El Govern assenyala que, malgrat la caducitat dels taps, segueix monitoritzant els seus paràmetres 10 anys després dels tremolors que van sacsejar la zona

Madrid, 25 de febrer de 2023

Les instal·lacions de Castor porten segellades des de 2016 i està paralitzat des de fa 10 anys, sense que encara hui la infraestructura del projecte, que va costar a les arques públiques una quantitat no clara pròxima als 1.800 milions d’euros, haja sigut desmantellada. El Govern acaba de respondre al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que va manifestar la seua preocupació per la tardança en el desmantellament, que “en el moment actual, el jaciment es troba completament segellat mitjançant dos taps temporals en cadascun dels dos pous, instal·lats al març de 2016, que no s’han canviat”, reconeixent així que segueixen caducats des d’abril de 2018. 

D’altra banda, l’Executiu reconeix que no disposa encara de la preceptiva Declaració d’Impacte Ambiental favorable en els termes que marca la normativa mediambiental vigent per a iniciar el procediment d’abandonament dels pous de Castor, cosa que contrasta amb les paraules de la ministra de Transició  Ecològica, Teresa Ribera, que va anunciar en 2019 el desmantellament “imminent” del magatzem soterrani Castor. Per a Mulet “el trist paper de la ministra amb Castor és inqualificable a hores d’ara per la temeritat demostrada en tots els nivells de tramitació. Des dels seus inicis al no ser diligent amb els potencials problemes sísmics en situar aquest magatzem sobre una falla que es va desestabilitzar i ara prenent les mesures oportunes per a eliminar el risc que suposa tenir una instal·lació enmig de la mar amb els taps col·locats en 2016 caducats. Ribera només aprofita Castor, que va suposar un problema de primer ordre per a les comarques del Maestrat i el Montsià, per a traure rèdit electoral abans de cada elecció. Zero autocrítica i responsabilitat. Ho veiem amb aquest polèmic projecte que es va fer a mida d’Escal  UGS i les empreses de Florentino que ens van costar 1.800 milions -molt més que els trens que no caben o els submarins que no suren- o amb la falta de responsabilitat que estan demostrant amb la irracional ampliació del port de València en l’actual context d’emergència en el qual ens trobem”, ha conclòs.

La Junta de Portaveus del Senat òrgan responsable d’incloure la creació d’una Comissió d’Investigació sobre el projecte Castor com demanen 39 senadors des de fa més de dos anys, segueix sense tramitar la sol·licitud, el que la coalició considera “antidemocràtic”. L’any passat Muletja va reclamar un informe dels Serveis Jurídics en relació amb la falta de continuïtat en la tramitació de la sol·licitud de creació d’una Comissió d’Investigació relativa a esclarir les responsabilitats existents amb el magatzem energètic hibernat Castor, així com de les actes i documents dels diferents òrgans de la Cambra en els quals s’haja abordat aquesta sol·licitud de creació.

Sigue sin avances la DIA para el desmantelamiento y abandono de los pozos del almacén Castor, paralizado desde 2013

El Gobierno señala que, pese a la caducidad de los tapones, sigue monitorizando sus parámetros 10 años después de los temblores que sacudieron la zona

Madrid, 25 de febrero de 2023

Las instalaciones de Castor llevan selladas desde 2016 y está paralizado desde hace 10 años, sin que todavía a día de hoy la infraestructura del proyecto, que costó a las arcas públicas una cantidad no clara cercana a los 1.800 millones de euros, haya sido desmantelada. El Gobierno acaba de responder al portavoz de Compromís en el SenadoCarles Mulet, que manifestó su preocupación por la tardanza en el desmantelamiento, que “en el momento actual, el yacimiento se encuentra completamente sellado mediante dos tapones temporales en cada uno de los dos pozos, instalados en marzo de 2016, que no se han cambiado”, reconociendo así que siguen caducados desde abril de 2018. 

Por otra parte, el Ejecutivo reconoce que no dispone todavía de la preceptiva Declaración de Impacto Ambiental favorable en los términos que marca la normativa medioambiental vigente para iniciar el procedimiento de abandono de los pozos de Castor, algo que contrasta con las palabras de la ministra de Transición Ecológica, Teresa Ribera, que anunció en 2019 el desmantelamiento “inminente” del almacén subterráneo Castor. Para Mulet “el triste papel de la ministra con Castor es incalificable a estas alturas por la temeridad demostrada en todos los niveles de tramitación. Desde sus inicios al no ser diligente con los potenciales problemas sísmicos al ubicar este almacén sobre una falla que se desestabilizó y ahora tomando las medidas oportunas para eliminar el riesgo que supone tener una instalación en medio del mar con los tampones colocados en 2016 caducados. Ribera tan solo aprovecha Castor, que suposo un problema de primer orden para las comarcas del Maestrat y el Montsià, para sacar rédito electoral antes de cada elección. Cero autocrítica y responsabilidad. Lo vemos con este polémico proyecto que se hizo a medida de Escal UGS y las empresas de Florentino que nos costaron 1.800 millones -mucho más que los trenes que no caben o los submarinos que no flotan- o con la falta de responsabilidad que están demostrando con la irracional ampliación del puerto de València en el actual contexto de emergencia en el que nos encontramos”, ha concluido.

La Junta de Portavoces del Senado órgano responsable de incluir la creación de una Comisión de Investigación sobre el proyecto Castor como piden 39 senadores desde hace más de dos años, sigue sin tramitar la solicitud, algo que ha sido considerado como “antidemocrático” por la coalición. El pasado año Muletya reclamó un informe de los Servicios Jurídicos en relación con la falta de continuidad en la tramitación de la solicitud de creación de una Comisión de Investigación relativa a esclarecer las responsabilidades existentes con el almacén energético hibernado Castor, así como de las actas y documentos de los distintos órganos de la Cámara en los que se haya abordado esta solicitud de creación.