Carles Mulet recorda el mal funcionament de la web i els problemes existents en les zones rurals o allunyades de les capitals trobar cita

Madrid, 23 d’octubre de 2022 

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui més personal de Policia Nacional i Guàrdia Civil destinat a renovar els documents d’identitat i una modernització de la xarxa de punts, tant en la desconcentració dels existents com en la web i oficines que podrien considerar-se com a auxiliars en l’expedició d’aquests documents. Després de tindre la coalició coneixement de l’odisea que suposa la renovació d’aquests documents obligatoris, especialment en determinades comissaries o poblacions allunyades dels nuclis poblacionals de major tamany, a conseqüència de baixes no substituïdes, places de poc interés per als agents que estan al capdavant d’aquestes, etc, van formalitzar una pregunta en la qual sol·licitaven conèixer, per comissaries i en els darrers cinc anys el temps mitjà d’espera per a obtindre cita i els motius pels quals a vegades no existeixen dates disponibles, el que obliga a la ciudadanía a deambular d’unes comissaries a d’altres per a trobar cites

Aquests fets denunciats, la veracitat dels quals vam poder comprovar de primera mà, ja van ser denunciats durant l’anterior legislatura del PP i veiem que ni milloren el sistema ni les maneres de donar a conèixer les explicacions, ja que lluny de facilitar-nos la informació sol·licitada a la qual tenim dret d’accedir-hi, tan sols ens contesten que disposen dels mitjans materials i humans necessaris per a l’eficaç exercici de la seua missió”, indica el senador valencianista. Divendres passat 21 la cita prèvia a la web funcionava incorrectament.

El portaveu de Compromís ha remarcat que “en la seua resposta culpabilitzen, encara que sense assumir cap culpa, que el 25% de les cites no van ser utilitzades pels qui les van sol·licitar, que les queixes (en un país que fuig culturalment de dedicar temps a queixar-se o denunciar de manera oficial) són irrellevants i que existeix un termini de sis mesos anterior a la caducitat suficient com per a planificar una cita, tot això sense donar les dades que els reclamàvem”.

Des de Compromís consideren “inajornable” en l’era de les telecomunicacions i en la lluita contra les emissions i el canvi climàtic s’agilite la renovació de documents com el DNI o el passaport aprofitant les casernes existents per tota la geografia. “Per a això és necessari formar alguns agents perquè periòdicament puguen renovar aquests documents als veïns dels pobles de l’entorn, per a evitar costosos desplaçaments, brindar serveis en les poblacions i descongestionar les cues que tenen lloc en moments de l’any, com a l’estiu, quan es renoven passaports. Sempre donarem suport a mesures que garantisquen serveis essencials en el món rural i el doten de seguretat”, ha assenyalat Mulet.

D’altra banda, el senador ha recordat al Govern que segueix pendent que es permeta la renovació o obtenció del DNI en les representaciones diplomàtiques i consulars d’Espanya, tal com sí que es permet amb els passaports espanyols i és factible en països com Portugal, França, Bèlgica o Alemanya i els seus consolats.

Mulet ha explicat que s’ha obtingut la queixa d’espanyols residents a l’estranger, que es veuen davant el surrealisme de poder renovar en la seua ambaixada el passaport, però no el DNI, obligant-los a desplaçar-se per a aquest tràmit a Espanya. “Estem parlant, per tant, de 2,4 milions de persones amb nacionalitat espanyola que resideixen en l’exterior, segons dades de l’INE en 2018, el 61,8% amb residència a Amèrica, el 34,7% a Europa i la resta en els altres continents, obligar-los a fer un desplaçament absurd. Els consolats i ambaixades compten amb els mitjans tècnics i la seguretat suficient, ja que ja emeten passaports. No ampliar aquesta opció només perjudica les persones afectades”, ha conclòs.

Gobierno evita dar a conocer el tiempo medio de espera por comisarías para renovar el DNI y recuerda que “pueden pedirse citas seis meses antes de caducar”

Carles Mulet recuerda el mal funcionamiento de la web y los problemas existentes en las zonas rurales o alejadas de las capitales encontrar cita

Madrid, 23 de octubre de 2022 

El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado hoy más personal de Policía Nacional y Guardia Civil destinado a renovar los documentos de identidad y una modernización de la red de puntos, tanto en la desconcentración de los existentes como en la web y oficinas que podrían considerarse como auxiliares en la expedición de estos documentos. Tras tener la coalición conocimiento de la odisea que supone la renovación de estos documentos obligatorios, especialmente en determinadas comisarías o poblaciones alejadas de los núcleos poblacionales de mayor tamaño, como consecuencia de bajas no sustituidas, plazas de poco interés para los agentes que están al frente de las mismas, etc, formalizaron una pregunta en la que solicitaban conocer, por comisarías y en los últimos cinco años el tiempo medio de espera para obtener cita y los motivos por los que en ocasiones no existen fechas disponibles para ello, lo que obliga a la ciudadanía a deambular de unas comisarías a otras para encontrar citas

Estos hechos denunciados, cuya veracidad pudimos comprobar de primera mano, ya fueron denunciados durante la anterior legislatura del PP y vemos que ni mejoran el sistema ni las formas de dar a conocer las explicaciones, ya que lejos de facilitarnos la información solicitada a la que tenemos derecho de acceder, tan solo nos contestan que disponen de los medios materiales y humanos necesarios para el eficaz ejercicio de su misión”, indica el senador valencianista. El pasado viernes 21 la cita previa en la web funcionaba incorrectamente.

El portavoz de Compromís ha remarcado que “en su respuesta culpabilizan, aunque sin asumir ninguna culpa, que el 25% de las citas no fueron utilizadas por quienes las solicitaron, que las quejas (en un país que huye culturalmente de dedicar tiempo a quejarse o denunciar de forma oficial) son irrelevantes y que existe un plazo de seis meses anterior a la caducidad suficiente como para planificar una cita, todo ello sin dar los datos que les reclamábamos”.

Desde Compromís consideran “inaplazable” en la era de las telecomunicaciones y en la lucha contra las emisiones y el cambio climático se agilice la renovación de documentos como el DNI o el pasaporte aprovechando los cuarteles existentes por toda la geografía. “Para ello es necesario formar algunos agentes para que periódicamente puedan renovar estos documentos a los vecinos de los pueblos del entorno, para evitar costosos desplazamientos, brindar servicios en las poblaciones y descongestionar las colas que tienen lugar en momentos del año, como en verano, cuando se renuevan pasaportes. Siempre apoyaremos medidas que garanticen servicios esenciales en el mundo rural y lo doten de seguridad”, ha señalado Mulet.

Por otro lado, el senador ha recordado al Gobierno que sigue pendiente que se permita la renovación u obtención del DNI en las representaciones diplomáticas y consulares de España, tal y como sí se permite con los pasaportes españoles y es factible en países como Portugal, Francia, Bélgica o Alemania y sus consulados.

Mulet ha explicado que se ha obtenido la queja de españoles residentes en el extranjero, que se ven ante el surrealismo de poder renovar en su embajada el pasaporte, pero no el DNI, obligándoles a desplazarse para este trámite a España. “Estamos hablando, por lo tanto, de 2,4 millones de personas con nacionalidad española que residen en el exterior, según datos del INE en 2018, el 61,8% con residencia en América, el 34,7% en Europa y el resto en los otros continentes, obligarles a hacer un desplazamiento absurdo. Los consulados y embajadas cuentan con los medios técnicos y la seguridad suficiente, puesto que ya emiten pasaportes. No ampliar esta opción solamente perjudica a las personas afectadas”, ha concluido