La coalició llança al Govern el missatge que són urgents millores en les cures i permisos, que contemplen la diversitat de famílies

Madrid, 4 de setembre de 2021 

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrat una petició al Govern en forma de pregunta escrita, en la qual l’insta a comprometre’s en l’àmpliació del permís de naixement, adopció i acollida fins als sis mesos per a cada persona progenitora per a 2022.

Mulet ha explicat que “l’ampliació dels permisos de naixement, acollida i adopció dels últims anys ha suposat una important ampliació dels drets de la infància, avançant en les recomanacions d’UNICEF i altres organitzacions dels drets de la infància, suport a les famílies i per la igualtat de gènere, però cal continuar avançant”. 

La politització de les cures”, segons Compromís, particularment la criança de xiquets, xiquetes i adolescents, “és una tasca feminista pendent per part de les administracions públiques”. Una realitat que es complica any rere any tant per la fragilitat d’un món laboral precari i omnipresent com per la reconceptualització de les famílies, substituint cada vegada més de la visió mediterrània de família extensa per una visió més individualista reduïda a la família purament nuclear.

En aqueix sentit, la coalició valencianista ha exposat que la realitat de les famílies monoparentals està molt vinculada a la feminització de la pobresa. Per això Compromís reclama a les Corts iniciatives legislatives que contemplen aquesta singularitat, que reconeguen el dret a la igualtat dels xiquets i xiquetes de famílies monoparentals. “És de justícia respectar la igualtat de drets de les xiquetes i xiquets de famílies monoparentals. Per això, les persones progenitores monoparentals han de poder acollir-se al permís remunerat per naixement, acollida i adopció amb la duració legislada per a una família biparental o operativizar el permís perquè puga compartir-se amb l’altra meitat, amb una persona familiar o del seu entorn més pròxim”.

La inversió de fons públics i una regulació integral de les cures és imprescindible per a un horitzó feminista i de lluita contra el canvi climàtic que, entre altres, ens permeta fer front al repte demogràfic. La pandèmia de la Covid-19 ha impactat en el decreixement de la natalitat, per moltes causes, “especialment per la falta de polítiques de suport a les famílies més joves com la regulació del lloguer, dels preus de la llum i absència de prestacions estatals universals per fill a càrrec”, incideix el senador.

Per això des de Compromís s’ha exigit al Govern prioritzar l’ampliació dels permisos per naixement, acollida i adopció remunerats al 100% fins al primer any de vida. Una ampliació que ha d’anar acompanyada de la inclusió de la mirada de la diversitat familiar, incloent principalment als fills i filles de les famílies monoparentals, les famílies en situació de duel perinatal, etc. “En cas de no avançar en aquesta mena de polítiques presentaríem pel nostre compte les iniciatives legislatives des de la Cambra Alta pertinents, per a anar en eixa direcció, encara que entenem que aquestes sempre aniran més ràpides i tindran més opcions de salvar els tràmits parlamentaris si la presenta el Govern”.

Finalment, per a avançar tant en la igualtat de gènere, la promoció d’una masculinitat feminista i polítiques que fomenten la vida independent de les dones com en la lluita contra la transmissió de la pobresa, Compromís defensa que cal avançar en l’obligatorietat dels permisos per a eliminar els obstacles culturals de la masculinitat hegemònica i la pressió capitalista cap als treballadors i treballadores.

Compromís pide ampliar el permiso remunerado de nacimiento, acogimiento y adopción hasta el primer año de vida


La coalición lanza al Gobierno el mensaje que son urgentes mejoras en los cuidados y permisos, que contemplen la diversidad de familias

Madrid, 4 de septiembre de 2021 

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha registrado una petición al Gobierno en forma de pregunta escrita, en la cual le insta a comprometerse en la ampliación del permiso de nacimiento, adopción y acogida hasta los seis meses para cada persona progenitora para 2022.

Mulet ha explicado que “la ampliación de los permisos de nacimiento, acogimiento y adopción de los últimos años ha supuesto una importante ampliación de los derechos de la infancia, avanzando en las recomendaciones de UNICEF y otras organizaciones de los derechos de la infancia, apoyo a las familias y por la igualdad de género, pero hay que continuar avanzando”. 

La politización de los cuidados”, según Compromís, particularmente la crianza de niños, niñas y adolescentes, “es una tarea feminista pendiente por parte de las administraciones públicas”. Una realidad que se complica año tras año tanto por la fragilidad de un mundo laboral precario y omnipresente como por la reconceptualización de las familias sustituyendo cada vez más de la visión mediterránea de familia extensa por una visión más individualista reducida a la familia puramente nuclear.

En ese sentido, la coalición valencianista ha expuesto que la realidad de las familias monoparentales está muy vinculada a la feminización de la pobreza. Por ello Compromís reclama a las Cortes iniciativas legislativas que contemplen dicha singularidad, que reconozcan el derecho a la igualdad de los niños y niñas de familias monoparentales. “Es de justicia respetar la igualdad de derechos de las niñas y niños de familias monoparentales. Para ello, las personas progenitoras monoparentales deben poder acogerse el permiso remunerado por nacimiento, acogida y adopción con la duración legislada para una familia biparental u operativizar el permiso para que pueda compartirse con la otra mitad, con una persona familiar o allegada de su entorno más próximo”.

La inversión de fondos públicos y una regulación integral de los cuidados es imprescindible para un horizonte feminista y de lucha contra el cambio climático que, entre otros, nos permita hacer frente al reto demográfico. La pandemia de la Covid-19 ha impactado en el decrecimiento de la natalidad, por muchas causas, “especialmente por la falta de políticas de apoyo a las familias más jóvenes como la regulación del alquiler, de los precios de la luz y ausencia de prestaciones estatales universales por hijo a cargo”, incide el senador.

Por ello desde Compromís se ha exigido al Gobierno priorizar la ampliación de los permisos por nacimiento, acogimiento y adopción remunerados al 100% hasta el primer año de vida. Una ampliación que debe ir acompañada de la inclusión de la mirada de la diversidad familiar, incluyendo principalmente a los hijos e hijas de las familias monoparentales, las familias en situación de duelo perinatal, etc. “En caso de no avanzar en este tipo de políticas presentaríamos por nuestra cuenta las iniciativas legislativas desde la Cámara Alta pertinentes, para ir en esa dirección, aunque entendemos que estas siempre irán más rápidas y tendrán más opciones de salvar los trámites parlamentarios si la presenta el Gobierno”.Por último, para avanzar tanto en la igualdad de género, la promoción de una masculinidad feminista y políticas que fomenten la vida independiente de las mujeres como en la lucha contra la transmisión de la pobreza, Compromís defiende que hay que avanzar en la obligatoriedad de los permisos para eliminar los obstáculos culturales de la masculinidad hegemónica y la presión capitalista hacia los trabajadores y trabajadoras.