El Govern no pot estar impassible davant una greu crisi que afecta la nostra indústria ceràmica, que suposa el 95% del volum de facturació d’aquest sector a Espanya”, assenyala el portaveu de Compromís

Madrid, 29 de novembre de 2022 

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha informat hui que aquesta formació ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l’estat en la qual es reclama la creació d’un fons de 200 milions per a contribuir a pal·liar els efectes de la invasió d’Ucraïna i la inflació en els sectors intensius en energia com el ceràmic. Per a això proposa crèdits fiscals favorables a empreses del sector ceràmic, que implique reduccions d’impostos sobre la base de l’increment de la facturació en el proveïment de gas natural, com estan fent altres Estats membres de la Unió Europea.

Reclamem d’una vegada mesures contundents, perquè el Govern no pot estar impassible davant una greu crisi que afecta la nostra indústria ceràmica, que suposa el 95% del volum de facturació d’aquest sector a Espanya, la qual cosa posa en risc nombrosos llocs de treball i exportacions”, ha assenyalat el portaveu de Compromís.

Així mateix, la proposta reclama a ctivarel Mecanisme XARXA en els expedients de regulació temporal d’ocupació  (ERTO) perquè les empreses del sector de la ceràmica es puguen  acollir a aquest  instrument com una mesura de flexibilització  i estabilització de l’ús  del clúster ceràmic. En cas que el Mecanisme XARXA no s’acomodara a la situació de les empreses del sector ceràmic, establir un nou mecanisme de característiques similars, és a dir , amb reduccions de les cotitzacions socials per a les empreses i evitant que les persones treballadores del sector consumisquen períodes de prestacions per desocupació. 

D’altra banda, demana incrementar les ajudes directes al sector ceràmic per a assegurar les ocupacions de les persones treballadores i l’existència del clúster ceràmic de les comarques de Castelló, així com estudiar mecanismes per a la participació del Sector Públic de l’Estat en compres de gas en origen per a poder garantir el subministrament del sector ceràmic i la reducció del seu preu a fi de guanyar competitivitat i mesures diplomàtiques, de col·laboració amb la Generalitat Valenciana i accions davant la Comissió Europea per a demanar una regulació propícia que permeta una baixada del preu de l’energia.

Fins la data, els intents d’interlocució de representants del sector amb membres destacats del Govern han sigut atesos amb lentitud o directament derivats a persones dels seus equips sense capacitat de manifestar compromisos rellevants. “Per això intentarem que el Govern s’implique en mesures similars a les implementades pel govern valencià del Botànic. Esperem que donen suport a la mesura”, ha assenyalat.

Una crisi sense precedents

El sector de la ceràmica conforma un autèntic clúster a les comarques de Castelló, concentrant el 95% del volum de facturació d’aquest sector a Espanya, i la seua rellevància en termes d’ocupació, producció i exportació industrial és inqüestionable a nivell valencià, estatal i internacional. No obstant això, la crisi energètica provocada per l’augment del cost del gas ha derivat en 77 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) que afecten a quasi 9.000 persones treballadores i 7 expedients d’extinció de contractes (ERE) que afecta a quasi un miler de persones treballadores. En total, ERTE i acomiadaments superen ja la meitat de les ocupacions directes del sector i a tots els municipis on se situa el clúster tauleller (Onda, Vila-real, Almassora, l’Alcora, Castelló…) Tot això genera seriosos problemes a curt i mitjà termini per a un sector econòmic clau de les comarques de Castelló i que genera més del 14% del PIB en l’economia valenciana, així com el 2,7% del PIB industrial de l’Estat espanyol.

Actualment 1 de cada 2 ocupacions de la indústria castellonenca i 1 de cada 3 ocupacions del total provincial es troben en el sector ceràmic. La destrucció d’un percentatge significatiu d’aqueixes ocupacions tindria repercussions en empreses auxiliars en primera instància i, més endavant, quedarien ressentits també el sector serveis i l’economia en general. D’altra banda, l’excés de mà d’obra sense ocupació podria afectar la baixa als salaris, ja que la resta dels sectors trobarien una sobreoferta de potencials emprats. Per a finalitzar, s’estén la inquietud per la possibilitat que algunes empreses del sector puguen deslocalitzar-se de manera definitiva, la qual cosa llastraria les possibilitats de recuperació dels llocs de treball en cas de superar-se aquesta crisi.

Mulet presenta en el Senado una enmienda a los PGE reclamando un fondo de 200 millones para el sector cerámico

El Gobierno no puede estar impasible ante una grave crisis que afecta a nuestra industria cerámica, que supone el 95% del volumen de facturación de este sector en España”, señala el portavoz de Compromís

Madrid, 29 de noviembre de 2022 

El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha informado hoy que esta formación ha presentado una enmienda a los Presupuestos Generales del estado en la que se reclama la creación de un fondo de 200 millones para contribuir a paliar los efectos de la invasión de Ucrania y la inflación en los sectores intensivos en energía como el cerámico. Para ello propone créditos fiscales favorables a empresas del sector cerámico, que implique reducciones de impuestos en base al incremento de la facturación en el abastecimiento de gas natural, como están haciendo otros Estados miembros de la Unión Europea.

Reclamamos de una vez medidas contundentes, pues el Gobierno no puede estar impasible ante una grave crisis que afecta a nuestra industria cerámica, que supone el 95% del volumen de facturación de este sector en España, lo que pone en riesgo numerosos puestos de trabajo y exportaciones”, ha señalado el portavoz de Compromís.

Asimismo, la propuesta reclama activar el Mecanismo RED en los expedientes de regulación temporal de empleo (ERTO) para que las empresas del sector de la cerámica se puedan acoger a dicho instrumento como una medida de flexibilización y estabilización del empleo del clúster cerámico. En caso de que el Mecanismo RED no se acomodara a la situación de las empresas del sector cerámico, establecer un nuevo mecanismo de características similares, es decir, con reducciones de las cotizaciones sociales para las empresas y evitando que las personas trabajadoras del sector consuman periodos de prestaciones por desempleo.

Por otro lado, pide incrementar las ayudas directas al sector cerámico para asegurar los empleos de las personas trabajadoras y la existencia del clúster cerámico de las comarcas de Castelló, así como estudiar mecanismos para la participación del Sector Público del Estado en compras de gas en origen para poder garantizar el suministro del sector cerámico y la reducción de su precio en aras de ganar competitividad y medidas diplomáticas, de colaboración con la Generalitat Valenciana y acciones ante la Comisión Europea para pedir una regulación propicia que permita una bajada del precio de la energía.

Hasta la fecha los intentos de interlocución de representantes del sector con miembros destacados del gobierno han sido atendidos con lentitud o directamente derivados a personas de sus equipos sin capacidad de manifestar compromisos relevantes. “Por eso vamos a intentar que el Gobierno se implique en medidas similares a las implementadas por el gobierno valenciano del Botànic. Esperamos que apoyen la medida”, ha señalado.

Una crisis sin precedentes

El sector de la cerámica conforma un auténtico clúster en las comarcas de Castelló, concentrando el 95% del volumen de facturación de este sector en España, y su relevancia en términos de empleo, producción y exportación industrial es incuestionable a nivel valenciano, estatal e internacional. Sin embargo, la crisis energética provocada por el aumento del coste del gas ha derivado en 77 expedientes de regulación temporal de empleo (ERTE) que afectan a casi 9.000 personas trabajadoras y 7 expedientes de extinción de contratos (ERE) que afecta a casi un millar de personas trabajadoras. En total, ERTE y despidos alcanzan ya la mitad de los empleos directos del sector y a todos los municipios donde se ubica el clúster azulejero (Onda, Vila-real, Almassora, l’Alcora, Castelló…) Todo ello genera serios problemas a corto y medio plazo para un sector económico clave de las comarcas de Castelló y que genera más del 14% del PIB en la economía valenciana, así como el 2,7% del PIB industrial del Estado español.

Actualmente 1 de cada 2 empleos de la industria castellonense y 1 de cada 3 empleos del total provincial se encuentran en el sector cerámico. La destrucción de un porcentaje significativo de esos empleos tendría repercusiones en empresas auxiliares en primera instancia y, más adelante, quedarían resentidos también el sector servicios y la economía en general. Por otro lado, el exceso de mano de obra sin empleo podría afectar a la baja a los salarios, ya que el resto de los sectores encontrarían una sobreoferta de potenciales empleados. Para finalizar, se extiende la inquietud por la posibilidad de que algunas empresas del sector puedan deslocalizarse de forma definitiva, lo que lastraría las posibilidades de recuperación de los puestos de trabajo en caso de superarse esta crisis.