La coalició rebutja una prohibició genèrica del 15 al 19 de març i demana reforçar el servei amb més freqüències o combois que permeten el seu trasllat. Carles Mulet: “Renfe atenta contra l’estratègia d’impuls de la bicicleta del MITMA”
Madrid, 9 de març de 2023
Compromís ha preguntat a les Corts Valencianes i espanyoles a l’Executiu per la prohibició de Renfe de pujar bicicletes als trens de Rodalia del 15 al 19 de març, independentment de l’horari als seus trens. La mesura ha sigut anunciada en les xarxes socials. En canvi, sí que admeten patinets plegats, segons va donar a conèixer la companyia en un tuit informatiu.
Segons denuncien la diputada Belén Bachero i el senador Carles Mulet, “la mesura abasta totes les hores, ja siguen punta, o no, el que pot deixar tirats a estudiants, i a altres usuaris que combinen el tren amb la mobilitat a pedals per als seus desplaçaments, sense permetre alternatives com l’habilitació de determinats trens o vagons per a aparcar les bicis”, han lamentat. Per a Mulet “Renfe atenta contra l’estratègia d’impuls de la bicicleta del MITMA”.
Al parer del senador “en l’actual context de crisi climàtica suposa un disbarat de Renfe contra els objectius signats pel nostre país i contra les polítiques públiques del Govern, fet que hauria de ser reprimit i rectificat”. Per la seua part Belén Bachero ha manifestat que “és irracional una prohibició així als qui combinen la bicicleta en els seus desplaçaments i que poden quedar-se amb les bicis a la mà en intentar entrar en l’estació”. Per a la diputada el més raonable, “hauria sigut augmentar el nombre de combois o reforzar el servei i no castigar als qui es mouen a pedal en unes dates complicades per a la mobilitat”.
Suport a la bicicleta
La web de MITMA (Estratègia Estatal per la bicicleta) assenyala que la bicicleta no és únicament una manera de transport més. La seua utilització produeix valor per a la societat en termes no sols de mobilitat sinó també d’habitabilitat, salut, medi ambient, equitat, sociabilitat, etc. I produeix beneficis per als que es desplacen amb bicicleta i per als que no, en alliberar espai i reduir la contaminació de l’aire i acústica. En aquest escenari, Mitma aborda l’impuls de l’Estratègia per la Bicicleta a fi de coordinar les diferents polítiques i accions entorn de la promoció d’aquest mitjà des de tots els seus angles, des de la mobilitat fins als seus beneficis per a la salut, passant pel seu ús recreatiu i esportiu, pel desenvolupament empresarial del sector, o com a base per a un turisme basat en la bicicleta.
Entre els objectius de l’Àrea 4 d’aquesta estratègia s’assenyalen: “Generalitzar la intermodalitat amb el transport públic (tren, autobús, metre, tramvia), facilitant el transport de bicicletes a bord” i s’inclouen una relació d’accions associades, com a recomanacions i difusió del seu ús, establiment d’aparcaments, sistemes de reserva de places per a viatgers ciclistes, etc).
Compromís pregunta al Gobierno por la prohibición de Renfe de subir al tren con la bici en Magdalena y Fallas
La coalición rechaza una prohibición genérica del 15 al 19 de marzo y pide reforzar el servicio con más frecuencias o convoyes que permitan su traslado. Carles Mulet: “Renfe atenta contra la estrategia de impulso de la bicicleta del MITMA”
Madrid, 9 de marzo de 2023
Compromís ha preguntado en las Cortes Valencianas y españolas al Ejecutivo por la prohibición de Renfe de subir bicicletas a los trenes de Cercanías del 15 al 19 de marzo, independientemente del horario en sus trenes. La medida ha sido anunciada en las redes sociales. En cambio, sí admiten patinetes plegados, según dio a conocer la compañía en un tweet informativo.
Según denuncian la diputada Belén Bachero y el senador Carles Mulet, “la medida abarca todas las horas, ya sean punta, o no, lo que puede dejar tirados a estudiantes, y a otros usuarios que combinan el tren con la movilidad a pedales para sus desplazamientos, sin permitir alternativas como la habilitación de determinados trenes o vagones para aparcar las bicis”, han lamentado. Para Mulet “Renfe atenta contra la estrategia de impulso de la bicicleta del MITMA”.
A juicio de Mulet “en el actual contexto de crisis climática supone un disparate de Renfe contra los objetivos firmados por nuestro país y contra las políticas públicas del Gobierno, algo que debería ser reprimido y rectificado”. Por su parte Belén Bachero ha manifestado que “es irracional una prohibición así a quienes combinan la bicicleta en sus desplazamientos y que pueden quedarse con las bicis en la mano al intentar entrar en la estación”. Para la diputada lo más razonable, “hubiese sido aumentar el número de convoyes o reforzar el servicio y no castigar a quienes se mueven a pedal en unas fechas complicadas para la movilidad”.
Apoyo a la bicicleta
La web de MITMA (Estrategia Estatal por la bicicleta) señala que la bicicleta no es únicamente un modo de transporte más. Su utilización produce valor para la sociedad en términos no sólo de movilidad sino también de habitabilidad, salud, medio ambiente, equidad, sociabilidad, etc. Y produce beneficios para los que se desplazan en bicicleta y para los que no, al liberar espacio y reducir la contaminación del aire y acústica. En este escenario, Mitma aborda el impulso de la Estrategia por la Bicicleta con el objeto de coordinar las diferentes políticas y acciones en torno a la promoción de este medio desde todos sus ángulos, desde la movilidad hasta sus beneficios para la salud, pasando por su uso recreativo y deportivo, por el desarrollo empresarial del sector, o como base para un turismo basado en la bicicleta.
Entre los objetivos del Área 4 de esta estrategia se señalan: “Generalizar la intermodalidad con el transporte público (tren, autobús, metro, tranvía), facilitando el transporte de bicicletas a bordo” y se incluyen una relación de acciones asociadas, como recomendaciones y difusión de su uso, establecimiento de aparcamientos, sistemas de reserva de plazas para viajeros ciclistas, etc).