues xicotetes qüestions d’escàs valor econòmic però molt simbòliques, com és el rebuig a l’odi cap al poble gitano, del qual recentment hem legislat per a castigar expressament com a delicte en el Codi Penal i facilitar l’accés de les persones al Senat, independentment de la seua capacitat de mobilitat, ja que les actuals i pesades portes de vidre no ho afavoreixen en absolut”.
Compromís confia que el president del Senat, “siga sensible davant temes en els quals creem s’incompleix la llei” i que les portes exteriors de la Cambra Alta, en la Plaça de la Marina Espanyola i al carrer Bailèn, passen a ser automàtiques o corredisses, per a d’aqueixa manera afavorir l’accessibilitat, atès que les actuals són bastant pesades i dificulta l’obertura i accés a persones amb discapacitats en la seua mobilitat o que utilitzen cadires de rodes o carros de bebè per citar dos exemples. Igualment esperen que s’atenga l’altra petició del portaveu valencianista de retirar el quadre del Marquès de l’Ensenada, Zenón de Somodevilla y Bengoechea, visible en la planta baixa de l’edifici noble de la institució, enfront d’uns ascensors que utilitzen diàriament centenars de persones.
En la seua carta al president del Senat, Mulet assenyalava que “està fora de lloc i és injustificat que una cambra com el Senat, que representa la sobirania dels pobles de l’Estat espanyol, tinga en un lloc molt visible, un quadre d’aquesta persona, autor material i ideològic de ‘la Gran batuda’ l’intent d’extermini del poble gitano que va tenir lloc al nostre país”. El senador recorda que, lluny de caure en el presentisme, res pot justificar ni blanquejar aquesta acció. “Una persona així no pot tenir als nostres pobles i ciutats carrers dedicats a la seua memòria, perquè és un afront i una humiliació a les seues víctimes i molt menys estar en un lloc tan destacat de les Corts Generals”, ha afegit. La coalició recorda que ajuntaments com Lleida o Cadis, per posar un exemple, han retirat ja els carrers dedicats a aquest genocida.