A tenor de les xifres donades a conèixer pel Govern, no s’han creat nous itineraris accessibles en quatre mesos. Mulet reclama la llista de les quals incompleixen la Llei

Madrid, 16 d’octubre de 2022 

El senador de Compromís i portaveu d’aquesta formació en la Cambra Alta, Carles Mulet, ha exigit al Govern que responga adequadament les preguntes parlamentàries i deixe d’ocultar el llistat de 632 estacions d’Adif que continuen incomplint la llei, per no ser accessibles. “És a dir, l’Administració obliga a les comunitats de veïns, comerços i empreses a complir amb una normativa que ella se salta a la torera de forma generalitzada sense complexos, sense un calendari i el que ens sembla més greu, ocultant la informació que els senadors tenen dret a conèixer”, ha denunciat el portaveu de Compromís.

És una llàstima”, prossegueix, “que, de 1.495 estacions encara 632 tinguen el punt roig de la inaccessibilitat, la qual cosa implica que milers de persones diàriament són tractades de manera incorrecta, perquè es limita la seua vida, la seua capacitat de mobilitat i es veuen necessitades de demanar favors, la qual cosa afecta la seua estima i autonomia en alguns casos”, per la qual cosa ha reclamat “que els PGE compten amb partides necessàries per a anar acabant amb aquesta vergonya que a ells mateixos els costa reconèixer”.

Per a realitzar un seguiment, Mulet ha reclamat conèixer per municipi i província cadascuna dels centenars d’estacions inaccessibles, sense itineraris, passos o ascensors tinguen el nombre de viatgers que tinguen. “La seua ubicació no condiciona l’incompliment del Reial Decret 1544/2007 pel qual es regulen les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació per a l’accés i utilització de les maneres de transport per a persones amb discapacitat”, ha insistit.

4 mesos, 0 estacions accessibles

El portaveu dels valencianistes ha recordat que “la solució s’eternitzarà”, perquè ha advertit com, entre les respostes del passat mes de juny i l’actual d’octubre, no s’ha adaptat ni una sola estació, per molt que diga el Govern en la resposta que “tant ADIF com RENFE no han desistit de l’obstinació, i es continua treballant dia a dia en la millora de l’accessibilitat segons ho van permetent les disponibilitats pressupostàries”. “La realitat és que en quatre mesos les xifres es repeteixen, per la qual cosa no s’ha llevat el fanalet roig de cap de les 632 estacions per les quals preguntàvem. Malament van”, ha conclòs. 

Hui dia un 17,7% dels viatgers valencians no disposa d’itineraris accessibles per a accedir als trens. Les estacions que encara no compten amb un itinerari accessible són: Alacant-Terminal, Aldaia, Bunyol, Callosa de Segura, Gandia i l’Alcudia. En relació amb les estacions de menys de 750 viatgers/dia, las estaciones que encara no compten amb un itinerari accessible són: Barraques, Crevillent, El Rebollar, La Encina, Las Cuevas, les Valls, Massalfassar, Moncofa, Novelda-Asp, Ontinyent, San Antonio de Requena, Sax, Tavernes de la Valldigna, Torrellano, Utiel i Venta Mina-Siete Aguas.

El Gobierno oculta las 632 estaciones de Adif que siguen en la lista negra de estaciones que no son accesibles

A tenor de las cifras dadas a conocer por el Gobierno, no se han creado nuevos itinerarios accesibles en cuatro meses. Mulet reclama la lista de las que incumplen la Ley

Madrid, 16 de octubre de 2022 

El senador de Compromís y portavoz de esta formación en la Cámara Alta, Carles Mulet, ha exigido al Gobierno que responda adecuadamente las preguntas parlamentarias y deje de ocultar el listado de 632 estaciones de Adif que siguen incumpliendo la ley, por no ser accesibles. “O sea, la Administración obliga a las comunidades de vecinos, comercios y empresas a cumplir con una normativa que ella se salta a la torera de forma generalizada sin complejos, sin un calendario y lo que nos parece más grave, ocultando la información que los senadores tienen derecho a conocer”, ha denunciado el portavoz de Compromís.

Es una lástima”, prosigue, “que, de 1.495 estaciones todavía 632 tengan el punto rojo de la inaccesibilidad, lo que implica que miles de personas a diario son tratadas de forma incorrecta, pues se limita su vida, su capacidad de movilidad y se ven necesitadas de pedir favores, lo que afecta a su estima y autonomía en algunos casos”, por lo que ha reclamado “que los PGE cuenten con partidas necesarias para ir acabando con esta vergüenza que a ellos mismos les cuesta reconocer”.

Para realizar un seguimiento, Mulet ha reclamado conocer por municipio y provincia cada una de los cientos de estaciones inaccesibles, sin itinerarios, pasos o ascensores tengan el número de viajeros que tengan. “Su ubicación no condiciona el incumplimiento del Real Decreto 1544/2007 por el que se regulan las condiciones básicas de accesibilidad y no discriminación para el acceso y utilización de los modos de transporte para personas con discapacidad”, ha insistido.

4 meses, 0 estaciones accesibles

El portavoz de los valencianistas ha recordado que “la solución se eternizará”, pues ha advertido como, entre las respuestas del pasado mes de junio y la actual de octubre, no se ha adaptado ni una sola estación, por mucho que diga el Gobierno en la respuesta que “tanto ADIF como RENFE no han cejado en el empeño, y se sigue trabajando día a día en la mejora de la accesibilidad según lo van permitiendo las disponibilidades presupuestarias”. “La realidad es que en cuatro meses las cifras se repiten, por lo que no se ha quitado el farolillo rojo de ninguna de las 632 estaciones por las que preguntábamos. Mal van”, ha concluido. 

A día de hoy un 17,7% de los viajeros valencianos no disponen de itinerarios accesibles para acceder a los trenes. Las estaciones que aún no cuentan con un itinerario accesible son: Alacant-Terminal, Aldaia, Buñol, Callosa de Segura, Gandía y L’Alcudia. Con relación a las estaciones de menos de 750 viajeros/día, las estaciones que aún no cuentan con un itinerario accesible son: Barracas, Crevillent, El Rebollar, La Encina, Las Cuevas, Les Valls, Massalfassar, Moncofa, Novelda-Asp, Ontinyent, San Antonio de Requena, Sax, Tavernes de la Valldigna, Torrellano, Utiel y Venta Mina-Siete Aguas.