Per als senadors de Compromís la mesura adoptada és ‘barroera’, ‘poc ambiciosa’ i no soluciona de manera efectiva el problema, pel que proposen un simple canvi de redacció perquè no es torne a aprofitar partidistament el calendari mai més

Després dels successos d’aquest cap de setmana en què el PSOE ha fet entrega del Govern d’Espanya a un corromput PP, la formació Compromís presentarà al Ple d’aquesta mateixa setmana un veto a la Proposició de Llei Orgànica de modificació de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General per al supòsit de convocatòria automàtica d’eleccions en virtut del que disposa l’article 99 de la Constitució.

Així, el veto defensat per Compromís reclama la retirada d’aquesta Proposició de Llei Orgànica i la seua devolució al Congrés, “perquè es busque una redacció que solucione totes les possibles variables i no siga un simple parxe per a l’actual problema que es vol solucionar per la via colpista“, ha indicat el senador territorial Carles Mulet.

Compromís ja va proposar al Congrés que el procés electoral dure el que ha de durar: quinze dies i que, únicament, “de manera excepcional quan per produir-se la convocatòria de les Corts en un dia en què hi haja coincidència amb festa nacional, convinga fer una alteració de data, en comptes de celebrar-se les eleccions en el cinquanta-quatrè dia posterior puguen celebrar-se en el quaranta-set“. Tal redacció permetria que “si per exemple l’any que ve cal dissoldre les Corts no el 31 d’octubre, sinó el 7 de novembre, si comptem quaranta-set dies ens en anirem també al 25 de desembre. Què farem? Una altra reforma exprés amb tota aquesta parafernàlia per arreglar el problema?, aquest nyap no soluciona els hipotètics problemes, la nostra proposta sí“, ha indicat.

Per als senadors de Compromís resulta “inaudit” que qui va aprofitar el calendari, va planificar amb maldat quirúrgica les dates establertes per fer coincidir una hipotètica tornada a les eleccions el dia de Nadal, “vulga ara esmenar la legislació que li va permetre jugar amb aquesta mena de amenaça“. També ho és que el PSOE “a la vista de com ha actuat el partit conservador, decidisca fer-se l’harakiri, traisca la seua ideologia i votants i li lliure el Govern, per la qual cosa es fa innecessària i irrellevant aquesta reforma“.

Segons el senador Mulet “va ser el mateix Mariano Rajoy, gràcies al paper de titella de la presidenta del Congrés i a la convocatòria dels òrgans del seu partit, qui va perdre una setmana a analitzar les suposades condicions de Ciutadans per jugar amb el calendari. Va ser un acte premeditat, per part d’un partit antisistema que no respecta ni al propi funcionament dels òrgans del Congrés dels Diputats“, ha afegit.

Després de la situació creada pel PSOE, un cop “dinamitades les possibilitats d’un govern de canvi, i també desballestat des de dins al principal partit de l’oposició, rendit vergonyosament al partit més corrupte Europa, aquesta amenaça de noves eleccions sembla dissipar-ja que lliuraran el govern de l’Estat al Partit Popular. Per tant, quin sentit té aquesta reforma a la carta de la LOREG?“.

Reforma poc ambiciosa

Si tal com ha passat, s’ha paralitzat la primera votació d’investidura per pur tacticisme, el problema no és ara escurçar la campanya electoral; per un cas puntual no es pot modificar la legislació a l’antull d’un partit polític. Per a la coalició “urgeixen reformes en la LOREG més importants i aclamades per la població” en aspectes com la prohibició de sondejos i enquestes en els últims dies, la innecessària jornada de reflexió, el malbaratament existent al mailing per separat emès per part dels partits polítics, el debat sobre l’edat mínima de vot… però escurçar la campanya electoral de 15 dies a 8, per a eleccions fallides és un greuge injustificable ja que tindria més sentit limitar la despesa d’aquestes campanyes electorals o que siga més restrictiu en aquestes segones o terceres convocatòries.


Compromís presenta un veto a la reforma LOREG y pide su retirada tras el ‘harakiri’ del PSOE 

Para los senadores de Compromís la medida adoptada es ‘chapucera’‘poco ambiciosa’ y no solventa de forma efectiva el problema, por lo que proponen un simple cambio de redacción para que no se vuelva a aprovechar partidistamente el calendario nunca más

 

Madrid, 23 de octubre de 2016

 

Tras los sucesos de este fin de semana en los que el PSOE ha hecho entrega del Gobierno de España a un corrompido PP, la formación Compromís presentará en el Pleno de esta misma semana un veto a la Proposición de Ley Orgánica de modificación de la Ley Orgánica 5/1985 del Régimen Electoral General para el supuesto de convocatoria automática de elecciones en virtud de lo dispuesto en el artículo 99 de la Constitución.

 

Así, el veto defendido por Compromís reclama la retirada de esta Proposición de Ley Orgánica y su devolución al Congreso, “para que se busque una redacción que solucione todas las posibles variables y no sea un simple parche para el actual problema que se quiere solucionar por la vía golpista”, ha indicado el senador territorial Carles Mulet.

 

Compromís ya propuso en el Congreso que el proceso electoral dure lo que tiene que durar: quince días y que, únicamente, “de manera excepcional cuando por producirse la convocatoria de las Cortes en un día en el que haya coincidencia con fiesta nacional, convenga hacer una alteración de fecha, en vez de celebrarse las elecciones en el quincuagésimo cuarto día posterior puedan celebrarse en el cuadragésimo séptimo”. Tal redacción permitiría que “si por ejemplo el año que viene hay que disolver las Cortes no el 31 de octubre, sino el 7 de noviembre, si contamos cuarenta y siete días nos iremos también al 25 de diciembre. ¿Qué haremos? ¿Otra reforma exprés con toda esta parafernalia para arreglar el problema?, esta chapuza no soluciona los hipotéticos problemas, nuestra propuesta sí”, ha indicado.

 

Para los senadores de Compromís resulta “inaudito” que quien aprovechó el calendario, planificó con maldad quirúrgica las fechas establecidas para hacer coincidir una hipotética vuelta a las elecciones el día de Navidad, “quiera ahora enmendar la legislación que le permitió jugar con esa especie de amenaza”. También lo es que el PSOE “a la vista de cómo ha actuado el partido conservador, decida hacerse el harakiri, traicione su ideología y votantes y le entregue el Gobierno, por lo que se hace innecesaria e irrelevante esta reforma”.

 

Según el senador Mulet “fue el propio Mariano Rajoy, gracias al paper de títere de la presidenta del Congreso y a la convocatoria de los órganos de su partido, quien perdió una semana en analizar las supuestas condiciones de Ciudadanos para jugar con el calendario. Fue un acto premeditado, por parte de un partido antisistema que no respeta ni al propio funcionamiento de los órganos del Congreso de los Diputados”, ha agregado.

 

Tras la situación creada por el PSOE, una vez “dinamitadas las posibilidades de un gobierno de cambio, y  también desballestado desde dentro al principal partido de la oposición, rendido vergonzosamente al partido más corrupto Europa, dicha amenaza de nuevas elecciones parece disiparse ya que entregarán el gobierno del Estado al Partido Popular. Por lo tanto, ¿qué sentido tiene esta reforma a la carta de la LOREG?”.

 

Reforma poco ambiciosa

 

Si tal y como ha pasado, se ha paralizado la primera votación de investidura por puro tacticismo, el problema no es ahora acortar la campaña electoral; por un caso puntual no se puede modificar la legislación al antojo de un partido político. Para la coalición “urgen reformas en la LOREG más importantes y aclamadas por la población” en aspectos como la prohibición de sondeos y encuestas en los últimos días, la innecesaria jornada de reflexión, el malgasto existente en el mailing por separado emitido por parte de los partidos políticos, el debate sobre la edad mínima de voto…acortar la campaña electoral de 15 días a 8, para elecciones fallidas es un agravio injustificable ya que tendría más sentido limitar el gasto de estas campañas electorales o que sea más restrictivo en estas segundas o terceras convocatorias.