Els valencianistes van plantejar esmenes per 44,85 milions per a frenar la regressió i endreçar les costes d’Alacant, València, Castelló, Almassora, la Valldigna i la Safor i la defensa del poblat de Torre de la Sal i Nules

Madrid, 25 de desembre de 2021 

Les pretensions del Govern i els seus socis de pressupostos a moure ni una sola coma del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 i la seua voluntat per tramitar les lleis ignorant el paper del Senat, va comportar el fet que foren rebutjades les esmenes que, per valor de 44,85 milions d’euros, va presentar la coalició per a frenar la regressió en la costa, la destrucció dels accessos a la mateixa i fomentar-ne la seua defensa. 

Per un retret i una mala jugada “totalment partidista sorgida del PP i per la sobèrbia dels socialistes”, tan sols una de les més de 300 esmenes de Compromís al Senat finalment va prosperar, la qual cosa va fer que els comptes hagen de tornar a passar de nou pel Congrés la setmana vinent. “Lamentablement la negativa dels principals partits, que són qui poden aprovar alguna de les esmenes que el nostre territori necessita, han optat pel sucursalisme i per tancar els ulls davant unes necessitats que coneixen i saben que estan profundament fonamentades, com és la situació que viu el nostre litoral i els poblats i nuclis tradicionals que acabaran sucumbint si ningú pren alguna mesura que mitigue els efectes del canvi climàtic”, ha assenyalat Carles Mulet.

Transferència de Costes

En aquest context, indica el portaveu de Compromís “considerem un avanç que el Govern s’haja obert a negociar la transferència de les competències en costes”. Així, si les converses arriben a bon port “veiem com molt positiu el fet que puguem acabar contribuint a millorar tot el nostre territori si aquesta transferència ve acompanyada d’assessorament i finançament, ja que l’actual situació d’inacció no té sentit”. El Govern central cada vegada més eludeix les seues competències en matèria d’inversions contra les inundacions, contra els efectes dels temporals, cedeix gratuïtament les seues carreteres, sense cap classe de compensació, mentre que són les autonomies, algunes molt mal finançades, les que acaben carregant-se de competències impròpies. “Insistirem en la transferència d’aquesta competència que ara es gestiona paradoxalment des de Madrid i fons, ja que els problemes territorials que ens comporta aquesta competència són evidents”, abunda Mulet.

Plantejàvem partides molt raonables”, explica Mulet, per valor de 3,8 milions per a la regressió d’Alacant i per a la recuperació i protecció dels seus sistemes litorals; 4,4 per a les platges de València i Castelló i 3 milions per a cadascun dels nuclis de Bellreguard, Tavernes de la Valldigna, Nules i Torre de la Sal, a més de 20 milions per als municipis del sud de Castelló com Almassora. “D’aquesta manera la costa continuarà tenint ridícules partides que no acontenten les autoritats dels municipis afectats, ni tenen en compte les necessitats ambientals, d’accés, de generació econòmica, de preservació del seu llegat cultural i front litoral”, remarca.

Carles Mulet ha lamentat “el treball i les esperances perdudes de molta gent que ha realitzat propostes per a tractar de canviar uns comptes que no donen resposta a aquestes qüestions i el cinisme i doble cara de PP i PSOE que, coneixent els problemes que vivim, s’obliden d’això quan arriben a Madrid a l’hora de redactar els pressupostos”.

PRESUPUESTOS DEL ESTADO

El litoral valenciano tendrá en 2022 una inversión mínima tras el rechazo a las enmiendas de Compromís, que pide la transferencias de las competencias 

Los valencianistas plantearon enmiendas por 44,85 millones para frenar la regresión y adecentar las costas de Alacant, València, Castelló, Almassora, la Valldigna y la Safor y la defensa del poblado de Torre de la Sal y Nules

Madrid, 25 de diciembre de 2021 

Las pretensiones del Gobierno y sus socios de presupuestos a mover ni una sola coma del proyecto de Presupuestos Generales del Estado para 2022 y su voluntad por tramitar las leyes ignorando el papel del Senado, conllevó a que fueran rechazadas las enmiendas que, por valor de 44,85 millones de euros, presentó la coalición para frenar la regresión en la costa, la destrucción de los accesos a la misma y fomentar su defensa. 

Por un reproche y una jugarreta “totalmente partidista surgida del PP y por la soberbia de los socialistas”, tan solo una de las más de 300 enmiendas de Compromís en el Senado finalmente prosperó, lo que hizo que las cuentas tengan que volver a pasar de nuevo por el Congreso la próxima semana. “Lamentablemente la negativa de los principales partidos, que son quienes pueden aprobar alguna de las enmiendas que nuestro territorio necesita, han optado por el sucursalismo y por cerrar los ojos ante unas necesidades que conocen y saben están profundamente fundamentadas, como es la situación que vive nuestro litoral y los poblados y núcleos tradicionales que acabarán sucumbiendo si nadie toma alguna medida que mitigue los efectos del cambio climático”, ha señalado Carles Mulet.

Transferencia de Costas

En este contexto, indica el portavoz de Compromís “consideramos un avance que el Gobierno se haya abierto a negociar la transferencia de las competencias en costas”. Así, si las conversaciones llegan a buen puerto “vemos como muy positivo el hecho que podamos acabar contribuyendo a mejorar todo nuestro territorio si esta transferencia viene acompañada de asesoramiento y financiación, ya que la actual situación de inacción no tiene sentido”. El Gobierno central cada vez más elude sus competencias en materia de inversiones contra las inundaciones, contra los efectos de los temporales, cede gratuitamente sus carreteras, sin ninguna clase de compensación, mientras que son las autonomías, algunas muy mal financiadas, las que acaban cargándose de competencias impropias. “Insistiremos en la transferencia de esta competencia que ahora se gestiona paradójicamente desde Madrid y fondos, ya que los problemas territoriales que nos entraña esta competencia son evidentes”, abunda Mulet.

Planteábamos partidas muy razonables”, explica Mulet, por valor de 3,8 millones para la regresión de Alacant y para la recuperación y protección de sus sistemas litorales; 4,4 para las playas de València y Castelló y 3 millones para cada uno de los núcleos de Bellreguard, Tavernes de la Valldigna, Nules y Torre de la Sal, además de 20 millones para los municipios del sur de Castelló como Almassora. “De esta manera la costa seguirá teniendo ridículas partidas que no contentan a las autoridades de los municipios afectados, ni tienen en cuenta las necesidades ambientales, de acceso, de generación económica, de preservación de su legado cultural y frente litoral”, remarca.

Carles Mulet ha lamentado “el trabajo y las esperanzas perdidas de mucha gente que ha realizado propuestas para tratar de cambiar unas cuentas que no dan respuesta a estas cuestiones y el cinismo y doble cara de PP y PSOE que, conociendo los problemas que vivimos, se olvidan de ello cuando llegan a Madrid a la hora de redactar los presupuestos”.